Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:686090 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Pari ajatusta....

Lauantai 19.9.2015 - Pia P


90- luvun lamassa verotuksessa poistui lapsvähennys ja yksihuoltajavähennys - korvauksena lapsilisä nostettiin huimasti. Seuraavaksi lapsilisää laskettiin huimasti.
Sen jälkeen on poistunut yleisvelkojen korkojen vähennysoikeus, jäljelle on jäänyt asuntolainan koron koko ajan pienevä vähennysoikeus. Työmatkakustannuksiin on tullut iso omavastuu verotuksessa.
Tällä hetkellä verotuksessa saa vähentää vain liittojen ja työttömyyskassojen jäsenmaksut ja puolueille menevät luottamuspalkkioiden "puolueverot", esim. luottamushenkilöiden kokouspalkkioista tilitetään 10-30% puolueille (paikallisyhdistykselle tai piirijärjestöille) ja se vähennetään automaattisesti maksajan ilmoituksen mukaan verotuksessa. Eli puolueet saavat piilotukea vielä verotuksen kautta, kun luottamushenkilö ei joudu "omasta pussista" maksamaan puolueveroa.

Jospa nämä kaksi "pyhäälehmää" poistettaisiin? Miksi kaikkien suomalaisten on osallistuttava ammattiliittojen ja puolueiden toimintaa verovähennyksien suoman edun kautta?

Ammattiliitot korostavat sopimisen vapautta, eikö ole todellista sopimusvapautta, että jäsen itse maksaa jäsenmaksunsa eikä sitä kompensoida verorahoilla?

Liitot ja kassat maksavat n 5 % ansiosidonnaisesta, muut maksetut rahat menevät organisaation pyörittämiseen.eli mistä ihmeestä tulee sanonta "liiton rahoilla" - hienoa mielikuvamarkkinointia?

---

Olin aikoinaan kotiavustaja ja töihini kuului kodeissa tapahtuva arkityöt, esim. siivous, lapsen hoito.

Ihmettelin kerran toimistolla, että miksi selvästi terve kätinen ja touhuun pystyvä mies istuu sängyllä ja katsoo kun naiset siivoavat hänen kotinsa. Kysyin, että eikä henkilöä voisi ottaa mukaan siivoukseen kun ei näytä olevan fyysistä vikaa? Vaikka mattoja ulos kantamaan. Arvaatte varmaan mitä mies teki kun kerroin hänen olevan terve kätinen... Vastaus oli, että heidän ei tarvitse siivota, se on meidän tehdäVä. 

Toiminta on nyt muuttunut kuntouttavksi eli asiakas itse osallistuu oman kodin siivoukseen ja maksaakin siitä.

Nyt meillä on taas ihmisryhmä, jonka ei tarvitse tehdä mitään. Auttajat ja vapaaehtoiset petaavat sängyt, siivoavat ja antavat ruuankin valmiiksi nenän eteen. Ajatus on, että ovat rajalla tuhansien kilometrien matkan jälkeen muuttuneet hoidettavksi ja huollettavksi. Kaikki näkevät, että he ovat hyvin terveen oloisia.

Kirjoitan siis turvapaikanhakijoista. Mikä ihme meitä suomalaisia vaivaa?

Me haluamme hoitaa jotakin, mutta emme sellaisia, jotka tarvitsevat hoitoa ja hoivaa. Tällä hetkellä on menossa massiivinen suomalaisten muuttoaalto - laitospaikat puretaan lakisääteisesti ja joko se olemassa oleva asumispaikka muutetaan kevyemmäksi hoivan paikaksi tai asukas sitten palautetaan kotiin. Tällä hetkellä i ei edes oteta asumaan hoivan pariin huonokuntoisia vanhuksia tai muita apuja tarvitsevia - vammaisia, päihdeongelmallisia, mielenterveydellisiesti ja fyysisesti sairastavia.

Kirjoitetaan nyt sivujuonena eläkeläisten asumistuesta. Kun laitospaikka muutetaan tuetuksi asumiseksi, haetaan "asuntoon" valtion asumistukea asunnon vuokrapapetin perusteella. Siis tällä tavalla saadaan kuntien menoja siirrettyä valtiolle. Eläkeläisten asumistukimenot räjähti käsiin, ei suinkaan eläkeläisten tulojen vähentymisen takia vaan kuntien - ihan laillisten- kikkailujen takia. Nyt on ollaan lopettamassa koko erillinen eläkeläisten asumistukijärjestelmä ja jää jäljelle vain yleinen asumistuki. Sinällään ihan viisasta yksinkertaistaa byrokratiaa, mutta yleinen at laskee eläkeläisten asumistukea. Tästä nousi ihan syystäkin mekkala ja huoli. Eläkeläisten asumistuen leikkaa kuntien maksukikkailu, ei suinkaan hallituksen ilkeys. Mitäpä tapahtuu sitten tuetuissa asumispaikoissa? Vuokra on edelleen olemassa, asukkaalle jääs vähemmän rahaa ja jos eläke ei riitä kaikkiin menoihin, niin silloin haetaan toimeentulotukea, jonka maksaa vielä tällä hetkellä kunta.  Järjestelmässä kärsii tavallisissa vuokra-asunnoissa asuvat ja ei toimeentulotukea saavat eläkeläiset, koska tuki tulee olemaan joillekin pienempi.

Erillinen asumistuki eläkeläisille tehtiin inhimillisistä seikoista aikoinaan. Monella naisella oli hyvin pieni eläke ja leskeksi jäätyään asumistuen avulla ei tarvinnut heti muutaa kenties isosta ja kalliista asunnosta pois. Asumistuki jäi normaaliksi tulon lisäykseksi ja sen avulla pystytään pitämään asuntoa, johon muuten ei olisi varaa. Jätän ilmaan ajatuksen mietittäväksi, onko tarpeellista, että velkarahalla pyörivä valtio mahdollistuttaa asumisen jossakin mihin omat tulot ei riitä. Miksi meillä on näin kalliit asunnot ja yleensä asumisen hinta, että valtio maksaa siitä osan? Kuka hyötyy?

Takaisin itse juttuun---

Miksi me paapotaan selvästi terveitä nuoria ihmisiä? Sängyt pedattu, leivät voideltu ja ruoka valmiina lautasella. Entä jos ja kun joku saa kansalaisuuden ja muuttaa omaan kotiinsa. Onko siellä palvelija, napatanssija ja pullan tuoja, unohtamatta niitä kuuluisia villasukan kutojia? Eikä ole vähän kornia, että ensin levitetään punainen matto jollekin ryhmlle ja kun vapaaehtoiset väsyvät, niin se on sitten " pärjätkää ihan ite", niin kuin suomalaiset on tottunut.

Rahan loppumisen takia ei tule olemaan kielikursseja, työpaikkoja eikä sosiaaliturvaakaan - ei kantasuomalaisilla eikä edes maahanmuuttajilla.

" Meillä oli unelma, johon meillä ei ollutkaan varaa..."

Nyt sitten joku parahtaa, ettei voi sotkea samaan asiayhteyteen maahanmuuttajia ja vanhuksia. Miksi ei? Onko maksajat eri?

Avainsanat: jäsenmaksu, eläkeläisten asumituki, veroraha, lasku


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini