Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:714716 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Mistä lisää aikaa?

Maanantai 22.1.2024 klo 17.24 - Pia P

Monella on kiire. Ei kerkiä tavata kavereita, ei ole aikaa hoitaa itseään tai saatikka jutella edes omien lasten kanssa. Pyykit kasaantuu ja milloin on tehnyt ruokaa pitkän kaavan mukaan. 

Missä aika on? Mihin aika häviää? Kaikila on kuitenkin 24/7. 

Ennen aikaa oli enempi. Käytiin serkkujen luona kylässä. Nukuttiin aamulla pitkään. Maattiin laiturilla pilviä katsomassa.

Pestiin käsin pyykkiä, lämmitettiin taloa puilla - ne piti ensin tehdä, kaataa, pilkkoa, pinota, siirtää liiteriin - ruoka tehtiin hellalla ja uunissa, perunat käytiin vähintään kellarista hakemasta.

Monella on kännykkä kädessä. Pitää lukea klikkiotsikoita ja kivoja tai järkkyjä videoita...

Paljon meillä menee aikaa luuri kädessä?

Kommentoi kirjoitusta.

Pääministerin puheet

Perjantai 13.1.2023 klo 23.23 - Pia P

Pääministeri Marin (SDP) teki vaalitentissä täydellisen poliittisen teon. Vaalitentti oli 13.1.23 ja keskustelussa oli kokoomuksen puheenjohata Orpo ja pääminteri Marin.

Tentissä ei suinkaan puhuttu päivän asioista vaan siirrettiin puhe komanteen osapuoleen - jonka edustajaa ei siis ollut paikalla- eli perussuomalaisiiin. Marin moitti perussuomalaisia rasisteiksi yms. ja mediahan otti tämän riemuiten vastaan. Muutaman päivän kohu oli saatu aikaan. Persut on rasisteja! Tosin siinä lauseessa samalla halveksittiin demokratiaa, vapaita vaaleja ja puolta miljoonaa äänestäjää.

Tentissä ei suinkaan tarvinnut puhua kolmen päivän päivystysjonoista, katastrofaalisesta varhaiskasvatuksen tilasta, hoitajapulasta, hoitopaikkapulasta, työntekijäpulasta, tiestön korjausvelasta, energian hinnoista tai vaikka miksi suomalaiset maksvat italian terassiremontteja tai savannipääliköille muutama miljoona "taskurahaa".

Jos joku on rasisti, niin sitä teosta tai puheista seuraa tutkinta ja ehkä tuomio. Politiikon ei pidä alkaa nimittelemään tuomioon johtavilla sanoilla toisia. Mites joku sanoisi, että jonku puolueen väki murhaajia tai väärentäjiä?

Marin vetosi, että Soinin aikaa perussuomalaiset olivat erilaisia ja nyt he ovat rasisteja. Marin oli reilu parikymppinen opiskelija kun liityin perussuomalaisiin. Hän ei varmaan muista, miten silloiset perussuomalaiset olivat monen mielestä rasisteja yms verrattuna SMP:n aikoihin. 

Perussuomalaiset pitävät Suomen ja suomalaisten puolia, onhan se hirveää EU myönteisille puolueille- vai mitä? Eihän se voi olla niin, että suomalaisilta leikataan ja rahaa annetaan rikkaille Etelä- Euroopan maille, jotka eivät halua verottaa omaa kansaa? 

Toinen outo asia, oli että Marin kertoi kokoomuksen antavan verohelpotuksia vuorineuvoksille. Suoraan Uuno turhapuro leffa - tasoista puhetta. Näköjään vetosi moneen- vihatut vuoristoneuvostot!

Demarien puoluetoimisto kannattaisia tutkia montako vuorineuvosta on Suomessa tällä hetkellä. Ei vaikuta verotuksen kokonaisuuteen. Veroratkaisut on ihan muuta tasoa. Halpamaista populisimia!

Mites jos jatkossa keskityttäisiin vaalitenteissa oikeisiin asioihin?

Kommentoi kirjoitusta.

Luottamustoimia

Keskiviikko 2.11.2022 klo 23.22 - Pia P

Kuntavaalien jälkeen valitaan kunnan luottamushenkilöt valtuustoon, hallitukseen, lautakuntiin, toimielimiin, jaoksiin yms.
Kuntavaalien aikana moni ehdokas lupaa ajaa ja puolustaa tärkeitä asioita, jotkut puhuvat ns. vaalilupauksista. Tärkeä asia voi olla kyläkoulu, tien hoito, vanhusten hoiva, hiihtolatu, pyöräreitti, päiväkoti, kaupungin elinvoimaisuus yms maan ja taivaan väliltä. Osa ehdokkaista ei lupaa mitään - korkeintaan tehdä parhaansa.
Valtuustokauden alussa monelle uudelle luottamushenkilölle tulee yllätyksenä kuinka hidasta ja samalla lakien sääntelevää kunta-asioiden hoito on. Moni asia, mikä omasta mielestä olisi "het ja nyt" - valmis kestääkin vuosikausia, esim maan ostosta kaavoituksen kautta rakennuspaikaksi - prosessi. Joka lautakunnalla on ns omat rahat eli koulutuslautakunta ei voi ottaa liikenneympyrän rahoitusta rahoittaakseen omaa ylitystä. Rahan käyttöä säätelee kuntalaki. Kunnan talous pitää olla tasapainossa. Suomen hallitus voi tehdä kymmenien miljardien alijäämäisen (ottaa velkaa), mutta kunta ei voi tehdä alijäämäistä budjettia. Tulevat rahat pitää riittää menoihin. Suurin osa yksityistalouksista toimii samalla tavalla.
Kunnan luottamushenkilön pitäisi olla tasapuolinen ja tasa-arvoinen. Jokainen kunnan asukas kunnan alueella on arvokas. Samoin pitää huolehtia yrityksistä, yhdistyksistä, vapaa-ajan toiminnasta, eläimistä jne. Kunta myös turvaa ja huolehtii varautumisesta kriisin varalta. Kunnan rahaa menee teiden rakentamiseen, auraamiseen, hiekoittamiseen ja vaikka liikuntapaikan rakentamiseen. Kuntien lakisääteisten tehtävämäärä on huima ja kaikki kunnat tarjoavat myös ei- lakisääteisä palveluista ja asioita.
Kunnan luottamushenkilön tärkein ominaisuus on ymmärtää taloutta - takaa kunnan tulevaisuuden - ja noudattaa päätöksenteossa lakia sekä tasapuolisuutta -takaa kunnan asukkaiden, toiminnan ja alueiden tasa-arvon. 
Tätä ajatusmaailmaa vasten on outoa, että Suonenjoen päätöksenteko pitäisi palvella vain osaa Lempyyn vanhempia haluja. Perusteena on ollut mm että siellä maksetaan veroja.
Suonenjoen keskustan vaarallinen, monen vakavankin kolarin risteys, pitäisi jättää ennalleen, että lempyyn koulu saa rahaa. Oppilaita on alle 30 ja tällä hetkellä heillä on kaksi opettajaa, koulunkäyntiavustaja ja keittäjä- lämmittäjä, lisää pitäisi saada kolmas opettaja ja erityisopettaja. 
Muutama lempyyläinen on hyvin aktiivinen soittelija ja painostaja. Se näköjään tehoaa hyvin. Suonenjoen valtuuston kesäkuun 2022 kokouksen jälkeen joku valtuutettu tuumasi, ettei uskaltanut tehdä päätöstä, jossa lempyyn koulu olisi loppunut.
Tällaistako päätöksentekoon vaikuttamista tahdomme? Tahtooko edes kaikki lempyyläiset? Uhkailemalla ja painostamalla mieleisiä päätöksiä? Tästä on moni sanonut, muttei uskalla puhua julkisuuteen.
Miksi tällainen kirjoitus nyt? 2.11.2022 minulle soitettiin ja puhelun aikana sanottiin, että kun en ole vain Lempyyn puolella, niin olisi parempi lopettaa Suonenjoella politiikka ja erota kaikista. Koulutuslautakunnan tehtävä olisi ilmeisesti tehdä päätöksiä vain Lempyyn hyväksi, kun he maksavat veroja!
En aio lopettaa luottamustehtävissä. Olen vain todella surullinen. Uhkailu ei kuulu demokratiaan. Mietin jatkotoimenpiteitä.

Kommentoi kirjoitusta.

Suomi- tunnettu maa?

Perjantai 26.8.2022 klo 20.37 - Pia P

Opiskelijaryhmä  Euroopasta tuli Suomeen yliopistoon kesäkurssille. Kahvikeskustelun aikana tuli ilmi Suomen ja Venäjän yhteinen raja ja sen pituus. Osalle opiskelijoista se tuli  yllätyksenä. He olivat mieltäneet olevansa jossain Ruotsin seutuvilla kun karttaa tutkailtiin.

Ajatelkaas nyt, suomalaiset luulevat olevan maailmalla tunnettu, koska olemme niin monessa sopassa mukana ja yleensä maksajan roolissa.

Ja silti joukko eurooppalaisia yliopistotason opiskelijoita ei tiedä missä Suomi on. Positiivistä oli, että he yllättyivät, ettemme ole venäläisten kaltaisia ja maa ei muistuta Venäjää - vaikka Venäjän on tuossa vieressä.

Kommentoi kirjoitusta.

Rantapolkua - tarina jatkuu

Tiistai 23.8.2022 klo 10.51 - Pia P

Suonenjoen valtuusto äänesti joulukuussa 2020 vuoden 2021 investoinnista pois rantapolun, pienvenesataman ja parkkipaikan. Rahaa hankkeeseen oli varattu epärealistisesti 50 000 euroa - kustannusarvioksi kuiskuteltiin 350 000 e. Polkua markkinointiin "polkuna", mutta se olisi vaatinut monen metrin levyisen baanan traktorilla ajamista varten. Polkua vastustettiin kovasti. Toki kannattajiakin löytyi.
Kaupungin valtuuston hyväksymässä tasapainottamisohjelmassa on päätös, että uusia huollettavia alueita, puistoja jne. ei tehdä. Alueet vaativat työntekijät ja työntekijöiden työpanoksen sekä kunnostamiseen ja korjaamiseen rahaa. Mistä rahaa hoitamiseen?
Suonenjoella on jo yhdeksän pienvenesatamaa - suurin osa juuri joen rannalla-  ja pari laiturisatamaa isommille veneille. 
Nyt joen rannassa puistossa on kaadettu puita ja maata myllätään. Alueelle tulee parkkipaikka ja vesijättömaalle pienvenesatama. Missä päätös?
Venepaikka - päätös on tehty Suonenjoen valtuuston kokouksessa 20.12.2021.  Investointiin on varattu 15 000 euroa. Parkkipaikasta ei ole tehty päätöstä eikä siihen ole rahaa.
Vuoden 2022 investointiosassa oli yksi rivi erillään Rantakadun kunnostamisen kohdasta. Kukaan ei edes vihjaillut esittelyissä, että samalla kun tarpeellinen Rantakadun putkiremontti tehdään, niin tehdään jo kerran kumottu venepaikka ja
varataan siihen riittämätön rahamäärä.
Rantakadun katusuunnitelma oli nähtävänä kesäkuussa kaupungintalon sisäeteisessä. Katusuunnitelmassa ei ole mainintaa pienvenesatamasta. 
Se, että katusuunnitelmaa oli yksi komentti, ei tarkoita, että kuntalaiset haluavat uuden pienvenesataman.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, rantapolku, rantapuisto

Purpatus jatkuu!

Sunnuntai 21.8.2022 - Pia P

Rakkaat lukijat -ystävät ja vähemmän ystävät!

Jatkan uuden jutun julkaisua perjantaisin. Kiitos kärsivällisyydestä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ploki, purpatus, Suonenjoki, taustatietoa, Suomi, politiikka

Vanhusten hoiva-asuminen - Suonenjoki

Maanantai 28.2.2022 - Pia P

Suonenjoen virkaihmiset ja päättäjät eivät arvosta yhtään vanhuksia! Kaupunki panosti ökyluokan liikuntahalliin 17 miljoonaa ja sen päätyy tehdään vielä lastenleikkipaikka! OMG!

Kaupunginhallitus lopetti Veljeskodin väistötilojen kilpailututtamisen ja samalla lopetettiin kaikki. Rahaa ei rittä vanhuksille yhtään. Kyse on arvovalinnoista!

-------

Tälläistä mielipiteitä ja keskustelua saimme lukea lehdessä ja facebuukin puskaradiossa.

Tässäpä sitä ikävää/tylsää tosiasiaa...

Suonenjoen kaupunki käyttää vanhuspalveluun noin 10 miljoonaa joka vuosi. Arvovalintojen takia käytämme asumispalveluihin enempi rahaa kuin keskimäärin Suomessa kunnat. Kotipalveluun on lisätty vakituisia työntekijöitä.

Kilpailutuksen tuloksena esimerkiksi Iisvedenpalvelukoti säätiö (tuottaa tehostettua asumispalvelua) saa lisää 10% rahaa per hoivapaikka -( kilpailutus aiheutti kanssa suuren pahan mielen, jopa luottamushenkilöissä - löytyy pöytäkirjoista. Lopputulosta kukaan ei ole muistanut kehua.)

Veljeskotia on yritety elvyttää vuosikymmenien aikana monta kertaa. Jälkeen päin arvioituna jotkut rakennusratkaisut eivät ole olleet hyviä, mutta ne on tehty sen ajan ajattelun mukaan. Muutama pitkäaikanen luottamushenkilö on aina voimakkaasti puolustanut rakennuksen hyvää kuntoa kokouksissa. 

Arvoista olemme keskustelleet monessa eri paikassa ja monessa eri tilanteessa. Pöytäkirjasta löytyy esimerkiksi KH (kaupunginhallitus) äänestys. "Kerrotaanko ARA lle, että Suonenjoelle tarvitaaan uusi rakennus vanhustenhoivaan." Ilmeisesti arvovalintojen takia erään puolueen edustaja oli sitä miletä, ettei lähetetä moista tietoa mahdolliselle hoivakodin rahoittajalle.

Kommentoi kirjoitusta.

vaalipohdintaa

Tiistai 18.1.2022 klo 8.25 - Pia P

Hyvinvointialuevaalit 23.1.2022 on suuri vallan- ja rahan jaon hetki. Moni pieni kunta jää valitettavasti ilman päättäjää (ei riitä äänimäärät). Kunnat eivät päätä eikä järjestä mitään pelastus-, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Valittu päättäjä ei aja oman kunnan asioita ja etua vaan koko maakunnan etua. Mikä vaalilupaus on luvata mitä on jo ja mikä jatkossa voi lähteä pois? Tai kukaan ei tiedä minkälaisia on esim. terveyskeskuksen palvelut ovat jatkossa ja kuinka usein siellä on edes palvelua.

Tuleva muutos ei lisää työntekijöitä eikä rahaa eikä kevennä työolosuhteita eikä paranna alojen houkuttelevuutta. Jatkossa on edelleen pula puheterapeutista, psykologeista, lähihoitajista, lastensuojelun henkilöistä, palomiehistä jne. Rahapulasta kärsii jatkossakin vanhushuolto, lastensuojelu, vammaisten hoiva. Rahoituksessa ei ole huomioitu edes tietojärjestelmien yhtenäistämistä eikä palkkojen harmonisoitua. Miksi sitten tällainen hallintouudistus?

Maakunnan luottamushenkilöiden eli poliittisten päättäjien palkkiot ovat ihan eri luokkaa kuin pienissä kuntayhtymissä. Osasta poliitikoista tulee palkkatyöläisiä.

Puolueet saisi 5-6 000 euroa per valtuutettu ja ryhmärahaa ”demokratian takia”. Hoivan ja hoidon rahoista maksetaan siis miljoonien puoluetukea.

------

Demokratia rahalla maksettaisiin puolueiden hyvinvointialueen valtuutoryhmien työntekijöiden työtiloja, tietokone- ja puhelin hankintoja ja kuluja yms. Eli perinteisten eduskunnan päättämien puoluetukirahojen käyttäkohteita siirretään maksettavaksi hoivan ja hoidon rahoista.

Mikä muuttuu kun samat johtajat ja päättäjät ovat jatkossakin hoitamassa asioita? Ei ihme, että pimeässä pidetty hyvinvointialueen verotusoikeus on tulossa- aina voi nostaa veroja, ettei tarvitse muuttaa mitään?

Kommentoi kirjoitusta.

Arvovalintoja - vastakkain asettelua

Sunnuntai 12.12.2021 - Pia P

Suonenjoen keskusteluaihe numero yksi on nyt kouluverkko - päätökset.

Kannatan avoimutta ja rehellisyyttä sekä tietoon pohjautuvia ratkaisuja.

Viisi vuotta sitten Suonenjoen Perussuomalaiset vastusti Lempyyn koulun lopettamista. Pääsyy oli lähinnä, että se oli menossa sen ajan säästölistan yhtenä rivinä läpi - ilman julkista keskustelua. Siitä on siis viisi vuotta ja kahdet kuntavaalitkin. Paljon on vettä virrannut Suonenjoessa sen jälkeen.

Vuosi sitten Lempyyn koulu oli taas keskustelussa, nyt syynä oli se, että Suonenjoen lapsimäärät vähenee koko ajan. Lempyyn koululaiset mahtuisi suoraan yhtenäiskoulun luokkiin. Koulutuslautakunnan päätös ei edennyt päätöksen teossa eteen päin. Kouluverkko ratkaisut tekee kaupungin valtuusto. Miksi ei edennyt? Koska kevät 2021 oli kuntavaali -kevät. Moni toki lupaili vaikka mitä hyvää ja kivaa- ilman rahatodellisuutta- esim kaupunginhallituksessa meni läpi syksyllä 2020 Lempyyn koululle suunnitteluraha 200 000 euroa vuodelle 2022- ei siis rakentamisrahaa. Varsinainen vaalitemppu.

Koulutuslautakunta teki taas syksyllä 2021 päätöksen, että Lempyyn koulu lakkautetaan.

Samaan aikaan on siis voimassa kahden eri vaalikauden koulutuslautakunnan päätös lopettaa koulu ja suunnitella uutta!

Samaan aikaan on saatu voimaan SoTe - laki alueineen (tammikuu 2023) sekä hyvintovointialueen vaalit (tammikuussa 2022). Kunnista lähteen noin 60 % rahoista ja tehtävistä pois.

Mitäs jäljellä jäävällä rahalla pitäis saada tehtyä? No, ihan kaikki muu. Lisäksi maksettua investoinnit- olevat ja tulevat. Suonenjoella väki vanhenee ja lapset kouluissa vähenee- vuonna 2028 on noin sata oppilasta vähemmän. 

Mitä Suonenjoki tarvitsee tällä hetkellä? Päätöksen teon myllyssä on jo vanhusten hoivarakennus, korvaamaan huonokuntoiset rakennukset. Eli sellainen rakennetaan jos rahoitus ja lupa saadaan. Seuraavaksi listalla on terveyskeskus. Hyvinvointialue vuokraa kolmeksi vuodeksi nykyisen rakennuksen, entä sen jälkeen? Kukaan ei tiedä. Vaaliehdokkaiden puheet on ... valistunutta arvalua. Tulevalla hyvinvointialueella on jo lähtiessä vähemmän rahaa kuin mitä nyt on Pohjois- Savon SoTe- menot.

Kolmen vuoden vuokra-ajan jälkeen meillä pitäisi olla tarkoituksen mukaiset, terveet ja ajanmukaiset rakennukset tai rakennus terveyskeskukseen. Kyllä, me tarvitsemme uuden terveyskeskuksen. Sitä ei todellakaan rakenna hyvinvointialue, koska se keskittyy poistamaan kiinteistömassaa huonoimmasta ja epäsopivammasta päästä.

Vähän rahaa kunnassa ja rakentaa pitää- jokainen voi miettiä kumpi on tärkeämpi 30 oppilaan uusi koulu Lempyylle vai kaikkia kuntalaisia, jopa lähikuntalaisia palveleva terveyskeskus.

Tämä päätös ei ole vastakkain asettelua. koska järki ratkaisee. Tarvitsemme uuden terveyskeskuksen ja milelellään siihen vuodeosaston, että saamme läheiset lähelle kevyen sairaalahoidon tai saattohoidon hetkellä. Niissä hetkissä pitää omaisten olla lähellä.

Kuten sanoin, kerron rehellisesti kantani. En kannata Lempyylle uutta koulua.

Kommentoi kirjoitusta.

Ilmastotalkoot

Keskiviikko 1.12.2021 klo 20.18 - Pia P

Suomalaiset neuvottelevat muiden maiden kanssa ja sitten ilmoittavat, että tavoitteemme on tiukempia kuin muilla mailla. Haluamme olla ensinmäisiä!

Suomalaisille kerrotaan, että ilmaston lämpiämisen torjunnan takia elämisen, liikkumisen, energian, polttoaineen jne hintaa nostetaan. Joo -ei haittaa! 

No, nyt bensa maksaa 2 euroa litra, sähkön hinta on taivaissa, kaukolämpö on kallista jne.

Ja nyt kyllä haittaa! Palkasta ei jää mitään käteen ja osa suomalaisista ei pysty maksamaan laskuja. Rahat ei riitä.

Äänestä vihreitä, vassemmistoa ja demareita - kuritamme suomalaisia kunnolla ja otamme vielä velkaa muille maille jaettavaksi. Ihanaa! Nämäkin on kerrottu etukäteen.

Hyvin kyllä on toimet tehonnut! Nyt on kunnolla pakkasta ja lunta.

Kun raha ei riitä auton tankkaamiseen sekä istuu kotona pimeässä ja kylmässä - on onnellinen. Ilmasto ei lämpene!

2 kommenttia .

Suomi

Perjantai 12.11.2021 klo 21.07 - Pia P

Moni muistaa loppuvuoden 1989 järkyttävät uutiskuvat Romaniasta. Lastenkodin lapset olivat likaisina ja nälkäisinä häkeissä, vanhukset olivat omissa eritteissään sänkyihin sidottuna, vammaisten kohtelu oli julmaa, kansa eli hökkeleissä ja he söivät nälässä ruohon juuria. Kansa kärsi jatkuvasta energia- ja ruokapulasta. Romanian kansaa vahdittiin tiukasti ja sananvapautta ja muita kansalaisoikeuksia rajoitettiin.

Romanian kommunistinen diktatuuri esitti muille maille miten loistavasti maalla meni. Romania piti yltäkylläisiä juhlia, rakensi prameita rakennuksia ja maan johto keräsi itselleen rahaa, omaisuutta ja mainetta. Rahaa riitti kaikkeen muuhun kuin omalle kansalle. 
Lopulta romanialaiset kyllästyivät elosteluun ja lopputuloksena maan johtaja Ceausescu ja hänen puoliso teloitettiin. Maailmalle levisi totuus Romanian todellisuudesta.
Suomessa tämän päivän uutiset kertovat miten vanhukset makaavat lattialla märissä vaipoissa, vammaisia sidotaan ja teipataan kiinni, hoidettavia ylilääkitään hiljaisiksi ja liikkumattomaksi, lääkäriin ei pääse, päiväkodeissa ei ole hoitajia, kouluissa ei ole opettajia,  energia- ja ruokaköyhyys on tosiasia  jne. Ruuan jakojonot kasvat.  Hyvinvointivaltio on muuttunut pahoinvointivaltioksi.
Samaan aikaa Suomi ottaa velkaa, että voimme antaa rahaa muille maille. Olemme kaikissa muiden auttamisessa esimerkillisen hyviä, aina ensimmäisenä. On tärkeää näyttää hyvälle ulospäin.
Nykyajan Suomi on entisajan Romania.

1 kommentti .

Suonenjoki - jäähalli

Keskiviikko 10.11.2021 - Pia P

Suonenjoella on jäähalli. 

Hyvin monet suonenjokelaiset ovat olleet vuosikymmenien aikana talkootöissä jäähallilla tukemassa lasten ja nuorten harrastusta. Ilman talkootyötä ei pyörisi jäähalli (tekniikka, jään huolto jne), pelitapahtumat tai harrastukset. Monet suonenjokelaiset ovat harrastaneet ja harrastavat edelleen jääkiekkoa, taitoluistelua, ringetteä ja vapaata luistelua. Suonenjoen jäähallilta on ponnistettu isojen kaupunkien seuroihin ja jopa maailman jääkentille. En usko, että kukaan kiistäisi jäähallin merkitystä Suonenjoen ja jopa maakunnan urheilupaikkana. 

Moni luulee, että kaupunki omistaa kokonaan tai osan jäähallista.Jäähallin omistus on osakeyhtiö -pohjainen. Kaupunki ei omista siitä yhtään.

Suonenjoen koulutoimi ostaa vuosittain luisteluaikaa kaikille koululuokille. Tälläinen palvelun osto on reilu, koska siitä pääsee nauttimaan kaikki koululaiset. Osa kaupungin vapaaehtoisista tuista on vain joidenkin hyödyksi.

Suonenjoen koulutoimi on ostanut jääaikaa joka vuosi ilman koulutuslautakunnan päätöstä. Kustannus on noin 38 000 euroa (maksu jäähallille) plus kuljetukset kouluilta - Lempyyltä, Sammalselältä ja Iisvedeltä kuljetetaan lapset luistelemaan muutaman kerran vuodessa. Vuosittainen kustannus on yhden opettajan palkka. 

Eli Suonenjoen koululaiset maksavat osakeyhtiölle yhden opettajan palkan verran vuodessa - ilman lautakunnan päätöstä, ilman keskustelua. "Näin on aina ennenkin tehty!"

Koulupuolella on haasteensa - oppilaita vähemmän, rahaa vähemmän, korjattavia kouluja ja henkilökunnan palkkakustannukset nousevat. 

Minusta jäähallin tuki pitäisi olla kaupunginhallituksen päätöksen alla - kuten muutkin vapaaehtoiset tuet. Ei ole reilua, että raha on suoraan lapsilta pois. Valtuusto päättää tukirahat ja kaupunginhallitus jakaa ne tukemaan mansikkakarnevaaleja, Kuopion musiikkikonservatiota, kyläyhdistyksiä, teitä yms.

Joka koululla on talvisin hyvin hoidettu valaistu ulkojääkenttä. Mutta parhainpaan luisteluaikaa liikunnan opetusssuunnitelmassa voi olla vaikka telinevoimistelua. Silloin jumpataan sisällä kuten on suunnitelma. Suunnitelma ei anna periksi, että luistellaan on ulkojäät tai hiihdetään kun parhaat kelit. Suunnitelman ajankohdassa "luistelua" voi olla liian pakkasta, sataa vettä tai jäät on huonossa kunnossa. Osa koululuokista ei luistele ulkojäillä talven aikana -vaikka joka vuosi on ulkojäät.

Kaupungin tekninen puoli panostaa isolla rahalla koulujen ulkojäiden hoitamiseen ja koululaiset kuskataan bussiilla jäähallille luistelemaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Mä oon hyvis

Sunnuntai 7.11.2021 klo 22.01 - Pia P

 Siisku mä niiku suojelen maapallon- meidän ainoota niiku tärkeetä, niin mä siis mä esitin, et niiku nyt loppuu lihan syönti ja maidon juominen, yöks vauvalehmän juomaa niiku.

Mä en niiku jaksa kävellä istumaan Manskulle niiku, muta siks mä keksin, et nyt tehdään niiiin iso päätös et mä voin lentää intiaan joogaamaan muiden niiku tiedotavien kanssa niiku. Mutsi lupas maksaa kun se saastuttaa luontoa niiku jollain ajaa bensa-autolla ja tekee mainoksia jossain boring töissä jotain karseita ruokakuvia niiku eläimistä. 

Mut onneks tarjotaan ekokahvia ja -teetä, luomubanaaneja jne.mäkin voin syödä jotain niiku. Jossain missä mä niiku oon.

Joo, Helsingin kaupunki teki päätöksen, ettei kaupunki tarjoa lihaa eikä lehmän maitoa, paitsi kuninkaille ja muille herroille.

Miksi tarjotaan kahvia - se on ihan sama millä tyylillä viljelty, koska sen kuljetus Suomeen laivoilla on hyvin saastuttavaa sekä sen valmistus (paahto) hyvin paljon energiaa vaativaa? Kaurajuoma ei kuittaa hiilijälkeä. koska kaurajuoman hiilijälki on myös iso.

Kahvin/teen tilalla voisi Helsingin kaupunki tarjoata vaikka puolukkamehua tai villiyrtti -teetä, huom- suomalaista.

Banaani ei ole välttämätöntä - tilalle kotimaista omenaa. Samoin pois avokado, soija, pähkinät, riisi jne.

Sitten vasta voitaisiin puhua päätöksistä, jolla olisi merkitystä. Tosin ei oikeasti yhtään mitään ilmaston kannalta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki, ilmasto, liha, maito, päätöksen teko

Autoilu

Sunnuntai 3.10.2021 - Pia P

Ajoin Kuopiossa neljän ruuhkassa. Liikennevaloissa katselin muiden autojen sisälle, melkein joka autossa oli vain yksi henkilö. Autot olivat uudehkoja, tottakai, kun oli työruuhka-aika.

Polttomoottori -autoilua halutaan rajoittaa ilmaston lämpiämisen takia. Hallitus tekee rajoituksia ja lakeja sitä varten. Esimerkiksi polttoaineen hintaa nostetaan (veroja keräämällä), jakeluvelvoitteilla (bensa-asemille sähköautojen latauspisteet), pienentämällä työmatkavähennystä, vähentämällä tiemäärärahoja ja puhutaan tietullleista, ruuhkamaksuista jne.

Kaikista hurjin on verohelpotusten poistohalu eli osa autokunnasta tai autoilijoista on saanut verohelpotusta syystä tai toisesta, esim. invalidit saa helpotusta ajoneuvoverosta, että pääsevät liikkumaan itsenäisesti. Verohelpotusta on saanu myös ambulanssit, invavarusteiset taksit, ruumisautot. Yksi ryhmä on ollut museoikäiset harrasteajoneuvot ja siinä on rajoitettu ajoaika vuodessa. 

Ajatelkaas, polkupyörän perässä ruumislaatikko ... Ilmasto kiittää!

Noh, takaisin kaupungin ruuhkaa. Kun käy töissä, saa palkkaa siitä keskipalkan tai yli sen (3500 euroa) ja asuu lähellä työpaikkaa, kenties saa kilometrikorvaukset työajoista, kenties työsuhdeauto jne,

Ruuhkassa istuvalla on varaa hyvin pitkälle kiristyksissä ja hinnan nostoissa. Ei koske ihan heti työssäkäyviin, vaikka iso purina kuuluukin.

Mihin autoilun hinta koskee? Pienipalkkaisiin, työttömiin, eläkeläisiin, jotka kulkevat joukkoliikennevälineellä, koska polttoaineen hinnan nousu nostaa lippujen hintoa. Maaseudulla pitkää matkaa ajavat maksavat yhä enempi liikkumisesta. Ruuan ja tavaroiden hinta nousee, koska kuljetuskustannukset nousevat. 

Maalla asumisen riemu pienenee koko ajan - kulkeminen kallistuu, sähkön hinta nousee jne.

Mites Lappi, Kainuu - miten jatkossa pystytään pitämään koko Suomi asuttuna? Kuka viljelee maata? Mistä ruoka? 

Yksi asia on aivan varma ja se on kamala asia - Suomessa on jo ja tulee yhä enempi olemaan energiaköyhiä ihmisiä eli heitä, joilla ei ole varaa käyttää energiaa, kulkea autolla, käyttää sähköä, lämmittämään asuntoa.

Suomi vuonna 2021- osa ihmistä istuu pimeässä ja kylmässä - kun pelastamme ilmastoa.

2 kommenttia .

Ilmastotouhuja

Maanantai 13.9.2021 - Pia P

Joskus oli luonnonsuojelu muotia. Taitaa aikaa olla vain pari vuotta - juuri ennen ilmastonlämpiämisen takia hiilidioksiidi - päästöjen laskeminen.

Ympäristösuojelu aiheutti esim rikkidirektiivin, jonka ansiosta tai takia Itämeren laivoihin tehtiin mittavia remontteja ja savukaasuihin pesureita. Olipa muutaman vuoden Turun laivassa mahtava pystypurje laskemassa polttoaineen kulutus. Polttoaineen rikkipitoisuutta laskettiin. Silloin talkoisiin ei osallistunut Välimeren laivasto eli säädökset eivät koskeneet sen alueen laivoja.

Silloin tutkittiin mitä piipun päästä tulee ulos eli savukaasukäsittelyjen jälkeen ulos tuleva savu. Suurin osa näkyvästä savusta on vesihöyryä. Esimerkiksi Kuopion Haapaniemen lämpävoimalan piirusta tulee lähinnä vesihöyryä ja Varkauden Riikinevan jätepolttolaitoksen piipusta tulee ulos puhtaanpaa ilmaa kuin olemassa oleva ilma.

Ympäristön suojelu käsitti myös roskaamisen estäminen, jäteveden puhdistaminen, autojen pakokaasut (hyvin tiukat rajat) yms.

Nyt on muotia ilmaston lämpiämisen estäminen. Lämpö- ja sähkövoimalaloiden sisään menevä tuote on kiinnostavampi kuin se, että ihmiset saa lämpöä ja valoa kotiinsa ja jopa pystyvät maksamaan niiden laskun. Ilmastotouhussa on kotimaisesta turpeesta siirretty venäläiseen kokopuun hakkeeseen.

Bensa - ja diesel autoista pitää päästä eroon sen polttoaineen takia. Uloshan tulee aika puhdasta pakokaasua katalysaattoreiden yms ansiosta. Toimiva auto pitää romuttaa ja tilalle tehdään uusi sähköauto, jonka akkumineraaleja kaivavat pikkulapset Kongossa ja sähköä ostetaan Venäjän hehkupojilta eli ydinvoimaloista. Akkujen käyttäikä on vielä lyhyt ja uusiminen maksaa jopa uuden auton verran. Osassa kaupunkiautoissa akut on osa runkoa eli ne viedään muutaman vuoden kuluttua sähköautojen hautuumaalle, koska purkaminen on kallista ja vaarallista.

Sähköauto maksaa 30 000- ja ihmiset ajavat 3 000 autoilla. Ei ihan kohtaa maksukyky ja auton hinta.

Tuulimyllyt ei pyöri pakkasella, kovassa tuulessa eikä tuulettomina päivinä. Siellä on voiteluaineena erityisen vaaralista ainetta, lasikuitulapoja ei voida kierrettää ja valtion tuella (velkarahalla)  tuottaa todella kallista sähköä muutaman prosentin verran sähkön tarpeesta. Ja niitä pitää saada lisää, koska ilmaston lämpiäminen.

Ilmasto muuttuu, se on aivan varma. Mutta miten paljon me suomalaiset voimme itseämme ruoskia, että olemme koko maapallon esimerkkimaa? Kuinka paljon tavallinen suomalainen kestää lisääntyvää maksutaakkaa?

Suomi on pitkän talven pimeä ja kylmä maa sekä pitkät välimatkat harvaan asuttuna. Meillä on jo puhdas teollisuus ja tarve käyttää yksityisautolua - polkupyörällä ei moni ajele 30 asteen pakkasessa 30 km työmatkoja.

Järki pitäisi touhuinen saada!

Tiedättekö, paljonko ilmakehässä on hiilidioksiidia?

Se on 0,04%. Ihan oikeasti - 

Kommentoi kirjoitusta.

puoluekokous

Sunnuntai 15.8.2021 klo 19.57 - Pia P

Viikonloppuna 14.-15.8.2021 pidettiin Perussuomalaiset rp puoluekokous Seinäjoella.

Puoluekokouksen tärkeinpiä ja mielenkiintoisempia asioista on henkilövaalit. Kokoukseen pääsee osallistumaan kaikki puolueen jäsenet ja kokouksessa äänestämään vaikka puolueen puheenjohtajasta.

Muissa puolueissa on edustuksellinen osallistuminen eli paikkakunnillamaakunnissa päätetään, että kuka lähtee äänestämään ja muut jää kotiin. Noin karkeasti selitettynä. Perussuomalaisissa pääsee kaikki jäsenmaksun maksaneet äänestämään.

Puheenjohtaja -ehdokkaan rooli on vaikea. Jos olet suosikki, niin silloin olet ennakkosuosikki, sovittu voittaja ja median lellikki. Jos jotain henkilö kovasti kehutaan ja on lööpeissä, niin peruspersu- pena ajattelee, etten sitä ainakaan äänestä -eliitin lellikki. Voi hyvä sylvi, mikä Perus- eliitti?

Ja jos ei pärjää kisassa, niin silloin on vaalit vilpilliset ja tulos sovittu tai ruuvattu sopivaksi.  5eilua peliä ei ole häviäjän milestä?

Perussuomalaisten puheenjohtajuus on rankka laji. Jäsenet ovat vankkumattomia mielipiteissä, ehdottomia ja jääräpäitä sekä samalla ahkeria, ihania ja oikean mukaisuuteen pyrkiviä. Puheenjohtaja saa kuulla joka tuppukylän surut ja harvemmin ilot. Jäsenistä on tottunut soittamaan suoraan pomojen pomolle.

Sama koskee puoluesihteeriä. Olen joutunut heitä muistuttamaan, että joka koviten vinkuu tai useinten soittaa, ei ole aina oikeassa.

Onnittelen suuresti Riikka Purraa, hieno ja vahva henkilö sekä selväsanainen. Onnittelen suurasti puolueen jäseniä. koska saimme noin ja näin hienon puheenjohtajan.

Myös puoluesihteeri vaihtui. Aika näyttää minälainen on Arto Luukkainen poliittisena henkilönä.

Onnittelut uudelle puoluesihteerille!

Kommentoi kirjoitusta.

Jää sulaa kesällä!

Keskiviikko 11.8.2021 klo 20.23 - Pia P

Lahti on ilmastokaupunki ja haluaa levittää ilmastotietoisuutta myös eri kaupunkeihin. Viikko sitten Helsingin kansalaistorille tuotiin jääkuutioita. 

Jääkuutiot oli sahattu ja nostettu ylös Ylläkseltä talvella. Ne kuljetettiin sieltä yli 900 km päähän Kivikkoon. Olikohan kuljetusrekka kenties sähköauto? - Voin vastata suoraan, ettei ollut. 

Kivikossa ne pidettiin pakastimessa siihen asti kun kuljetettiin Helsingin torille. Torille tuli myös puinen katos. Sulavien jääkuutioiden piti muistuttaa tai oikeasti saada ihmiset kauhistumaan ja tajuamaan miten jäätiköt sulaa ja veden pinta nousee.

Sulavat jääkuutiot saivat suurinman osan ihmisiä lähinnä nauramaan ja kauhistelemaan - miten on varaa roudata jääkuutioita Lapista samaan aikaa kun osa suomalaisista on ruokajonossa rahattomana ja nälissään. Kansalla sirkushuveja, niin ei murehdi häätöä vuokra-asunnista? No rehellisyyden nimissä jääkuutioiden kohderyhmä ei ollut köyhät tai vaivaiset vaan ns tiedostavat ihmiset.

Tämä ihmislaji "tiedostavat"- eivät välitä, että jääkuutio sessio maksoi 200 000 euroa. Tiedostavat ihmiset ottivat selfietä (itsestään kuvia) sosiaaliseen mediaan kun seisovat vesilammikossa kauhistumassa ilmaston lämpiämistä. 

Samaan aikaan Helsingissä oli hävittäjä -lentokoneiden esittelyt ja lentonäytökset. Aika kornia! Lentonäytökset kiinnostivat enempi ihmisiä kuin jääkuutiot- moni tietää, että jää sulaa elokuussa. 

Lahdella on muuten tänä vuonna massiivinen säätöohjelma- leikataan lapsilta, nuorilta, vanhuksilta, esim luokkakokoja kasvatettiin. Onhan hyveposeeraus Helsingissä tärkeämpää kuin Lahden oma nuorisotila?

Kommentoi kirjoitusta.

Pride -talo

Tiistai 29.6.2021 klo 20.25 - Pia P

Tällä hetkellä - juhannuksen jälkeinen viikko- on menossa Pride -viikko tai kuukausi tai jopa vuodet, riippuu keneltä kysyy.

Kaupungit, yritykset, ihmiset jne hehkuvat sateenkaaren väreissä. Ja kylläpäs se joitakin innostaa ja joitakin ärsyttää... 

Pride on alunperin ihmisille, jotka haluavat korostaa ainutlaatuisuuttaan olemalla ryhmän jäsen. Sukupuolivähemmistöön kuuluva, mielellään tummaihoinen nainen tai naisoletettu on parasta A-ryhmää. Mieskin käy, jos synnyttää tai kärsii kuukaustiskivuista. On todellakin muotia marssia tässä jonossa ja ryhmässä - vaikka itse ei pääsisi kynnyksen yli ja on tylsä limainen hetero.

Uutisissa oli, että pride -väki haluaa oma kerrostalon Helsinkiin. Siellä olisi "turvallista ja jokainen voisi olla sellainen kun on...". Mietitääs nyt kerrostaloa Helsingissä ja esim naapureita siellä talossa. Kukaan ei halua samaan hissiin, kukaan ei tervehdi toista, kukaan ei välitä siitä vaikka makaisi käytävsääs, kukaan ei välitä vaikka ruumis haisisi kuukausia kämpässä. Kadullekin saa kuolla ihan rauhassa. Live- elämän mykät ja kännykkää tuijottavat ihmiset ehkä nostaa jalkaa, etteivät asti ihan päälle.

Onneksi pride väki toimii erilailla... He huutavat kulkuessaan :" Kato mua, kato mua!" Eiku ei he huomaa muita vaan vaativat itselleen lisää. Tasa-arvo ei ole mitään, vaan lisäarvoa!

Nyt siis oma kerrostaloa! Milläs todennetaan homous, jos hakee asuntoa yksin? Mekko päällä kulkeva mies on selvä pride -tapaus, varsnki jos on kuonokoppa. . Sinne vaan taloon.

Vai onko pride  - väki sittenkään yhdenmukainen ja tasapaksuinen porukka? Kaikki samanalaisia vaikka niin erilaisia? Toiset haluaa bilettää ja toiset käy töissä? Toisella on lapsia ja toisen mielestä yöt kuuluu luukuttaa musiikkia täysillä? Samassa talossa asuu ihan varmasti paljon erilaisia ihmisiä, vaikka haluavat olla erilaisia. Voi tätä logiikkaa!

Riittääkö pelkkä homus tai pois leikatut tissit yhdistämään porukat turvalliseksi naapureiksi vaikka se ei riitä heteroilla? Onko pride - väki kokonaan väkivallatonta? Ei perheväkivaltaa? Ei mustasukkaisuus- riitoja?

Jos on oma asunto, niin miksi siellä ei ole turvallista? 

Itse ajattelen, että on ihan sama ja ketä kiinnostaa mitä täysi-ikäiset ihmiset vapaahtoisesti ja omasta tahdosta touhavat, vsängyssä tai vaikka pöydällä.

Kannatan hiljaisuus - ja hajttomuusmuus taloja. Vastaavasti remu- melu- hajutaloja. Sama minkälaiseksi asukkaat itsensä luokittelevat siellä. 

Kannatan vanhus- ja vammais- sekä esteettömyystaloja.

Kommentoi kirjoitusta.

Kansan tahto

Perjantai 18.6.2021 klo 21.13 - Pia P

Kuntavaalit pidettiin sunnuntaina 13.6.2021, Tarkastuslaskenta oli 16.6.21 eli nyt tulos on varma.

Suonenjoen kohdalla 27 valtuutetun vaalitulos oli selvä:

Keskusta lisäsi paikkojaan yhdellä eli nyt 12 (kannatus 41,9%),

Perussuomalaiset lisäsivät paikkoja yhdellä eli nyt on viisi (kannatus 19,7%),

SDP menetti yhden valtuustopaikan eli paikkoja on nyt neljä (kannatus 13,7 %),

Kokoomus säilytti paikkamäärän eli paikkoja on nyt kolme (kannatus 10,9 %),

Vasemmisto säilytti paikkansa eli nyt 2 (kannatus 8,2 %) ja

Kristilliset menetti yhden eli paikkoja on nyt yksi (kannatus 5,6 %).

Suonenjoen vaalituloksesta voidaan nähdä, että vähäiset äänestäjät -eli vain joka toinen kävi (äänestysprosentti 50%) äänestämässä - haluavat, että keskusta ja perussuomalaiset päättävät ja käyttävät valtaa. 

SDP kannatus laski Suonenjoella huimasti eli yli 200 ääntä vähemmän kuin viime kuntavaaleissa. SDP sijoittuminen kolmanneksi on selvä viesti kuntalaisilta.

Suonenjoen Perussuomalaiset ovat aina kunnioittaneet kansan tahtoa kuntavaalien jälkeisissä neuvotteluissa.

Vaikka heti ensinmäisissä mukana olo vaaleissa (vuosi 2012) Suonenjoen demarit yrittivät puolueloikkarin avulla viedä Perussuomalaisten luottamuspaikkoja pois itselleen. Toki ensin oli vaaleissa mukana ollut demariehdokas mukana laskemassa väärin Perussuomalaisten äänet. 

Nähdäänkö taas jotain koplauksia demareitten puolelta - kenties toisen vasemman puolueen kanssa? Kansan tahdon ja kuntavaalien äänestystuloksen kunnioittamisen voisi nyt aloittaa!

Vaikka kuinka paljon tahtoisi syksyllä tepastella kunnan valtuuston puheenjohtajana!

Kommentoi kirjoitusta.

persun syy

Keskiviikko 9.6.2021 klo 15.50

Vaalitenteissä on tapana syytellä toisia - varsinkin jos oman puolueen kannatus laskee. Pakkohan se on syyllinen kertoa äänestäjille.

Eli nyt käydään Saarikon (kesk) "purkaus" ja "ärtymys" sekä "suoraan sanomiset" läpi (IS 8.6.21) eli jotenkin persu on syyllinen keskustan päätöksiin:

- Turvetuotannon alasajo. Kun ei osteta, niin ei tarvitse tuottaa eli koko ala ajetaan alas. Esimerkiksi Kuopioon tuodaan Pohjois-Savoa työllistävän kotimaisen turpeen tilalle voimalaitoksiin venäläistä koko puuhaketta venäjältä venäläisillä rekoilla ja kuskilla sekä venäläisille polttooaineilla. Suomalaisille jää vain maksajan osa.

- Etelä-Euroopan tukipaketti. Suomi ottaa velkaa ja antaa rahaa vähemmän verottaviin maihin. Keskusta on koko ajan vannonut, ettei hyväksy tukipakettia eikä raha mättämistä muihin maihin suomalaisten piikkiin.

Jotenkin persu sai keskustan äänestämään eduskunnassa yli 4 miljardin lähettämiselle  "Kyllä" ja rankaisemaan oman puolueen erimieltä olevia.

- Maakuntavero. Keskusta sanoo ei, ei. Persut sai jotenkin keskustan hyväksymään veron jo hallitusneuvotteluissa. Eli ihan uusi vero eli maakuntavero tulee voimaan 2023. Vaikka keskusta sanoo ei.

- Keskusta sanoo, etteivät uudet hyvinvointialueet kavenna demokratiaa tai huononna reuna-alueiden palveluita. Vaikka keskusta suunnittelee lakia hallituksessa, niin ihan selvästi on persun syy (ihan varppina on!), että valta keskittyy maakunnan keskuskaupunkeihin ja syrjäiset kunnat jää maakuntavaaleissa ilman päättäjiä ja palveluita.

- Polttoaineen hinnan nousu. Ei nosteta veroa, ei. mutta aika varmasti persujen syytä, oikeasti ihan varmasi, että jakeluvelvoite nostaa hintoja. Tähän kohtaan liittyy ajatus, että huoltoasemien pitää rakentaa sähköautolille latauspistokkeet, biopolttoaineiden käyttö nostaa hintaa, ljärjestetään lupajärjestelmä polttoaineen myyntiin ja siihen sisältyy velvollisuus myydä tai tarjota mahdollisuutta ostaa (vaikka kukaan ei ostaisi) polttoainetta syrjäseuduilla. Autoilun hinnan nousu on ilmastoteko!

- Ilmastoteko on hyväksyä ruuhkamaksu. Kiitos persujen vastustamisen, keskustan on ihan pakko saada rajoitettua autoilua Helsingissä. Keskusta hallituksessa ajaa kaupunkia rankaisevaa politiikkaa!

- Haitallisten veroetujen poisto eli ei anneta enää ajoneuvoveron alennusta invaliidien autojen verosta (ns inva- kortti), invavarusteisista takseista, ruumisautoista, ambulansseista, eläinlääkintäautoista, museoautoista. Onhan se jotenkin oltava persun syy, että keskusta poistaa ollessaan hallituksessa invaliideiltä autoilun mahdollisuuden -pysyväthän kotona.

-  Hallituksesta tulikin mieleen, että maaseutua kurjistava taksi ja kela- kyyti uudistus viime kaudella odottaa edelleen korjaamista. Jos liikenneministeriä (SDP) ei kiinnosta asia, niin voisiko keskusta korjata ministerinsä (kesk) tekemän mittavan vahingon?

Kaupungissa nyrkkitapellaan kun niin paljon takseja ja toisaalta maaseudulla ei saa kyytejä.

Eli näin todistimme, että keskustan alamäki on persun syytä.Peiliin ei kannata katsoa.

Ps. Öljylämmitys. Jos hintaa nostetaan, niin kovinkaan monen rahat ei riitä polttoaineen tilaamiseen. Pelkkä kattilan olemassa olo ei lämmitä ketään, vaikka öljylämmitystä ei kiellettäisi. Kotitalousvähennys on vain rikkaille. Köyhällä ei ole varaa laittaa omaa rahaa 15 000 euroa lämmitysmuodon muuttamiseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »