Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:700026 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Suonenjokelaiset vai Suonenjoki

Keskiviikko 25.11.2015 klo 10.41 - Pia P


Suonenjoen valtuusto oli yksimielinen, ettei liitytä Siilinjärvi- Kuopio- Suonenjoki liitokseen. Osa valtuutetuista taputti päätöksen jälkeen. Kysyin silloin valtuustossa kaupunginjohtajalta, että onhan ns pakkoliitoslaki olemassa. Laki velvoittaa kattamaan alijäämät tietyssä ajassa ja jos siihen ei pystytä, niin kunta joutuu liitosselvitykseen esim Juankoski. Lopputulos on selvillä vaikka asiasta äänestetään. Laki on olemassa ja siksi me valtuutetut yritämme etsiä säästöjä.

Suonenjoki halutaan pitää itsenäisenä ja moni onkin sanonut, että se on tärkeintä. Kaupungin taloutta joudutaan tasapainottamaan siis suomennettuna säästämään, leikkaamaan ja lopettamaan raskaalla kädellä.

Ei. Suonenjoen kaupungin itsenäisyys ei ole tärkeintä. Suonenjokelaiset ovat tärkeintä. Että meillä olisi hyvä ja mahdollista asua täällä (työtä, palveluita, harrastusmahdollisuudet)  nyt ja tulevaisuudessa. Meillä on eri syitä asua tällä seudulla. Oma talo, työpaikka, suku, kaverit, rauhallisuus, metsä, järvet, mansikkapellot... Suonenjoki on oikeasti hyvä elää ja asua.

Mikä itseisarvo on näännyttää itsensä säästöjen takia? Miksi meillä on veroprosentti 22 ja naapurikaupungissa 19%? 

SoTe ratkaisu ilmeisesti säilyttää Suonenjoen terveysaseman. Kuopio olisi voinut sen lopettaa. Osa palveluista on valtion, esim työkkäri, kela, posti, verotoimisto, vr ja niihin emme voi vaikuttaa vaikka olisimme Utsjoen kuntaa tai itsenäinen Suonenjoki.

Kaupunki ei pysty tasapainottamaan talouttaan. Se on tosiasia. Poliittiset voimasuhteet, päättäjien omat mielihalut ja imagokysymykset estävät kunnon ratkaisut. Tällä hetkellä päätetään vain ykköstonnien säästöjä ja menot lisääntyvät sadoissa tuhansissa. Tänä vuonna on menot lisääntyneet palkkamenoissa, päivähoidon lisäämisessä, koulun pienryhmäopetuksen lisäämisessä, kouluavustajien lisääämisessä eli hyvien asioiden takia. Tästä voi päätellä, että säästäminen on vaikeaa, koska lisämenotkin ovat hyvin tarpeellisia.

Nyt kaikentalouden tasapainottamisen eli  säästämisen lisäksi saimme kysymättä koulullisen verran uusia koulaisia. Loppukesästä meillä ehkä noin 100 uutta kaupunkilaista vailla asuntoa, lasten päivähoitoa yms.

Jos talouden tasapainottaminen hidastuu kun päivähoitopaikkoja lisätään kunnan  "omien lasten"  vanhempien työpaikkojen ja opiskelun takia- päivähoidosta kuitenkin maksetaan tulojen mukaista maksua- , niin miten käy "uusien lasten" päivähoitopaikkojen takia? 

On aika alkaa miettimään miten suonenjokelaiset voivat kerätä rusinoita pullasta. Miten hyödymme nyt ja jatkossa - mitä ratkaisuja se vaatii?

Onko itseisarvo itsenäinen kunta vaiko alueella asuvilla hyvä paikka elää ja asua?

Olisiko aika ajaa Suonenjoen sijasta suonenjokelaisten asioita? 

Olen ajatellut, että kun ajaa Suonenjoen asioita, niin suonenjokelaisten on hyvä olla. Mutta näköjään riitä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini