Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:470264 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Suonenjoen kokouksen tapahtumia

Lauantai 19.12.2015 - Pia P


Suonenjoen kaupunginvaltuustossa 14.12.2015 oli taas mielenkiintoinen tapahtuma päätöksen teossa.

Pöytäkirjan pystyy lukemaan Suonenjoen kaupungin nettisivuilta. Pykäläkohta oli 50, jossa poisnukkuneen tilalle nimettiin luottamuspaikkojen uudet edustajat valtuuston päätöksellä. Paikat on kuntavaalituloksen mukaan jyvitetty puolueille ja siten puolueet itse nimeävät edustajat niihin toisten puolueiden hyväksyessä ne olemalla ehdottamatta omia vastaehdokkaita. Se on ns herrasmies- sopimus.

Kuten pöytäkirjasta näkee sosiaalidemokraatit esittivät ehdokkaansa ja valtuusto päätti ne. Jotkut ymmärtävät huomaavat pöytäkirjassa kohdan, että yhden lautakunnan varajäsen nimettiin ilman kaupunginhallituksen esitystä.

Jouko Hänninen SDP esitettiin varsinaiseksi jäseneksi Kuopion rakennus- ja ympäristölautakuntaan. Kokouksen aikana toisesta puolueesta huomautettiin, että Hänninen on varajäsenkin ko lautakunnassa. Sen jälkeen demarit nimesivät Hänniselle varajäsenen- ilman esityslistan esitystä varajäsenen valitsemisesta. Hännisen eroamisesta varajäsenen paikalta ei löydy (ei ole päätetty valtuustossa) pöytäkirjapäätöstä.

Joten meillä on nyt voimassa päätökset, että Hänninen on Kuopion rakennus- ja ympäristölautakunnan varsinainen jäsen. Varajäsenenä on valtuuston päätöksellä Hänninen ja Matilainen. Pelkkä nyt pöytäkirjasta löytyvä toteamus, että Hännisen tilalle varajäseneksi tulee Matilainen ei ole päätös. Puuttui siis ensin Hännisen ero ko varajäsenyydestä.

Yritin tähän puuttua valtuuston kokouksessa, niin Hänninen sanoi, että tuo on sitä perussuomalaisten tapaa sotkea päätöksiä. Sivukommenttina oli, että se on ryhmän sisäinen asia. Niin onkin, että ketä sinne valitaan, mutta valtuusto antaa eron ja nimeää lautakuntien jäsenet ja varajäsenet.

Jos yritys pysyä kuntalaissa ja pyrkimys valtuustopäätöksien oikeellisuusteen on perussuomalaisten sotkemista, niin olen ylpeä sotkija.

Olen monta kertaa kuullut, että moni on vuosikymmeniä valtuustossa. Olisihan siinä ollut aikaa oppia alkeellisempia tapoja henkilöiden valintoihin valtuustokokouksessa? Ja vähän muutakin... 

Tälläisiä pikkutapahtumia - mutta en vaan jaksa aina ymmärtää enkä hyväksyä.

Miten tämä oikaistaa? Ennen seuraavaa kokousta Hänninen pyytää kirjallista eroa ko lautakunnan varajäsenyydestä. Seuraavassa valtuuston kokouksessa Hänniselle myönnetään ero ko lautakunnan varajäsenyydestä ja samassa valitaan uusi varajäsen - vaikka ihan yllättäen Matilainen. Näin helposti.

Mutta tuskinpa ketään muuta kiinnostaa, että päätökset tehtäisiin oikein.

------

Paikkalehdessä oli tämä kokouskohta selostettu niin, että varajäsen nousi varsinaiseksi jäseneksi. Luottamuspaikoissa on nousujärjestys vain valtuuston varsinaisten ja varavaltuutettujen ja joidenkin lautakuntien kohdalla, missä kaikki puolueet tulevat järjestyksessä eikä ole henkilökohtaisia varoja. Niissäkin henkilövaihdokset todetaan kokouksessa esityslistan mukaan kuntavaalituloksen perusteella.

Tämäkin tapahtuma on tapahtunut julkisessa kokouksessa ja pöytäkirjat ovat avoimia.  Keskustelua ei kirjata pöytäkirjaa, siksi kannattaa tulla kuuntelemaan kokouksia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini