Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:695372 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

SoTea

Perjantai 24.1.2020 klo 9.52 - Pia P


Mitäpäs meidän rakkaalle SoTelle (sosiaali- ja terveysuudistus, ikää 20 vuotta) kuuluu?

Ei paljon mitään. Hallituksella on paljon kiireitä. Pitää saunoa. Pitää ryhmääntyä ja voimaantua. Pitää edistää tasa-arvoa. Pitää pelastaa maailma. Pitää kurjistaa suomalaisten elämä ilmaston nimissä.

MaKusta (maakuntauudistus, ikää 30 vuotta) kuuluu sen verran, ettei tiedetä mikä tai miten ois hyvä. Etelä- Savo ei pärjää itsestään, siksi se laitetaan itsekseen. Viime hallituksen kaavaileman 17 maakunnan sijasta lukumäärä on jo 22. Verotusoikeus ois kiva. Eli kolmas veroportaikko. Miksi kaavaillaan noin monta maakuntaa? No keskusta haluaa ikiaikaisen unelman, omat maakunnat. Melkein jokaiseen olisi tulossa keskusta valta- lisää päätösvaltaa ja rahaa omille.

SoTea ei sitten tehdä parlamentaarisesti (kaikki puolueet yhdessä) vaikka demarit vaalilupasivat niin. 

Jotenkin kohtalon ivaa... Kun Kiuru (sdp) viime eduskuntakaudella kaatoi SoTe valmistelun, niin nyt se on hänen käsissään valmistelussa. Ei oo helppoo!

Mitäpä SoTen kanssa pitäisi tehdä? Ihmiset eivät kaipaa hallintohimmeleitä. Ei niitä kiinnosta kuka tekee mitä vaan kunhan joku tekee. Ihmiset tarvitsevat hoitoa, hoivaa  ja ennalta ehkäiseviä palveluja.

Tarvitaan lisää lääkäreitä. Koulutuspaikkoja on lisättävä. Ilmaisen koulutuksen, josta saa vielä rahaa vastikkeeksi jonkun ajan jakson terveyskeskus työskentelypaikkaa määrätyssä paikassa. On niin väärin, että yhteiskunnan rahoilla koulutetut lääkärit rahastavat jo kesken opiskelun yksityisenä lääkärinä yhteiskuntaa. Meillä on paljon lääkäreitä ja ne ovat tutkitusti väärissä paikoissa. Suurten kaupunkien yksityislääkäriasemilla. Rahalla saa hoitoa. Jos ei halua terveyskeskukseen töihin, niin sen voi hyvittää rahalla. Reilu peli.

Vain kattavalla ja riittävällä perusterveydenhuollolla (terveyskeskus) saadaan pidettyä kustannukset aisoissa. Päivystykseen ja sairaalaan ei kuulu sellaiset, joiden vaivat ja sairaudet voidaan hoitaa arkipäivänä terveyskeskuksessa.

Yliopistosairaalat tekevät uranuurtavaa tutkimustyötä ja ostavat kalliita laitteita. Osan kustannuksista pitäisi maksaa hyötyvät yksityislääkärit ja yksityinen bisnespuoli. Niillä kun tapana "aggressiivisella verosuunnittelulla" minimoida veronmaksu eli raha valtion suuntaan. Hyödyt otetaan ilolla.

Iso yksikkö ei ole välttämättä kustannustehoikkain. Sopivan kokoinen, lähellä oleva ja joustava sekä työrajoja rikkova hyvinvointiyksikkö olisi asiakkaille paras. Ennalta ehkäisty vaiva tai sairaus olisi kustannustehoikkain tapa hoitaa sairauksia. Tottakai ihmiset silti sairastuu, loukkaantuu, joutuu onnettomuuteen yms.

Netti on mahtava keksintö. Sen kautta voitaisiin julkisellakin puolella hoitaa monta asiaa sosiaali- ja terveyspuolella. Silti ihmisen kohtaaminen ihmisenä on tärkeä!

Esimerkiksi liukuesteet liukkaalla on halpa ja helppo tapa  torjua katkenneita käsiä ja murtuneita lonkkia. Ymmärrätte ajatuksen. 

Moni sairaus helpottuisi jos katsottaisiin ihmistä kokonaisuutena. Onko masennus syy vai seuraus jatkuvasta selkäkivuista? Masennuksen määrätyt lihottavat lääkkeet masentavat ihmisen?

Tämän päivän suuri ongelma on riittämätön kivunhoito. USAssa oli lääkkeiden väärinkäyttökriisi, niin Suomessa ei määrätä lääkkeitä kipuun. Suomessa tehdään 300 itsemurhaa vuosittain kivun hoidon riittämättömyyden takia ja se luku alkaa nousta. 

Kaukana ja niin ytimessä olen kirjoituksessa SoTesta. Hyvä hallitus, korjatkaa vain se, mikä on rikki ja antakaa muut olla rauhassa. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini