Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:714700 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Suonenjoki - jäähalli

Keskiviikko 10.11.2021 - Pia P


Suonenjoella on jäähalli. 

Hyvin monet suonenjokelaiset ovat olleet vuosikymmenien aikana talkootöissä jäähallilla tukemassa lasten ja nuorten harrastusta. Ilman talkootyötä ei pyörisi jäähalli (tekniikka, jään huolto jne), pelitapahtumat tai harrastukset. Monet suonenjokelaiset ovat harrastaneet ja harrastavat edelleen jääkiekkoa, taitoluistelua, ringetteä ja vapaata luistelua. Suonenjoen jäähallilta on ponnistettu isojen kaupunkien seuroihin ja jopa maailman jääkentille. En usko, että kukaan kiistäisi jäähallin merkitystä Suonenjoen ja jopa maakunnan urheilupaikkana. 

Moni luulee, että kaupunki omistaa kokonaan tai osan jäähallista.Jäähallin omistus on osakeyhtiö -pohjainen. Kaupunki ei omista siitä yhtään.

Suonenjoen koulutoimi ostaa vuosittain luisteluaikaa kaikille koululuokille. Tälläinen palvelun osto on reilu, koska siitä pääsee nauttimaan kaikki koululaiset. Osa kaupungin vapaaehtoisista tuista on vain joidenkin hyödyksi.

Suonenjoen koulutoimi on ostanut jääaikaa joka vuosi ilman koulutuslautakunnan päätöstä. Kustannus on noin 38 000 euroa (maksu jäähallille) plus kuljetukset kouluilta - Lempyyltä, Sammalselältä ja Iisvedeltä kuljetetaan lapset luistelemaan muutaman kerran vuodessa. Vuosittainen kustannus on yhden opettajan palkka. 

Eli Suonenjoen koululaiset maksavat osakeyhtiölle yhden opettajan palkan verran vuodessa - ilman lautakunnan päätöstä, ilman keskustelua. "Näin on aina ennenkin tehty!"

Koulupuolella on haasteensa - oppilaita vähemmän, rahaa vähemmän, korjattavia kouluja ja henkilökunnan palkkakustannukset nousevat. 

Minusta jäähallin tuki pitäisi olla kaupunginhallituksen päätöksen alla - kuten muutkin vapaaehtoiset tuet. Ei ole reilua, että raha on suoraan lapsilta pois. Valtuusto päättää tukirahat ja kaupunginhallitus jakaa ne tukemaan mansikkakarnevaaleja, Kuopion musiikkikonservatiota, kyläyhdistyksiä, teitä yms.

Joka koululla on talvisin hyvin hoidettu valaistu ulkojääkenttä. Mutta parhainpaan luisteluaikaa liikunnan opetusssuunnitelmassa voi olla vaikka telinevoimistelua. Silloin jumpataan sisällä kuten on suunnitelma. Suunnitelma ei anna periksi, että luistellaan on ulkojäät tai hiihdetään kun parhaat kelit. Suunnitelman ajankohdassa "luistelua" voi olla liian pakkasta, sataa vettä tai jäät on huonossa kunnossa. Osa koululuokista ei luistele ulkojäillä talven aikana -vaikka joka vuosi on ulkojäät.

Kaupungin tekninen puoli panostaa isolla rahalla koulujen ulkojäiden hoitamiseen ja koululaiset kuskataan bussiilla jäähallille luistelemaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini