Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701878 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Kilometrikorvaukset

Keskiviikko 8.8.2012 klo 17.37 - Pia P


Hallitus suunnitelee kilometrikorvauksien leikkaamista. Kilometrikorvaus on tällä hetkellä maksimissaan 45s/km ja sen maksaa työnantaja työntekijän oman auton käytöstä työajossa.

Moni on ollut sitä mieltä, että tälläinen palkanlisä ja varsinkin sillä tienaaminen on loputtava...Jotkut on sitä mieltä, että leikkaaminen ohjaa julkisiin kulkuvälineisiin.

Mutta arki onkin eriasia...

Esimerkiksi Suonenjoella kaupunki ja kuntayhtymä maksaa kilometrikorvauksia oman auton käytöstä. Suuri ryhmä on kotisairaanhoidon ja kotipalvelun työntekijät. Monen työsopimuksessa lukee, että on käytettävä omaa autoa. Eli työn esteenä on voinut olla jo kortittomuus, autottomuus tai ettei ole rahaa ostaa ja ylläpitää autoa. Nyt halutaan leikata kilometrikorvauksia ihmisiltä, joiden on pakko käyttää omaa autoa.

Suonenjoella välimatkat on sen verran pitkiä, ettei työ onnistu kävelemällä tai pyöräilemällä. Julkiset kulkevat missä kulkevat ja yleensä kouluaikoina.

Varsinkin talvella kylmä käynnistys ja lyhyt ajoa kuluttaa polttoainetta ja autoa paljoan -tuskin nykyinen summa riittää oikeisiin kuluihin.

Vanhuksien kotona asumista halutaan turvata ja mahdollisemman kauan pitää "kotiasukkina" liikkuvan hoidon ja huollon avulla. Nyt toisesta suunnasta nipistetään työntekijöiden kulukorvauksia. Työntekijöitä on ollut muutenkin hankala saada alalle ja nyt suunnitellaan, että pitää alkaa itse enenpi maksamaan työajoista.

Kun työntekijät eivät suostu ajamaan pienellä korvauksella omalla autolla, niin kaupunki on pakotettu ostamaan autoja työntekijöiden käyttöön. Sekö on sitä hallituksen kaipaamaa säästöä?

Kotoa työpaikalle työajo ei kuulu kilometrikorvauksen piiriin vaan se on verotuksessa huomioon otettavaa menoa- tosin nykyisin hyvin isolla omavastuulla.

Mikä muu ryhmä kärsii kilometrikorvauksien leikkaamisesta? Esimerkiksi Autoliiton vapaaehtoistyönä suoritettava tiepalvelu. Onko meillä varaa romuttaa näin hienoja järjestelmiä?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini