Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:687246 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Hui hai Sote

Sunnuntai 16.12.2012 klo 10.56 - Pia P


Jaaha, hallituksen sote -lakiesitys pullahti ulos. Kukaan - ei edes tekijätkään- taida ymmärtää mitä esitetään, mutta hallituksen linjan mukaisesti se on fantsu, odotettu ja tarpeellinen.

Kukaan ei ole sanonut, että onko tässä järkeä, säästetäänkö tällä oikeasti rahaa, rikkooko tämä kuntien itsehallinto-oikeutta ja tärkeinpänä hyötyykö tästä jotenkin asiakkaat eli ihan tavalliset ihmiset.

Pääsääntöisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen edellytetään 50 000-100 000 asukasta. Eräät asiantuntijat ovat viitanneet jopa 200 000 asukkaaseen eli tässä tapauksessa Pohjois-Savon maakunta pitää liittyä johonkin suuntaan.

100 00 asukasta tulee väkisin puserretusta suur-Kuopiosta. Kuopiosta, joka on jo nyt hoipertelee velkamontun reunalla. Terveyspalvelut ovat kaaoksessa ja sosiaalipalvelut saavat jatkuvasti moitteita jonoista, käsittelytavoista ja palveluiden puutteista.

Pienten ja monien keskisuurtenkin kuntien on hakeuduttava sote-alueeseen "vastuukunnan" kylkeen eli palaamme torppariaikaan. Kun isommalle annetaan määräysvalta, niin harvoin se pienenmmän asioita murehtii.

Lakiesityksessä toivotaan lähipalveluja- ei siis määritellä kilometrejä palveluihin.

Lakiesitys ei ota kantaa isäntäkunnan laskutukseen eli mitä tämä maksaa torpparille. onko laskutus toteutuneiden kulujen mukaan, jyvitetäänkö asukkaiden mukaan vai mitä vaan. Yksi asia on varma jo nykypäivästä: Lisälaskua tulee joka vuosi. Yksikään himmeli ei ole pysynyt budjetissa.

Mitä tämä lakiesitys käytännössä tarkoittaa:

- Kuopio pakotetaan ottamaan Rautalammin SOTE:n hoidettavaakseen eli rautalampilaisten lääkäri- ja sosiaalipalvelut löytävät Suonenjoelta ja Kuopiosta. Yksityiset hoivakodit jäävät.

- Suonenjoki rimpuilee vähän aikaan terveyskeskuksella -tosin hyväksi havaittu oma lääkärijärjestelmä loppuu. Ensin häviää vkl- ja yöpäivystys, sitten lähtee hammaslääkärit ja työpaikkalääkärit ostetaan jatkossa Kuopiosta. Fysikaalinen hoito löytyy vain Kuopiosta ja yksityiseltä.

- Pieksämäen aluesairaala PAS lopettaa leikkaukset. Kohtuuttoman hyvin siellä jonö vetikin. Kaikki keskitetään KYS.ssin, johon ei saa kohta edes autoa jonoon.

- Kyytijärjestelmä ruuhkautuu koko ajan ja kuljetuskustannukset räjähtävät. Ja ihmiset odottavat kuljetuksia auloissa, kotona ja puhelinjonoissa. Sekaannuksia tulee koko ajan enemmän.

- Yksityislääkäriasemat valtaavat paikkakuntia. rahalla pääsee hoitoon ja saa hoitoon. Köyhempi väki istuu puolivuorokautta jonoissa...

- kansalaisten tulotasoon (varallisuuteen) sidottu terveyserot ja elinaika tulee jatkossakin kasvamaan.

- ns. Sossuun pääsee vain sähköpostilla. Mihin ei ole köyhällä edes varaa.

Tämäkö on sitä hyvinvointi - paremminvointi yhteiskuntaa? Olemmeko me ylpeitä kun romutamme vuosikymmenien työn tulokset ?

En hyväksy, mutta armaat lukjat,  vaikka otan itkupotkuraivarit lattialla, niin ei auta.Hallitus päättää, me piipitetään täällä maakunnissa.

Suomen hallituspuolueet, teidän syytä tulee olemaan tämä romutus!

Avainsanat: sote, suonenjoki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini