Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:695993 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Sote= sosiaali- ja terveys

Lauantai 29.12.2012 - Pia P


Nilsiän  Kuopioon liittymisen päätökseen takana oli suurinpana porkkanarahan käyttö Nilsiän terveyskeskuksen remonttiin, lääkärin iltapäivytyksen takaisin saaminen ja Tahkon alueen kehittämisen apujen saaminen. Nämä sovittiin liitosneuvottelujen aikana.

Mutta eipä porkkanarahat mene remonttiin ja eikä ole tulossa lisää päivytystä. kuopion matkailu erilaisine yhtiöineen ja järjestelyineen on täysin sekaisin eli ei taida tulla apuja Tahkolle. Kuopio ei vaikuta hyvälle sopimus/yhteistyökumppanille.

Kuopio saa Tahkon rakennuskannan kiinteistöverotuoton yms. rahaa omaan Molokin kitaansa eli pelkästään tämän vuoden 20 milj e budjetin ylittämisen rahoitustarpeeseen. Muu ei sitä kiinnosta.

Mutta mikä ajoi keskustavetoisen Nilsiän Kuopioon? Nilsiä oli liittynyt edellisen hallituksen keskustan ajaman PARAS- hankkeen takia Siilisettiin. Siilisetti on rakennettu himmeli, joka joka kuukausi ylitti budjettinsa eli nilsiäläiset joutuivat maksamaan koko ajan lisää rahaa terveysmenojen kasvun takia - ei siis parantuneen palvelun tms tai ihmisten  lisääntyneiden sairastamisen takia. Terveysmenot kasvoivat vain lisääntyneen byrokratian takia. Kysterissä on sama vika.

Nyt haliitus on antanut lakiehdotuksen, jossa  pakotetaan vähintään 20 000 ihmisen yhteenliittymiin SOTE- palveluiden järjestämiseen.

Lain mukaan pitää liittyä isonpaan kaupunkiin tai tehdä himmeli. Sisä-Savon terveydenhuolto kuntayhtymähän oli liian pieni PARAS -hankkeeseen ja siksi se purettiin. Vesanto ja Tervo liittyivät kysteriin ja Rautalampi ja Suonenjoki jäivät roikkumaan ilmaan, koska Kuopio ei suostu ottamaan Rautalampea mukaan. Tosin rautalampilaiset eivät edes halua Kuopion alaisuuteen. Laki pakottaa Rautalammen Kuopion alaisuuteen. Suonenjoki menee kumppanuussopimuksella Kuopion SOTE -alaisuuteen jo tehdyn sopimuksen mukaan v 2015.  Kuntayhtymän jämä on toiminut ihan hyvin eikä ole edes ollut kallis. Lääkäriin on päässyt ja hoitoa saatu. Hallituksen mielestä tämä ei ole mahdollista.

Uutena valtuutettuna olen mukana antamassa lausuntoa keväällä  SOTE- yhteistyön tekemisestä ja syksyllä toista lausuntoa, että minkä kaupungin tai yhteenliittymän kanssa liitytään. Ensi vuotena ihan oikeasti päätetään Suonenjoen tulevaisuutta.

Huomasitteko, että kirjoitan sekaisin pakkoliitoksen ja SOTE - palveluiden järjestämisen. Hallitus on tehnyt päätöksen kuntien vähentämiseksi, mutta ei itsekään tiedä miten. Siitä pitäisi antaa lausunto. SOTE- lailla pakotetaan osa kuntien palveluista yhteen. Pikkukunnilta ja -kaupungeilta loppuu rahat palveluiden ostamiseen eli käy kuten Nilsiälle. Hallitus leikkaa kuntien valtio-osuuksia roimasti tällä hallituskaudella ja lisää pakkomenoja. Esimerkiksi ambulanssipäivystyksen muutos maksaa kunnille paljon.

Raha ja sen puute pakottaa kaupungit ja kunnat liittymään. Pakkoliitoksethan eivät ole lain mukaan mahdollisia.

Avainsanat: sote, suonenjoki, pakkoliitos, kunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini