Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701677 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Joulupaketti hallitukselta

Keskiviikko 4.12.2013 - Pia P


Niinhän sieltä tuli yön valvomisen jälkeen uusi uljas hallituksen yhteistyönäyte. Virkamiehet valmistelivat tyyliin "kirveellä hutkien hiljaisimmilta" siivuja sieltä ja täältä. Rakenneuudistus muuttui tämän hetken leikkauslistaksi.

Suomi tarvitsee rakenteellisia uudistuksia. Meillä on jossakin paljon ylimääräistä, mutta ei suinkaan näissä leikkauslistan kohteissa. Esimerkiksi aikuisten hammashuollon heikentäminen ei tuo muuten säästöä kun jos mätähammas sattuu kuolemaan heti eikä vaadi esim. sydänkohtaukseen hoitoa. Suunterveys on yksi suurimpia vakavimpien sairauksien ennaltaehkäisyä. Kunnallinen hammashoito on nyt jo niin tukossa, että hoidon heikennys on toteamus nykytilanteesta eikä siten tuo säästöä. Suurin osa, kenellä on varaa, on jo käynyt yksityisessä hammashuollossa - osa niitäkin, jolla ei ole varaa.

Vantaa suunittelee hammashoitoloiden keskittämistä kahteen paikkaan. Esimerkiksi koulujen yhteydessä olevia hoitolat  lakkautetaan. Oppilaiden vanhemmat ottavat jatkossa töistä vapaata, että saavat käytttää lapsensa edes hammastarkastuksissa. Hoitohuoneille pitää rakentaa kerrostalo... Oulussakin kun hyvinvointikeskukset keskitettiin, huomattiin uusi iso ongelma. Asiakkaille ja eikä edes työntekijöille löydy parkkipaikkaa. Ihmiset myöhästyvät vastaanottoajoilta, kun he pyörivät korttelia parkkiruudun toivossa. Samaahan meillä jo Suonenjoella on minikoossa. Meidän ainoa liikenneruuhka löytyy terveysaseman parkkipaikalta...

Toinen leikkauskohde on - yllättäen ?- vanhustenhuolto. On maalattu kuvaa kuinka hyväkuntoiset vanhukset kärsivät hoitopaikoissa ja toivovat pääsevänsä kotiinsa. Olen saanut paljon yhteydenotto kun sinne hoitoon ja turvaan ei pääse! Huonokuntoiset vanhukset koitiutetaan jopa sairaalahoidon jälkeen suoraan  yksin kotiin. Siellä heitä käy katsomassa kerran tai pari päivässä kotihoidon henkilöstä. Osa työntekijöistä ovelta huutavat terve ja heippa ja menevät toimistolle ihmettelee, miten joku on saanut vakiokeirrokselle niin paljon aikaa tärvääntymään. Osa työntekijöistä ei pysty tiivistahtiseen työhön tai kovettamaan itseään jättämään itkevää mummoa yksin. Kotipalvelu on pätkätyöläisten, sairaslomien rasittama ja toiselle alalle lähtevien paikka. Onneksi joku jaksaa, mutta miten kauan ja mistä me saadaan kaikki vaadittavat työntekijät? Kun ne espanjalaisetkaan ei halunut täällä olla...

Yksi suurimpia ja täysin vaiennettu ongelma kotipalvelussa on, että monella paikkakunnalla työn ehto on oma auto. Työntekijät kulkevat omalla autolla päivät pitkät lyhyttä matkaa ajaen paikasta toiseen. Kilometrikorvaus ei riitä lyhyen matkojen korvauksien takia lisääntyneeseen polttoaineen kulutukseen. akun ja startin uusimiseen ja hyvän auton ostoon. Työ loppuu siihen, jos ei ole autoa käytössä. Kuinka moni suostuisi siihen, että työ vaatii melkein omalla rahalla oman auton käyttöä? Täällä niitä työsuhdeautoja tarvittaisiin - tosin avobemari olisi epäkäytännöllinen! Onneksi jossakin kaupungeissa on muutama työauto, mutta entä jos ei ole ajokorttia? Se maksaa nykyisin kolme tonnia- kova hinta työpaikasta?

Demarien suuri ylpeyden aihe vanhuspalvelulaki tuli voimaan heinäkuun alussa, nyt yhtä suurella ylpeydellä romutettiin se. Onnittelut vai surunvalittelut?

Kolmas suurin leikkauspaikka on taas koulu. Jatkossa koulunkäyntiavustajat lasketaan opettajavahvuuteen. Kas kun ei postinjakajat? Tai ohikulkijat? Koulunkäyntiavustajat tekevät todella arvokasta työtä, muttei sentään opetusvelvollisuudella. Palkka selittää tämän keksinnön- toinen saa kokopäivä työstä alle kaksi tonnia ja toinen reilu kolme tonnia.

Mutta mitä rakennepaketti oli oikeasti? Summia ja päätöksiä myöhemmistä päätöksistä. Mitään ihan konkreettista ei jäänyt käteen. Monen päätöksen edessä on vielä poliittinen kädenvääntö, esim. eläkeiän nosto. Demarit eivät aio osallistua siihen, vaikka tämä hallitus jo linjasi sen.

JK. Keskusta soutaa samassa paatissa eri suuntaa. Eu - vaaliehdokkat Rehn ja Väyrynen. Mutta keskustan eu ryhmä -Alde- on hyvin Rehnille mieleinen. Keskusta- Alde ajaa maataloustukien lakkauttamista ja vahvaa liittovaltio kehitystä. Mitäs siihen sanoo Paavo ja muu kenttäväki, joka esiintyy eu- kriittisenä?

Avainsanat: rakennepaketti, rakenneuudistus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini