Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:686111 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Tökkäys ampiaispesään....

Perjantai 30.1.2015 - Pia P


Viime päivinä on tullut keskuteluun työttömyysturva. Ansiosidoinnainen halutaan kaikille työssöoloehdon täyttäville, mutta kesto lyhenesi puoleen nykyisestä. Suomesta loppuu raha.

Olen jo kymmeniä vuosia kritisoinnut työttömyysturvassa ja ammattiliitoissa paria asiaa. Ja nämä ovat vain minun mielipiteitä.

: Miksi liiton ja kassajäsenyyden saa vähentää verotuksessa? Miksi kaikkien pitää osallistua verotuksen kautta vapaaehtoiseen jäsenyyden kulujen maksuun? Verovähennysoikeuksia on koko ajan lopetettu tai pienennetty. Esim. lainan korot, asuntolaionen korot, työmatkavähennys, lapsivähennys

- Miksi ansiosidonnainen on sidottu liiton tai kassan jäsenyyteen? Miksi meillä pitää olla erillisiä käsittelykierroksia - osalle kelassa ja osalle jossain muualla? Ja vielä kierros lausunnon takia työkkärissä. Työvoimatoimiston kautta tulee ensin "työvoimapoliittinen lausunto", jossa päätetään oletko kelvolliinen hakemaan työttömyyskorvausta. Sitten seuraava instanssi päättää mitä ehkä olet saamassa.. Pelkällä puhelimeen vastaamattomuudella voi saada työkkäristä karenssin, vaikka kaksi viikkoa sen takia, että "on kieltäytynyt toimenpiteistä".

- Miksi puhutaan liiton rahoista? Liittojen kassat ja työttömyyskassat maksavat ansiosidonnaisesta 5,5 % ansiosidonnaisen kustannuksista. Siis 94,5 % ansiosidonnaisesta maksaa veronmaksajat ja työnantajat. Liitot saavat aivan aiheetonta kunniaan tästä.

- Mihin liiton loppujäsen maksu menee? Liittojen henkilökunnan palkkoihin, järjestelmän pyörittämiseen ja huveihin. Katsokaas verotiedoista paljonko liittopomot hankkivat? Katsokaa miten Levillä ammattiliitot rellestää, yrittävät ohjata Kittilän kuntaakin.

- Ravintolatyöläisenä Lapissa ja Helsingissä olen nähnyt paljon liitojen herrojen ja rouvien touhua. Ammattiylpeyden ja siihen liittyvä salaisuuksien pitäsen takia en avaa tätä enempää. En kuulu mihinkään ammattiliittoon tämän takia, Riittävä avaus? No. lisää ehkä joskus muistelmissa.

- Miksi työnantajien pienellä pakolla oletetaan hoitavan liittojen prosenttimäärisen kuukausimaksun laskeminen ja sen tilittämisen? Sehän on työntekijän ja liiton välinen sopimus, miksi sen kustannuksia aiheuttavan puolen pitää hoitaa työnantaja?

- Isoissa yrityksissä ammattiliiton edustajalla on oikeus tehdä "omia hommia" eli hoitaa liiton asioita osa- tai koko päiväisesti työaikana. Työnantaja antaa työtilan ja välineet, esimerkiksi tietokoneen käyttöön.

- Paikallinen sopiminen ei onnistu tänä päivänä. Jos yrityksellä menee huonosti, se lomauttaa tai irtsanoaa väkeään. Jos yrityksellä menee hyvin, niin se maksaa osinkoja enempi. Tai satsaa investointeihin. Suomessa työntekijä joustaa työpaikoilla, ei palkoilla.

- Miksi liitot ovat sidoksissa puolueisiin? Liitot vetävät puoluiden koulutuksia yms. Ainakin vasemman puolen puolueiden. Aina ei erota kumpi puhuu, poliitikko vai liiton edustaja.

-  Miksi jotkut eduskuntavaaliehdokkaat saavat vaalitukea liitoilta, osa jopa yli 10 000 e? Haluatako Sinä, etttä sinun esim. työntekijäpuolen jäsenmaksuilla tuetaan vain vasemmiston ja demarien ehdokkaita, viime vuosina vain paria Perussuomalaista? En ole löytänyt vaalirahoitusilmoituksista vihreiden tai KD saavan vaalitukea liitoilta.

En vastusta tai halua lopettaa ammattiliittoja. Ne ovat tehneet hyvää ja tarpeellista työtä Suomessa.

Haluan vain tasa-arvoisen ja oikeasti vapaaehtoisen suhtautumisen niihin. Siis irroitetaan ansiosidoisen työttömyyskorvauksen maksu (liiton) kassajäsenyydestä. Lopetetaan liittojen ja kassojen veromähennysoikeus verotuksessa. Jokainen huolehtikoon omista jäsenmaksujen maksamisesta.

Edelleen nämä ovat vain minun mielipiteitä.

Avainsanat: ansiosidonnainen, työttömyys, raha, ammattiliitot


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini