Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707220 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Demokratiaa

Torstai 12.3.2015 klo 12.27 - Pia P


Monessa yhteydessä  puhuttu demokratian tilasta kuntapäätöksissä. Nyt on noussut monenkin huolenaiheeksi miten yhä isonevissa kunnissa kuuluu kuntalaisen ääni.

Jotkut valtuutetut haluavat korostaa itseään ja kehuvat kuinka he ovat aina kuunnelleet ja tehneet kaiken kuntalaisten eteen. Onko näin? Jos valtuutettu on jotain mieltä ja saa kuntalaispalautetta, niin muuttaako hän äänestyskäyttäytymisen palautteen takia. Entä jos kaksi kuntalaista ottaa yhteyttä ja he ovat eri mieltä, mites sitten äänestetään?

Kuntademokratia on edustuksellista demokratiaa. Kerran neljässä vuodessa kukin ehdokas yrittää vakuuttaa äänestäjiä, että olisi paras vaihtoehto tekemään päätöksiä. Äänestypäätökseen vaikuttaa moni asia.

Suhteellisten vaalien ansiosta puolue vaikuttaa valtuuston läpimenijöihin. 20 äänellä voi mennä läpi toisesta puolueesta ja toisesta ei mene. Puolueen saama kokonaisäänimäärä ratkaisee kuinka moni menee läpi kaikkiaan kustakin porukasta.

Kuuluuko siis Sinun äänesi valtuustossa ja lautakunnassa? Et tiennyt äänestäessä mitä lautakunta tms paikkoja äänestettävä saa. Puolueen kokonaisäänimäärän mukaan jaettaviin luottamuspaikan saajat eivät tarvitse olla vaalimenestyjiä tai edes osallistunut vaaleihin.

Mistä tiedät mitä äänesi saanut on tehnyt valtuustossa jos on jatkokauden hakija? Mistä tiedät, ettei äänesi saanut ole vain puhelias valtuustosalin ja lautakunnan ulkopuolella? Mistä tiedät, että äänesi saanut osaa ja tietää mitä päättää? Mistä tiedät, että äänesi saanut jaksaa välittää ja yrittää tehdä päätöksiä kuntalain mukaisesti? Mistä tiedät, että äänesi saanut on tasapuolinen ja osaa pitää kaikkien kuntalaisten puolta?

Kuntatasolla oudoinpia asioita on ns. valittajat. Ahkerimman kirjoittavat lehteen ja kertovat, ettei saa esim. terveyskeskuksen yöpäivystystä lopettaa. Itse ovat eduskunnan hallituspuolueen jäseniä ja oma puolue on säätänyt lain, "päivystysasetuksesta". Päättäjänkin pitäisi ymmärtää mikä päätös on tehty missäkin ja mihin voi oikeasti vaikuttaa. Jos päättäjät ei itse ymmärrä tätä, niin miten kuntalaiset ymmärtävät tämän?

Toivoisin kuntapolitiikkaan mukaan nuoria, päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempia ja muutenkin uutta näkemystä. Tällä hetkellä monessa paikkakunnalla on päätöksen tekijöiden ikäjakauma eläkeläisten puolella. Kaiken ikäisiä toki tarvitaan päätöksen teossa.

Tästä päästäänkin taas kysymykseen, kuuluuko kuntalaisen ääni? Jos puheenjohtajistosta suurin on eläkeläisä, niin näkyykö se kunnan erinomaisina vanhuspalveluina? Eikö valtuutettu olekaan pitänyt "omiensa"  puolia?

Pääasia on, että jokainen äänestää kaikissa vaaleissa. Ja tietää ketä haluaa äänestää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini