Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:712792 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Pakolaisia...

Perjantai 13.3.2015 - Pia P


Pieni kunta haluaa ottaa paklolaisia -no, ainakin jotkut siellä haluavat...

Mitä kunnanvaltuuston "kyllä " merkitsee asukkaille ja paikkakunnalle?

Lehdessä on jo kerrottu, että asia on hieno. Saadaan eloa ja väriä hiljaiselle kylänraitille. Kunta saa uutta potkua ja tekemisen meininkiä. Ja kunta saa rahaa kun valtio maksaa kaiken.

Tämähän on loistavaa, miksi kaikki kunnat ja kaupungit eivät taistele pakolaisten asuttamisesta omaan kuntaan? Osa kunnista on mennyt jopa perunnut tehtyjä vastaanottopäätöksiä.

Tosin tälläkin hetkellä monilla paikkakunnilla on muualta tulleita ja muista maista tulleita ihmisiä. En tiedä Suomessa paikkakuntaa, jossa ei olisi muuttoja tapahtatunut.

 Pakolaiset eivät tule mihinkään keskukseen olemaan vaan heistä tulee paikkakuntalaisia..

Tämä uusipaikkakuntalainen asuu kodissa eli nyt on jo moni haistanut mahdollisuuden saada tyhjillään tai pitkään myynnissä olleen talon/asunnon uusio käytön vuokralle. Kukaan muu ei ole parempi vuokralainen kuin kela, kunnan ja valtion takaama asukas perheineen. Asunto varmasti kunnostetaankin pois muuton jälkeen jopa paremmaksi, jos on tarve siihen. Kunnalla ei ole tarjota kunnan vuokra-asuntoja tälläistä määrää. 

Toisen paikkakunnan kokemuksen mukaan pakolaiset saivat erityisesti kolmannen sektorin toiminnassa pöhinää. SPR ja kirkkokerhot -lähinnä naiset- järjestivät erilaisia tapahtumia, keräsivät tavaraa ja olivat siis hyvin innokkaita. Ensimmäisen vuoden. Toisena vuotena ei enää jaksanut olla niin innostunut. Kolmantene taisi joku zumbahurahdus vetää samat mammat muihin harrastuksiin.

Innokkaimmat keräsivät pakolaisyksinhuoltaja -äidille vauvanvaatteita yms. Todellisuudessa piti ostaa  lapsille parranajovehkeet yms. Mielikuva pakolaisäidistä lasten kanssa ei vastannut todellisuutta.

Moni asia onkin mielikuvaa pakolaisten vastaanottamisessa. Raha ja laki kertoo todellisuuden. 

Valtio siis maksaa pakolaisten kustannukset nykyisin kolmen vuoden ajan, kiintiöpakolaisesta neljä vuotta.. Piste. Sen jälkeen kunta maksaa kulut itse. Siinä ajassa pakolaisten soisi integroitua vaikka pikku maalaiskylän arkeen ja elämään. Aikuisille löytyisi työtä. He osaisivat suomea ja ymmärtäisivät savoa.

Kaikista pakolaisista  ei ole töihin, kuten ei kaikista kanta-asujista. Tämäkin otettava huomioon. Monella on hyvin vakavia fyysisiä ja psyykkisiä vammoja, jotka vaativat hoitoa.

Ikuinen ristiriita -kuinka säilyttää pakolaisten alkuperäinen kulttuuri ja kuinka oppia ja olla suomalainen sekä sopeutua elämään tänne. Alkuperäisen kulttuurin tiukka noudattaminen ei onnistu Suomessa, jos halutaan integroitua yhteiskuntaan.

Mitäpä aluksi tarvitaan? Päiväkoti-ikäisille hoitopaikat ja koululaislle pulpetit sekä alkuperäisen kielen osaavat opettajat, tulkit ja avustajat. Varsinkin tulkkipalvelut olisi paljon käytettyjä.

Aikuisille pitäisi olla heti opetusta suomen kielenopiskelua varten. Opastajia ja auttajia tarvitaan jokaiseen pakolaistalouteen. Harvalla paikkakunnalla on työttömänä eli valmiina heti toimintaa tälläisiä ammattilaisia.

Kunnalle maksetaan valtion varoista laskennallista korvausta pakolaisen ja muun kansainvälistä suojelua saaneen henkilön ja tämän perheenjäsenen kuntaan osoittamisesta, ohjauksesta, neuvonnasta ja muusta kotoutumista tukevan toiminnan järjestämisestä. Korvausten piiriin kuuluvan 7 vuotta täyttäneen henkilön osalta korvaus on 2 300 euroa vuodessa ja alle 7-vuotiaan henkilön osalta 6 845 euroa vuodessa (7 120 euroa vuonna 2014).

Laskennallista korvausta maksetaan pääsääntöisesti kolme vuotta. Pakolaiskiintiössä Suomeen otetuista henkilöistä laskennallista korvausta maksetaan kuitenkin neljän vuoden ajalta. Neljän vuoden korvausaika koskee myös kiintiöpakolaisen perheenyhdistämisen kautta Suomeen saapunutta perheenjäsentä. TEM.

Muita pakolaisten vastaanottamiseen liittyviä korvauksia valtiolta kuittia vastaan. Kannattaa olla iso kassavaranto, että kunnan rahat ei lopu rahaa odotellessa.

Minusta on roisia, että pakolaisia valkataan Suomen päässä. Moni kunta haluaa ottaa syyrialiaisia. Kongolaisia odottaa Suomessa keskuksissa kotipaikkakuntaa. Vaikka molemmista maista on otettu samoilla perusteilla pakolaisia. Toinen sota on vaan saanut enemmän mediajulkissuuta.

Vielä rahasta... Kunnat perustelevat pakolaisten vastaanottamista valtion maksamilla rahoilla. Mistäs valtion rahat tulevat? Meidän veroista ja velasta.

ps. Pitihän  se arvata, että persu kirjoittaa pakolaisista.... Vai enkö saa kirjoittaa pakolaisista, koska olen persu? Ja oliko tämä kirjoitus kannanotto puolesta vai vastaa? Selviää ensi viikon jaksoosa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini