Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:703187 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Kouluasiaa yksinkertaistettuna

Maanantai 30.11.2015 - Pia P


Yksinkertaistetaanpa Suonenjoella olevien turvapaikkahakijalasten kouluasioita.

- Laki takaa oppivelvollisuusikäisten eli 6-16 vuotiaiden  urvapaikkahakijalasten oikeuden opiskeluun. Kouluasiat on velvollinen järjestämään kunta, jossa lapset ovat - ei ole väliä ovatko he hätämajoitustiloissa tai vastaanottokeskeksessa. Ei ole myöskään väliä onko kunta itse sopinut vastaanottokeskuksen tai onko keskus tehty ilman kunnan suostumusta.

- Laki on, että opiskeluoikeus on voimassa mahdollisemman pikaisesti. Selvää määräaikaa laissa ei ole, mutta AVI valvoo lain noudattamista. En ole löytänyt yhtään tapausta, missä kunta olisi saanut jotain sanktiota tms hidastelusta tms.

- Kunnan viranhaltijat ja virkahenkilöt ovat velvollisia noudattamaan lakia, heillä on siis virkavelvollisuus. Lain rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä voidaan tuomita viranhaltija. 

- Kunnan velvollisuus on hoitaa alaikäisten terveydenhoito ja terveystarkastukset sekä rokotukset. Tulijalapset yleensä tarkastetaan ja tarvittaessa hoidetaan ennen opiskelujen alkua. Tartuvat taudit - oli levittäjä kuka tahansa- on ikäviä tiloissa, missä on paljon lapsia yhdessä.

- Virkahenkilöt suunnittelevat mihin kouluun ja  luokkatilaan tulijalapset laitetaan. Samoin he suunnittelevat kuka ja ketkä heitä opettavat, montako avustajaa ja miten paljon tulkkipalvwluja ostetaan. Opetussuunnitelma on opetusviraston tekemä ja koulutuslautakunnan hyväksymä.

- Tulijalapselle kuuluu luonnollisesti kirjat, kouluruoka, kouluterveydenhuolto sekä tarvittaessa koulukyyti.

-  Suonenjoella 50- 60 tulijalapsella on 4 opettajaa. Opettajat on löytynyt sisäisillä järjestelyillä. Tehtävään siirtyvien opettajien sijaisten palkkaamiseen riittää viranhaltian "oikeus", koska ne hoidetaan lyhytaikaisilla sijaisuuksilla. Eskariin tulevat vielä omat opettajat ja avustajat.

- Viranhaltijat toimivat siis täysin oikein lain määrääminä. Opettajajärjestelyihinkin heillä riittää valta. Jos ja kun kuntaan tulee uusia oppilaita, niin virkahenkilöt hoitavat heidät kouluun eli ei siihen tarvita luottamushenkilöiden päätöksiä.

- Jäljelle jääkin vain kysymys, että mikä on luottamushenkilöiden asema tässä? Ja vielä suurempi kysymys,  miten tämä maksetaan?

-  Suonenjoella hätämajoitus muuttui vastaanottokeskukseksi joulukuun alussa. Hätämajoitus on hätämajoitusta eli se olisi voinut loppua sopimuksen loppuun 2.12.2015 ja "väki" olisi siirretty muualle. Kun aikaisemmin kyselin marraskuun alussa  tulijalasten koulun perään, niin sain paljon arvosteluja, koska mitään ei aiota tehdä ja se ei kuulu meille. Nyt SPR kehuu, miten joustavasta ja nopeasti kaupunki on jäsrjestänyt kouluasian. Koulu alkaa 1.2.2015. 

- Mikä olis muuttunut, jos koulu olisi alkanut tammikuun alussa 2016? Lopputulos olisi sama, laki velvoittaa sen.

- Joulukuun aikana olisi keretty tehdä tarpeelliset luottamushenkilöiden tekemät päätökset.Tilanne on nyt täysin laillinen, muttei ehkä hyvän tavan mukainen... Asia on valmisteltu ja tehty täysin ohi luottamushenkilöiden virkatyönä.

-  Kunnallinen päätöksenteko menee esim koulupuolella, että koululla huomataan, että tarvitaan oppilaille pienryhmäopetusta. Viranhaltija tekee koulutuslautakunnalle esityksen ja se päätetään kokouksessa ja se kirjataan pöytäkirjaan. Koulutusltk päätös menee kaupunginhallitukseen ja se päättää esityksen petusteella muodostetaanko pienryhmä eli palkataanko opettaja. Budjetti eli varatut rahat esim opettajien palkkoihin on päätetty edellisen vuoden syksyllä. Jos varatut rahat eli budjetti ylittyy, niin tarvitaan lisäbudjetti ja lisämääräraha, jotka päätetään valtuustossa. 

- Nyt koulultk budjetti ei riitä loppuvuodeksi 2015, palkat ja sijaiskulut menee yli. Ilman luottamushenkilöiden päätöstä. Ja he ovat vastuussa 

Ensi vuoden lautakunnan koko vuoden budjetti on hyväksytty lautakunnassa. Budjettiin pitää varata reilusti lisää rahaa 50-60 turvapaikanhakijalapsen koulunkäyntiin. Lisäesityksen tekee todennäköisesti kaupunginhallitus ja esittää sen valtuustolle joulukuun puolessa välissä. Paljon se tulee olemaan? Lonkalta heitettynä 4 opettajaa, avustajia, tulkkeja yms 600 000 (opettajien palkat kaikkineen sivukuluineen 400 000, sijaisten palkat sivukuluineen 100 000 sekä tulkit, ruoka, kirjat, kouluterveys 100 000). Toivottavasti olen väärässä, kamala luku!

- Toisella tavalla laskettu yksi oppilas maksaa Suonenjoella noin 8000 €/ vuodessa. 60 oppilasta maksaa vuodessa 480 000. Valtionosuudet on maahanmuuttajista kaksinkertaiset eli varmaan kulutkin ovat kaksinkertaiset eli vuodessa kustannus todenmukaisemmin on 960 000 euroa. Vielä kauheampi luku!

Tämän  laskentatavan perusteella joulukuun 2015 kustannus on 96 000 € (8000 € vuosikustannus jaettuna 10 koulukuukaudella on 800 ja kerrottuna 60 oppilaalla ja kerrottuna kahdella tuplakulujen takia on 96 000€) Tosin joululoma vähentää koulupäiviä 3/4 eli kustannus on varmaankin 72 000 euroa. Täysin varautumatta ja täysin päättämättä.

- Milläs tämä maksetaan?

Valtio maksaa tämän valtionosuusjärjestelmän VOS  kautta. Kunnan koululaisten ilmoituspäivä oli tänä vuonna 20.9.2015. Sen oppilasmäärän mukaan mennään seuraavaan laskentapäivään tai kun lakia muutetaan. Suonenjoella oli 740 oppilasta ko päivänä.

- Suonenjoella ei ollut yhtään turvapaikanhakijalasta ilmoituspäivänä, joten heistä ei saada VOSin kautta rahaa. Valtio ei myöskään maksa laskua tms vastaan. Rahaa voidaan saada kun lakia muutetaan. Tai seuraavan laskentapäivän jälkeen. Mutta saadaanko takautuvasti? 

- Kustannukset maksaa kunta eli kuntalaiset. Mistäs otetaan, keneltä leikataan? 

- Miksi näin julmasti lasken lasten opiskelun kustannusta? Ihan samalla tavalla lasketaan kantasuomalaisten opiskelujen hinta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini