Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:697752 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

3 pointtia harhoista

Perjantai 27.5.2016 - Pia P


Suomessa on vallalla monia harhoja. Niitä ylläpidetään yksipuolisella uutisoinnilla (ei kertakaikkisesti kirjoiteta), asiasta ei sallita keskustelua ja moni haluaa ihan itse uskoa niihin. Turvapaikkahakija asiaa liittyy myös monia kuvitelmia, tässäpä mikä koskee nyt kuntapäättäjiä

1. Myönteisen päätöksen saa 30-35% turvapaikanhakijoista. Sen arvion mukaan ELY jyvittää ja kunnat päättää kuntapaikoista eli kuntaan tulevista oleskeluluvan tai turvapaikansaaneita uusia asukkaita. 

Tosiasissa myönteisiä päätöksiä tulee huomattavasti enemmän, voi lukea suoraan tilastoista toteutuneista. Tuohon viralliseen arvioon on otettu mukaan myös itse vapaaehtoisesti alkuvuonna lähteneet. 

Suomessa saa todennäköisemmin turvapaikan kun vertaa koko Euroopan tilastoja.

Onko nyt tarkoitus vaan saada kuntiin "putki auki" eli ensimmäisestä ryhmästä myönteinen päätös ja sitten on helppo lisätä? Tällä hetkellä kunnilla on tässä vielä itsemääräämisasia.

Paikkoja on jyvitetty työpaikkatarjonnan yms mukaan, MOLlin sivuilta voi katsoa miten paljon Suonenjoellakin on paikkoja kielitaidottomille ja ei - opiskeluja alalle. No, onneksi Sisä-Savo voi työllistää heti marjan poimintaa. Työ on parasta kotoutusta. Montako pakolaista löytyy marjapelloilta tänä kesänä?

Ensimmäinen harha on nyt kuntiin jyvitetyt paikat riittävät. " järjestelmästä kadonneetkin" turvapaikanhakijat ovat vielä kuntien käsissä talven tullessa. Etelä- Suomessa on metsäleirejä jo nyt.

2. Se oli nyt tässä. Moni sanoo, että nyt se pakolaiskriisi on ohi. Mitenkä se on ohi?

Samat sodat ja kriisit on edelleen olemassa. Libyalaisia on Afrikan rannikolla 800 000 odottamassa Eurooppaan pääsyä.

EU maksaa Turkille, että raja Kreikkaan pysyisi kiinni. Salakuljettajat mainostavat nyt reittiä Turkista Italiaan. Libyasta pääseen suoraan Italiaan, loppumatka kornista sanoen, turvallisilla rajavartioston veneillä.  Pahis on aina askeleen lain säädännön ja sopimusten edelle. Toimethan on reagointia olemassa oleviin asioihin. Salakuljettajat ovat siis pahiksia.

Pointti kaksi on, että vasta joulukuussa 2016 näemme miten rajat kestivät. Ja mitä vastaan - osa kun haluaa rajat auki turvaa ja parempaa elämää kaipaavat tervetulleeksi Suomeen. 

3. Valtio maksaa oleskeluluvan saaneiden kustannukset kunnille.

Kuntaliiton arvio on enää 50 % . Miksi ei sanota reilusti ja suoraan, että kunnat joutuvat kireissäkin talousoloissa maksamaan lain turvaamat hyvät palvelut uusille kuntalaisille. Ja he tarvitsevat paljon tuki- ja kotoutustoimia pärjätäkseen Suomesa. Täällä ei ole helppo asua vaikka sosiaaliturva on hyvä. Talven pimeys ja kylmyys ja kesän valoisat yöt voi olla vaikea kokemus tasaisen lämmön ja selvän päivän ja yön maista tuleville. Esim nyt alkava ramada voisi olla koitos kun päivän valon aikaa ei saa juoda tai syödä. Lapissa se olisi pitkä aika... Asia on ratkaisu kellon aikoja noudattamalla.  Miksi muuten syömä -ongelman voi ratkoa kellon ajoilla, mutta naisten kättelyä ei voida mitenkää tehdä jos vedotaan uskontoon?

Luku- ja kirjoitustaidottomat pakolaiset tarvitsevat lapsesta aikuiseen perusperusopetusta perustaitoihin. Sitten vasta päästään ammattikoulutukseen. Kaikki eivät ole valmiita suomenkielisiä (edes englannin kielisiä) insinöörejä, vaikka kuinka niin kerrotaan. Kuopio varaa 170 000 tähän perusopetukseen tänä vuonna. Mistä pois?

Kolmas harha on siis valtion tuen riittävyys ja kotoutustoimien helppous.

Plus yksi.

Virallinen totuus ei ole vain yhden osapuolen kertoma. Osalla ei ole mitään velvollisuutta kertoa kaikkea, totta tai huonoja asioita. He kertovat vain hyvät jutut ja uskovat hyvään. Osa taas uskoo vain huonoihin asioihin ja puhuvat vain  huonoja juttuja.

Ne ketkä tietävät koko totuuden, niin heillä on vaitiolovelvollisuus- viranhaltioilla, luottamushenkilöillä, avin tarkastajilla jne. 

Jos voisin jotain toivoa on, että asia- ja faktatiedoilla voitaisiin joka asia tiedottaa ja sitä mukaan keskustella. Ihmisten leimaaminen loppuisi puolin ja toisin.

Ja vielä suurempi toive olisi, että lain heikkoudet tunnistettaisiin ja ne voitaisiin nopeasti päivittää. Oli asia mikä tahansa. Ymmärrän kuitenkin lain valmistelun ja muutosten hitauden, koska llakeja ei pidä säätää vain sen aikaisen hallituksen tarpeisiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini