Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:692793 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Periaatteita ja päätöksiä

Keskiviikko 22.6.2016 klo 16.32 - Pia P


Minulla on politikkona ja kaupunkilaisten valitsemana luottamushenkilönä yhtenä periaatteena, että kaikkia pitää kohdella tasa-arvoisesti, samoilla sovituilla säännöillä ja avoimesti.

Esimerkiksi kun kaupunkilainen X on vanhuspalvelujen hoivan, vaikka tehostetun palveluasumisen tarpeessa ja hän tai omaiset hakeutuvat kaupungin viranhaltijan juttusille, niin minusta on erityisen tärkeää, että kaikkia kohdellaan samoilla etukäteen päätetyillä säännöillä, jotka pohjautuvat vanhuspalvelulakiin.

Kaupungin palveluiden tarjoamista ja ostopalveluita säätelee lait, asetukset ja suositukset.. Kaupunki voi tuottaa itse palveluita eli hoitaa vanhukset itse erilaisilla nimikkeillä ja palvelutasoilla.. Kaupunki voi myös ostaa tarvitsemansa hoivapaikkoja ulkopuolisilta palveluntuottajilta, jolloin ostosopimuksen pohjalla  on tiukasti säädelty ja valvottu kilpailuttaminen. Laki vaatii kilpailuttamisen, sitä ei voi kumota ajatuksella, että halutaan ostaa tietylta hoivakodilta.

Kun henkilö X on tutkittu ja arvioitu olevan esim tehostetun palveluasumisen tarpeessa, hän pääsee kaupungin osoittamaan paikkaan tai joutuu jonoon. Jonotustilanne on karua arkea ja sitäkin valvotaan. Tuskinpa missään kunnassa pääsee suorilta muuttamaan hoivakotiin.

No mites henkilön X hoivapaikka valitaan? Ihan samalla periaatteella kuin henkilö Y. Ei ole oikein, että "tiskin alta, jonon ohi", valittamalla, uhkailemalla tai sotkemalla siihen hoivakodin tilanteita vaikutetaan päätökseen. Tai jos hakeutuu itse hoivakoti A, niin sinne pääsee jonon ohi kaupungin maksamana. Olkoon valittaja vanhus itse, hänen omainen tai hoivakoti, se ei saa vaikuttaa päätöksen tekoon. Olkoon vanhus kuka tahansa, niin häntä pitää kohdella samalla lailla kun muitakin. Olkoon vanhuksen haluava hoitokoti mikä tahansa, niin sitä pitää kohdella samalla tavalla kuin muitakin.

Uhkailulla ja pelottelulla ei saa vaikuttaa päätöksentekoon tai päätöksentekijöihin.

Kaupungin, viranhaltijan ja lautakunnan jäsenten päätökset pohjautuvat etukäteen sovittuun lakipohjaiseen toimintatapaan ja siinä on pysyttyvä. Jos toimintatapa on väärä, niin sitä pitää muuttaa. Ensin lautakunta ja sen vahvistaa kaupunginvaltuusto. Ja sen jälkeen noudatetaan uutta toimintatapaa. Ei siis niin, että muutetaan toimintatapaa yksittäisten asiakkaiden tai yksittäisten hoivakotien tilanteen mukaan.

Kun henkilöt X ja Y ovat palveluiden tarpeessa, heidän pitää tietää, että kaupunki kohtelee heitä tasapuolisesti eikä mikään ulkoinen seikka saa vaikuttaa lopputulokseen.

Tämä on siis minun ajatuspohja ja toivottavasti jatkossa myös monen muun luottamushenkilön.

Avainsanat: Vanhusten hoiva, tehostettu palveluasuminen, kilpailutus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini