Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:707222 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Lapsilisäleikkauksia

Perjantai 25.11.2016 klo 14.19 - Pia P


Kai minulla -viiden lapsen äidillä- on jonkinlainen kommentointi velvollissuus tästä lapsilisäleikkauksesta....
Kauhia poru kun leikataan lapsilisää. Leikkaus on yhdestä lapsesta 0,87€ kuukaudessa. En valita siitä vaan iloitsen, että annetaan vielä niin paljon!
Jokainen voi katsoa palkasta tms otettua veroa ja verrata siihen, että paljonko saa etuuksia eli paljonko saa enemmän kuin maksaa itse veroa.  Lisätään siihen vielä halpa terveydenhoito, ilmainen koulu, liikuntapalvelut yms.
Minä olen nettosaaja.
Päivähoitokin maksaa kunnalla yli 1000 €/kk/ lapsi ja maksu perheelle on siitä 0-290 €/kk. Pienituloisimman maksuja juuri alennettiin. Harva perhe pystyisi maksamaan tuota oikeaa hoitomaksua.
Minun kahden lapsen vielä alle 17- vuotiaan lapsilisän leikkaus on 1,83 €/kk. Vuodessa pienennys 21,96 €.  Saan ensi vuonna lapsilisää leikkauksen jälkeen 2396,64 €. Ei tunnu vähälle rahalle.
Jos saisin toimeentulotukea saisin tuon leikkauksen siinä takaisin.
Yksinhuoltajakorotus pysyy ennellaan.
Lapsilisää maksetaan Suomessa vuosittain melkein 1,4 miljardia euroa. Siinä kokoluokassa 0,85% leikkaus on iso summa. 
Lapsilisää maksetaan kaikille alle 17- vuotiaiden lasten vanhemmille hakemuksen perusteella, oli vanhempien tulotaso mikä tahansa. Lapsilisän saamisen voi lopettaa kelan nettisivujen kautta vain pelkällä ilmoituksella - vinkvink heille, jotka joskus ilmoittivat etteivät tarvitse lapsilisää hyvätuloisuuden vuoksi.
lapsilisä nousee lasten lukumäärän mukana, vaikka ensimmäinen lapsi on hankintojen puolesta kallein. Yksinhuoltajat saavat korotusosan ja se on ainoa etu, jonka vain yksinhuotajat voivat saada elatusavun lisäksi.
Lapsilisää on leikattu ennenkin...
Vuonna 1995 leikattiin 8,25% ja ns vaipparaha (alle 3- v korotusosa) poistui. 
Vuonna 2015 ( edellisen hallituksen päätös) leikattiin 8,1%, jota osin (n 50€) kompensoitiin väiaikaisella ja monimutkaisella veroksen lapsivähennyksellä, joka ei huomioinnut vähätuloisia.
Nyt päätettiin leikata vuonna 2017 lapsilisää 0,85%. 
Aikaisempiin leikkauksiin nähden pilkku on nyt eri paikassa.
Onko yleensä lapsilisä kulukorvaus lapsesta vai tulosiirtoa kaikille lapsiperheille, tällä hetkellä myös hyvätuloisille?
Ajattelen siis, että minä saan etuuksia nyt vähemmän, ei minulta viedä mitään. Olen kai liian optimistinen tähän valittajien aikakauteen. Tai sitten olen elänyt lasteni kanssa paljon tiukenpia aikoja...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini