Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:711686 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Politiikon puheet...

Maanantai 26.12.2016 klo 8.43 - Pia P


Kuuntelin paikallispolitiikon puheenvuoroa valtuustosalissa...

"Ei saa leikata mistään, mitään ei saa muuttaa, taksoja ei saa nostaa, työntekijöitä pitää palkata lisää, veroja pitää laskea enempi ja loppuhuipentumana:: kaupungin talous pitää saada kuntoon."

Kuulostaa tosi hienolta ja moni äänestääkin heitä. Se kuuluisa mutta, millä tai miten ihmeellä puheen sisältö tehdään?

Kun joku lupailee jotain, niin kannattaa aina kysyä millä tämä maksetaan... Syömävelka eli kaupungille velan ottaminen siihen, että ei haluta muuttaa mitään, on huøno asia. Muutoshan ei tarkoita aina huonoa asiaa, se voi olla hyväkin asia kun asioita mietitään ja tarkastellaan. Puheessa luvattiin veron alennuksiakin eli joko jotain menoa pitää leikata tai ottaa lisää velkaa ja mikä pitäisi joskus maksaa takaisin eli tulevat kaupunkilaiset saavat velanmaksun takia vähemmän palveluita... Reilua? Meille hyvät palvelut, käytämme niihin tulevien kaupunkilaisten rahat?

Yksi korviin pitävä piirre näissä puheiissa on, mitään ei tehdä kuitenkaan asian hyväksi. Valtuustossa on äänestetty suuremman veroprosentin laskun eteen, muttei kerrottu mistä se säästetään/leikataan 500 000 euroa kun haluttiin laskea vero 0,5%? Veronlasku ei kuulosta enää niin hyvälle kun pitäisi kertoa kaupunkilaisille millä tämä rahoitetaan. 

Terveyskeskusmaksut puhuttavat monia politiikkoja, ovat kuulemma liian isoja eläkeläisille ja lapsiperheille. Kaikki eläkeläiset eivätkä lasten vanhemmat eivät ole kuitenkaan pienituloisia. Kaikki maksavat saman verran eli myös hyvin isotuloisetkin  maksaisivat saman kuin pienituloiset. Samoin keskiluokan palkansaajat eli työssä käyvät maksaisivat saman verran. Suonenjoellakin pääsevät kaikki terveyskeskuksen hoitoon. Kolme ensimmäistä kertaa vuodessa maksaa  20 € ja sen jälkeen käynnit ovat ilmaisia. Todellinen lääkärikäynti maksaa melkein 200€ eli kaupunki tukee joka käyntiä rutkasti.  Terveyskeskusmaksuun sisältyvät kaikki eli tarvittavat labrat ja röntgenitkin. Jos maksuja alennetaan, niin se pitäisi kattaa joko velalla, ottamalla muusta palvelusta tai nostamalla kunnallisveroa.  Vime vuonna maksua nostettiin prosentuaallisesti isosti, mutta euroissa se oli 3€/kerta eli vuodessa 9 € lisää, jos käy yli kolme kertaa lääkärin puheilla. "Teekoo" maksuissa on maksukatto (vuodessa yhteensä summa, jonka jälkeen ei kerätä maksua) , maksuttomuusmahdollisuus, siihen voi saada toimeentulotukea eli pienituloisetkin saavat apuja maksuihin.

Onko oikein, että kun vaaditaan pienituloisten takia pienenpää terveyskeskusmaksua, niin puhuja itseasiassa puhuu itselleen pienenpää maksua?

Aina joku maksaa, joko me kunnallisveroissa tai tulevat kaupunkilaiset maksavat meidän velkoja... Ei ole ilmaisia palveluita, kun kaupunki sellaisia tarjoaa. 

Kun politiikko lupaa tai esittää jotain, niin kannattaa kysyä millä se maksetaan? Ihan konkretiaa kehiin...

Valtuustossa esitettiin erityisopettajien ja avustajien lisäämiseksi rahaa  -varmuuden vuoksi syksyn tarpeeseen. Kysymykseen, mistä tähän rahat, oli vastaus, ettei se ole yksittäisen valtuutetun tehtävä keksiä vaan kaupunginhallitus pitää tehdä sen. Täh? Siis valtuutetut saa esittää jotain ja muut keksii miten se maksetaan. 

Samalla logiikalla esitän, että poistetaan Suonenjoelta kuntavero. Kaupunginhallitus saa keksiä miten se on mahdollista.

Hyvät ihmiset, haastakaa kuntapäättäjät! Kun jotain luvataan tai halutaan, niin kysykää miten se toteutetaan ja mistä rahat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini