Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:695862 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Suonenjoen päätöksentekoa - ilman luottamushenkilöitä!

Keskiviikko 29.3.2017 - Pia P


Suonenjoen soitto - hanke koettelee totisesti hyvän hallintotavan rajoja.

Ensinmäinen ja suurin ongelma on hankkeen avoimuuden ja julkisuuten puute. Myös kaksi lautakuntaa päätöksen teossa ja niiden jäsenet on ohitettu kokonaan. Viranhaltijat pyörittävät omilla päätöksillä koko hanketta. Eikä niitä edes kerrota julkisuuteen.

Suonenjoen soitto - hanketta ei ole päätetty missään. Siihen osallistumista ei ole päätetty missään. Suonenjoen valtuusto hyväksyi 19.12.2016 kaupungin talousarvion ja siinä oli maininta, että toiminnallisena suunnitelmana osallistutaan hankkeeseen. Ei siis päätetty osallistua vaan suunniteltiin. Kuntaliiton lakimiehet eivät osanneet lukea suoraan pöytäkirjasta, onko se päätös osallistua vai ei. Tulkitsevat, että ei ole. Melkeinpä hävetti kysyä lakimiehiltä, onko päätetty jotain kun minusta tuo ei ole riittävän selvä esitys ja kirjaus.

Vapaa-ajan lautakunta ei päättänyt hyväksyä hanketta ja esim valtuuttaneet kulttuurityönohjaajaa tai kirjastotoimenjohtajaa allekirjoittamaan ja hakemaan rahoitusta Suonenjoen kaupungin nimissä kun se on Suonenjoen kaupungin hanke. Vapaa-ajan lautakunta päätti osallistua hankkeeseen antamalla siihen kulttuurityönohjaajan työpanosta. Tosin ei muistettu velvoittaa tuntikirjanpitoon, kun 300 tuntia pitää riittää kaikille kaupungin työntekijöille, ketkä osallistuu hankkeeseen.

Vapaa-ajan lautakunta ei hakenut lupaa palkata ja valita hankekoordinaattoria. Hakemuksen työpaikkan aukilaittamiseen teki vapaa-ajantoimelle kirjastonjohtaja. Tässä henkilövalinnassa sivutettiin kunnallinen päätöksetekomalli kokonaan. Kaupunginhallituksesssa oli sentään tajuttu laittaa, että paikka tulee avoimeen hakuun. Paikka oli tosin jo jo varattu henkilölle, jonka nimi näkyy ensinmäisissä hakupapereissa. Nimi oli sutattu tussilla yli! Voiko selvenpää mulle-työpaikka- tästä olla? Ilmeisesti kuitenkin toinen henkilö kuitenkin valittiin julkisen haun takia. 

Todennäköisesti Suonenjoen kaupunginjohtosäännöt antavat päätösvallan henkilövalinnoissa viranhaltijalle luvan valita ihan ite työntekijä kun kyseessä on 10 kuukauden määräaikainen pesti. Onko se  yleensä oikein? Ulkopuolinen hanke, hyvin lobattu (työhalukas selvillä alusta lähtien) ja yksi henkilö kaupungin puolelta saa sen päättää? Eikö nämä ole juuri niitä "kaverille kans" paikkoja? Montako EU-hanketuetta projektia Suonenjoella on vuosittain? Niin, ettei asianomainen lautakunta eli luottamushenkilöt  EI SAA valita esim hankekoordinaattoria?

Toivottavasti vapaa-ajan lautakunnalle edes kerrotaan kuka on valittu hankekoordinaattoriksi viranhaltijan päätökset - kohdassa. Lautakunnan pitää hyväksyä viranhaltijan päätökset, vasta sen jälkeen se on valituskelpoinen ja lainvoimainen.

Vapaa-ajan lautakunnan suurin riski on se, että viranhaltijat touhuavat ja rahan puuttuessa käyttävät siihen muuhun tarkoitukseen varattua rahaa. Ja lopuksi lautakunta joutuu säästämän rahat muualta tai hakemaan lisärahoitusta valtuustolta kun talousarvioon ei varattu tähän yhtään rahaan. Hanketta on mainostettu sillä, että kaupungin ainoa panostus on työntekijötiä 300 tuntia. Ei siis yhtään rahaa!

Teknisen lautakunnan puolelta on mielenkiintoista seurata, missä vaiheessa lautakunnalta haetaan lupaa käyttää viranhaltijan ja työntekijöiden työaikaa muuhun kun kaupungin työtehtäviin. Ulkopuolinen hanke ei kuulu normaalityötehtäviin. Teknisen puolen työntekijät ovat suunnitelman mukaan rakentamassa ja pystyttämässä soittimia. Sekä ohikulkiessa täysin ilman rahaa rakentamssa parkkipaikkaa 300 hengen kulkuvälineille ja esteetöntä tietä mihin se soitin -alue onkaan tulossa. 

Mistä viranhaltija ottaa rahat esteettömän tien tekemiseen? Puun kaatamisiin ja metsän raivausurakointiin? Ja alueen maapohjan rakentamiseen? Rahaa hiekkaan, soraa, suodatinkankaisiin? Puistosta on tulossa pysyvä, miten hankkeen aikainen ja sen jälkeinen ylläpito rahoitetaan? 

Kaupungin keskustassa olevia puistoja ja niiden hoitamista on jouduttu rahapulan takia rajoittamaan ja nyt viranhaltijat tekevät jonnekin metsän keskelle ihan uutta hoidettavaa paikkaa? Omilla päätöksillä?

Luulin, että kaupungin työntekijöillä on tiukka aikataulu ja kiire tehdä kaikki omat työt, miten on mahdollista, että työaikaa nyt keretäänkin käyttää ihan muuhun, ei -työtehtäviin? Onko luppoaika yleistä vai onko työntekijöitä liikaa? Vai mitä arkitöitä jätetään tekemättä?

Miten oikeasti on mahdollista, että ilman luottamushenkilöiden päätöksiä on täysi tohina päällä? 

Ja mihin soitin puisto on tulossa? Toimenpidelupa- kuulemisia lähetellään eri paikkojen maanomistajille, kuka näitä uusia paikkoja keksii? Millä päätöksilä?

Kannattaisi jonkun kysellä hankkeen tulorahoituksen perään? Pohjois-Savon liitto ei antanut haettua 9 000 euroa. Yksityisiltä ja yrityksiltä piti tulla 10 000 euroa, onko tavoitesumma saavutettu? Osataanko meno puolta pienentää vastaavasti?

Hanketta mainostettiin sillä, että siihen tulee rahoitus muualta ja kaupungin osuus on vain 300 tuntia työpanosta eli 4400 euroa. Nyt luottamushenkilöstö tarkkana- jos virkahenkilöt tekevät omin päin  päätökset, vastaavat he myös rahoituksesta ja loppusummasta. Ja jopa lain noudattamisesta!

Kaupungin rahaa ei saa käyttää tähän hankkeeseen. Ei edes puistotöihin varattua!

Vapaa-ajan lautakunta esitti säästötoimenpiteenä uimahallin paperisten sauna- pyllynalusten laittamista maksulliseksi (0,50 €). Tämä hanketouhu saa ihan uudet mittasuhteet kun vertaa kykyyn säästää...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini