Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:711681 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Oma päätösvalta

Perjantai 1.12.2017 klo 0.12 - Pia P


Paikallislehti Sisä- Savossa 30.11.2017 oli juttu kun kaikki Pohjois-Savon maakunnan kunnat ja kaupungit eivät lähtenyt mukaan SoTe-hankkeeseen.
Entinen maakuntajohtaja Jussi Huttusen lehtihaastattelu kertoo olennaisen. Nyt on jo ilmeisesti hallituksella hätä kun pitää eläkkeellä oleva  kaivaa politiikaan mukaan -keskustaan hyvin kallellaan-  ex-maakuntajohtajan. Hänellä unohtuu Suomen demokratian tärkeimmän perusasiat, meillä kunnatkin ovat (vielä) itsehallintoalueilta ja kunnilla on oma päätösvalta. 
PoSoTe- malli ei tuo Suonenjoelle mitään parempaa tai halvempaa. Hankkeessa mukana oleminen ei tuo mitään lisäarvoa alueelle. Suonenjoella ovat palvelut nyt maan kärkitasoa, meillä saa  avun nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tulevissa ratkaisuissa Suonenjoki on häviävä. Suonenjoki on laskettu Varkauden sairaalaan piiriin, vaikka kaikki sen julkisesti kieltävät. Mutta onhan meillä sitten valinnanvapaus!
Suonenjoelta on julkisia kulkuvälineitä ja jopa vuoroja Kuopioon ja hyvä valaistu tie. Varkauteen on mutkainen tie ja sinne ei pääse kun vaihtojen kautta joskus julkisilla.
Huoli terveyspalveluista on ajanut yhteisen terveydenhuollon kuntayhtymän alueella Rautalammin selvittämään omia ratkaisuja. Rautalammilla on keskusta- puolueen ylivalta eli maakunnan kepulaiset eivät luota omiin päättäjiin eduskunnassa.
Nyt luvataan esim jokaisen terveysaseman säilyvän. Pohjois-Savossa on maan eniten SOTe- rakennuksia ja uusia rakennetaan. Tulevat maakunnan päättäjät hilllitsevät kustannusten nousua ja säästävät luvattuja miljardeja vain irtisanomalla työntekijöitä ja sulkemalla palvelupaikkoja. Piste.
Luvattu ITC- säästö on kupla pitkän aikaan. Uudet järjestelmät vaativat vielä paljon rahaa,
On muuten ihan sama mitä nyt luvataan, se ei sido tulevia päättäjiä. Tämän asian ovat monet liitoskunnat joutuneet kokemaan. Päätösvallan siirtyminen maakunnalle ja suoravaaleilla valittaville maakuntavaltuustoille vie päätösvallan kunnilta. Ja suurimman osan rahoista.
Kuka uskoo, että tulevat päättäjät vastoin omia äänestäjäalueen ihmisiä lopettaisi palvelun juuri omalta alueelta? Vai onko helpompi lopettaa jostain kauempaa?
Jussi Huttunen, ex-maakuntajohtaja, avasi lehtikirjoituksella maakuntavaalipelin. Kenties eduskuntavaalit. Hän on todennäköisesti keskustan ehdokas maakuntavaaleissa. 
Maakunta tarvitsenee päättäjiä, jotka ajavat sitkeästi asiaa oman puolueen mallin mukaan, ei suinkaan vaikka pikkupaikkakunnan edun mukaan. Eikä haittaa vaikka joku jurnuttaa Suonenjoella. Maakuntavaaleissa äänimäärät ratkaisevat eli kannattaa puhua isojen kaupunkien etujen mukaan.
Se on ihan laillista ja sallittua!
Arvostan suuresti Jussi Huttusta ja hänen työpanosta maakunnan eteen. Hänelläkin on oikeus katsoa ja ajaa asioita omasta näkökulmastaan ( hallituksen kantaa) ja oman paikkakunnan edun mukaan. Sekin on sitä demokratiaa ja sananvapautta.
ps. Helsinki tarjoaa laittomasti maassa oleville terveys-, asumis- tms palveluita. Onko suomalaisella vanhuksella samanlaisia palveluita? Ilmaisia?
Ehdotan, ettei yksikään kunta tee samanlaista päätöstä. Pidetään Helsinki veturina tässäkin tapauksena! Rikas Helsinki hoitaa kaikki, no paitsi ei kantaväestön. Eli nyt kannattaa mennä sinne kaikki maassa laittomasti olevat. Kunnat voivat tarjota junalipun Hesaan.
Jossain vaiheessa päätöksen totuus paljastuu - kustannukset ja seuraukset!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini