Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:693280 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Kirjelähetys

Tiistai 20.2.2018 - Pia P


Pohjois-Savossa kuuden kunnan johtajat tekivät kirjeen, että tuleva PoSoTe ottaisi huomioon juuri nämä kunnat ja heillä säilyisi nykyiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Alue olisi oma taseyksikkö maakunnan SoTessa. Kirje esitettiin maakuntaliitolle.

Kirje menisi kuulemma paremmin perille jos lähdetään mukaan valinnanvapaus-kokeiluun. Esim Suonenjoki on sen kerran torpannut, koska nykyinen julkinen terveydenhuolto terveyskeskukssa on hyvä.

Mikä oli kirjeen tarkoitus? Rauhoitella kuntalaisia, että tomerasti ollaan touhussa mukana. Osa päättäjistä ja paikkalehden päätoimittajien uskoo tähän. On ollut hyvin iloisia kannanottoja, koska  yhteistyöhalua halutaan. Onhan kuulemma jopa yhteisiä työntekijöitä alueella. En oikein ymmärtänyt mitä merkitystä oli väkiluvu - kohdalla, se 20 000 hlön vaade oli "paras -laissa" (keskustan edellinen yritys pakkoyhdistää kunnat). Laki ei ole enää voimassa.

Mikä merkitys kirjeellä oli? Ei mikään. Tulevat maakuntavaltuutetut päättävät mitä jää minnekin. Nykyisiltä kunnanjohtajilta ja luottamushenkilöiltä viedään valta, raha ja oikeus järjestellä mitään tulevassa maakuntauudistuksessa. SoTe-puolelle ei jää mitään sanomista. Sinne uuteen maakuntaan voidaan lähetellä vaikka joka  iikko kirjeitä, mitään arvoa niillä ei ole. Kaikki ei nyt ymmärrä, että päätösvalta menetetään kunnista pois uudistuksen myötä.

Olemme kuulemma huolissamme, että Suonenjoen ilta- ja yöpäivystys on jatkossa Varkaudessa, siksi kirje. Ööh, mitä se kirje vaikuttaa mihinkään suuntaa? Kirjeen perusteella ei tule uusia päivystyspaikkoja. Eli kirje otti kantaa asiaan, mutta mikään ei muutu kirjeen ansiosta tai takia. Jihuu? Pysymällä Kuopion kelkan jalaksilla pysymme Kuopion suunnassa päivystysasiassa. 

Kuopioon on lyhyempi hyväkuntoinen valaistu tie ja sinne kulkee joskus julkista kulkuvälineitä. Varkauden suunta ei kiinnosta juuri tien kunnon yms takia.

Mikäs tämä valinnanvapaus- kokeilu on? Valtio maksaa rahaa, että voidaan aloittaa valinnanvapaus lääkäripalveluissa. Sen turvin voi valita vaikka yksityisen lääkäriaseman omaksi lääkäriksi. Nyt moni sanoo, että Jihuu ! Yksityisen puolella on aina hoidettu kun rahaa tai maksaja on löytynyt. Kun asiakas valitsee kokeilussa yksityisen, niin hänen mukanaan tulee rahaa ja se on tarkasti säädelty mitä tehdään. "Käypä hoito"- suositukset tulevat kiristymään. Esim tekonivel-leikkaukselle tulee tosi tarkat kriteerit ja jos ne eivät täyty, niin ei pääse leikkaukseen. Kaikki pitkäaikaissairaita, ongelmatapaukset ja vaikeasti sairaat palautuvat julkiselle puolelle. Yksityinen pörriäinen ottaa helpot rahat irti järjestelmän ansiosta.Lakia sorvataan juuri pääomasijoitajien ehdoilla. Suomalainen terveydenhuolltk on miljardibisnestä.

Jos 25% kuntalaisista valitsee muun kun oman terveyskeskuksen lääkäripaikaksi, niin sehän tarkoittaa, että rahaa tulee sinne terveyskeskukseen  25 % vähenmmän. Alkaa massiiviset irtisanomiset, aukiolopäivinä vähentäminen ja palveluiden karsiminen.

Mutta ei vielä (ei ennen lain voimaan tuloa),  koska valinnanvapauskokeilulla pumpataan valtion rahaa, että julkinen puoli pysyy ennallaan  ja siten väärennetään lopputulosta. Kuka haluaisi SoTe-uudistusta, jos julkisella puolella pitäisi irtisanoa vaikka puolet työntekijöistä? Mitä merkitystä on kokeilulla, jos siitä ei tule oikeaa lopputulosta eli osa-lopetettava julkista puolta? Mitä merkitystä on kokeilulla, jos lopputulosta ei voida arvioida - laki siitä on tulossa voimaan, onnistui tai ei kokeilu.

PosåSoTe - valmistelijat on luvannut, että nykyiset palvelut säilyvät. Tämä jo siis ilman "pöhinää pönttöön" - kirjettä. Mutta miten kauan? Ja missä laajuudessa? Kun tulevat päättäjät ovat suurin osa kaupungeista, niin ajaako terveysbussi Kuopion keskustassa vai Vesannolla eli kumpaa jää oma terveyskeskus?

Miten voimme vaikuttaa, jos kirjeet ei vaikuta? Pistämällä SoTe- kiinteistöt kuntoon. Sellaiset kelpaavat uudelle maakunnalle. Pistämällä vanhusten- ja vammaisten hoivapaikkakiinteistöt kuntoon. Sellaiset kelpaavat uudelle maakunnalle.

Kyllä me voimme vaikuttaa, kiinteistöjen kunnostamisella! Kirjeet ei tähän kaaokseen vaikuta.

Mitä me tarvitaan? Kirjelähetyksien sijaan tarvitaan vahvoja oman seudun edunajajia, ei hallituspuolueen edunajajia, koska he ovat tämän takana. Tulevat maakuntavaalit ovat kirjettä tärkeämmän vaalit, silloin valitaan tulevaisuuden tekijät ja päätöksen tekijät!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini