Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701861 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Perhevapaauudistus

Sunnuntai 18.2.2018 - Pia P


En kirjoittanut juttua heti kun perhevapaauudistus kaatui. Halusin tietää mitä oltiin tekemässä ja miksi.

Tällä hetkellä vauvan tullessa noin yleensä (aikana kun mieskin synnyttää...) äiti jää äitiysvapaalle kuukausi ennen vauvan laskettua aikaa, vapaan kesto on105 päivää. Tosin sen  aikana saa olla töissä, esim moni yrittäjä joutuu olla töissä. "Pakko" olla poissa kotoa on työntekijöillä yhteensä neljä viikkoa.

Vauvelin syntymän jälkeen isät voivat olla isyyvapaalla 54 päivää, joista samaan aikaan äitiysvapaan aikana yhdessä äidin kanssa 18 päivää 2 vuoden aikana. Tätä etuutta isät käyttäjätkin tutkitusti eniten.

Äitiysvapaan jälkeen alkaa vanheinpainvapaa, jota on 158 arkipäivää. Tämän voi pitää äiti tai isä ja vaikka vuoron perään, muttei samaan aikaan.

Nämä tuet ovat tulosidonnaisia ja jotkut työnantajat maksavat osan aikaa täyttä palkkaa työehtosopimuksen mukaan. Kelan päiväraha on käytännössä puolet palkasta ja verotuskin on iso.

Kun nämä päivät on käytetty loppuun on vauveli noin 9 kk ikäinen. Tähän tulee yleensä kerätyt kesälomat eli ollaan jo 10 kk ikäisen vauvelin kanssa miettimässä, että lähteekö vanhempainvapaata viettävä töihin vai jatkaako vauveli kotona kasvamista.

Seuraava etuus on kotihoidontuki. Sitä voi hakea, jos lapsi ei mene kunnalliseen päivähoitoon tai ei saa tukea kunnalta yksityiseen hoitoon. Kotihoidontuella saa olla lasta hoitamassa vaikka isä, äiti, pappa - ehtona on siis vain, että lapsi ei ole päivähoidossa. Kunnalle alle 3- v hoito maksaa noin 1200€/kk ja perhe maksaa tästä 0- 290€/kk. Kuntataloudelle on iso säästä jos pikkulapset hoidetaan kotona.

Kotihoidontuki on 338,34 €/kk. Siihen voi saada hoitolisää 181€/kk, jos perhe tulot ovat pienet. Jos kotona on jo lapsia voi heistä saada 65-108 €/kk lisää rahaa. Moni kaupunki maksaa vielä kunta- lisää, koska kaupungille on oikeasti paljon halvempaa että pikku piipertäjät on muualla hoidossa kuin kunnallisessa päivähoidossa.

Tässä siis nykytilanne. Vain äidille (synnyttäjille) jyvitetty on viisi kuukautta, josta menee yksi kuukausi ennen laskettua. Vauveli on 4 kk ikäinen, kun isi tai äiti voi olla kotona vanheinpainvapaalla- perhe voi itse päättää mikä käy paremmin mihinkin hetkeen. Mikä tässä on epätasa-arvoista? Miksi tämä ei kelpaa?

Mikä olisi muuttunut? Vapaita olisi kiintiöity eli lailla pakotettu kumpikin vuoron perään kotiin. Eli työssä käyvä äitikin pitäisi jäädä kotiin vaikka siellä on isä, jolla ei ole töitä ja siksi on onnellisesti vauvelin kanssa kotona vanhempainvapaalla. Tasa-arvovaateella halutaan pakkoa, pois valinnanvapaudesta.

SoTea romutetaan valinnan vapaudella ja perhevapaat romutetaan pakkokiintiöillä. 

Oikeasti uudistuksen syynä oli raha. Sisarkorotusra olisi laskenut (On siis nyt 65-108€/kk) ja kotohoidontuk olisi porrastettu eli loppupäästä pienennetty. On kai 350€/kk aika paljon rahaa joidenkin mielestä kun siitä voi leikata vielä?

Naisten ura kuulemma kärsii kotona olosta - mutta kun kaikki ei tee uraa. Lähihoitaja on lähihoitaja, ilman lisäkoulutusta hänestä ei tule lääkäriä, vaikkei tekisi yhtään lasta. 

Naiset pitää saada töihin - luullaanko oikeasti, että naisen työpaikka on tyhjillään sen ajan kun hän kotona lasta hoitamassa? Siellä on sijainen, joka joutuu pois töistä kun perhevapailla ollut palaa töihin.

Naisen eläke jää pieneksi- lapsia syntyy nyt 1,4 naista kohden. Ei ole pitkä eläkevarantojen kartuttamispaussia tiedossa.

Lapset pitää saada ammattimaiseen varhaiskasvatukseen -  katsokaa päiväkotia, ei tilaa eikä hoitajia...

Isät ei voi jäädä työpaikasta pois kun katsotaan pahasti - eikö tämä ole työpaikan ongelma?

Katsokaa yksivuotista lasta, kaipaatko hän virikkeitä ja varhaiskasvatusta? Vai iskän syliä? Äidin tissiä? Ja jos haluaa tai on pakko mennä töihin, niin onneksi on hoitopaikka.

Parasta on, että perheet saavat ITSE valita miten tekevät milloinkin. 

Mikä olisi tasa-arvotekoa perhevapaissa? Vanheinpainvapaiden pitäjien poissaoloista tulevia kustannuksia korvattaisiin enempi työnanatajalle. Silloin naisia uskallettaisiin palkata. Silloin miehet voisi jäädä enempi kotiin. Ansioluettelossa lapsen saanti olisi hyvä asia - ja se onkin, työtehokkuus ja organisaatiokyky paranee. Perheillä pitää olla oikeus itse valita miten vapaat käyttävät ja perheet itse päättävät, että milloin kumpikin on vapaalla. Tee tasa-arvoteko ja anna lapsen isä olla kotona vauvavapailla! TE päätätte!

ps. Perhevapaissa puhutaan miehistä ja naisista. Mites äiti-äiti parit, yksinhuoltajat, mies äitinä yms? Eikö ole vanhanaikaista vaatia kiintiöitä sukupuolen perusteella?

Lisäys laskelmien mukaan 2/3 perheistä olisi menettänyt huomattavasti tuloja ja 1/3 olisi saanut vähän enenmän. Eli esitetty malli olisi oikeasti llut säästötoimi, ei tasa-arvotoimi! 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini