Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:691095 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Tilastoja - kustannuksia

Maanantai 6.8.2018 - Pia P


Suomalaiset näkivät vuonna 2015 kuvia Syyrian lasten karusta elämästä ja olimme valmiit auttamaan.
Nyt jälkikäteen voi tarkastella mitä tapahtui tilastojen mukaan. Suomeen tuli koko Euroopan halki eli monen turvallisen maan läpi yli 30 000 turvapaikanhakijaa. He olivat pääosin irakilaisia miehiä.
.
Suonenjoellakin avattiin SPR toimesta vastaanottokeskus (VOK), joka on maksanut vuonna 2016 valtiolle 1 834 663 € eli 1,8 miljoonaa euroa - asiakkaita on ollut noin 169 henkilöä. Tilastoista näkee, että Vanhamäen tukiasunto on saanut pelkästään vuonna 2016 rahaa 40 asiakkaasta 1 422 737 € eli 1,4 miljoonaa euroa.
Tämän lisäksi valtio maksoi terveydenhoidon, tulkit, peruskoulukuluja yms.
.
Suomen turvapaikkakustannukseksi on arvioitu 2,5- 3miljardia vuosittain. Tällä hetkellä pelkästää VOKeissa asuu 9 000 kielteisen päätöksen saanutta, jotka valittavat tai aloittavat hakemusprosessin uudestaan - sitä kun ei ole rajoitettu. 
.
Nyt SoTe- ja MaKu lain mukana meinataan ELYn vastuulla olevat turvapaikkahakijoiden majoitus yms järjestäminen siirtää kuntien vastuulle. Eli jatkossa kunnat huolehtivat itse x kertoimella tulevista. Tällä hetkellä on arvio 100 000 tulijaa.
.
Valtio korvasi vuonna 2016  vastaanottotoiminnan kuluja 510 miljoonaa. Näppärä säästökeino siirtää kunnille arvioiden tulijamäärän mukainen 1,9 miljardin kustannus. Kuntaliiton mukaan pakolaisten vastaanoton kustannuksista korvataan 60% kunnille. Sama kaava toistunee turvapaikkahakijoiden kustannusten kanssa. Jos edes senkään vertaa?
 
.
Mitä muuta SoTe - ja MaKu lakimuutoksiin kätketään?
 
.
Jos valtio olisi antanut vuonna 2016 suonenjokelaisten hyväksi 3,2 miljoonaa, niin sillä olisi saanut yhtä "työllistävästi ja paikkakunnalle jäävää rahaa" vaikka omien vanhusten  ja lasten hoidossa. Vielä parempi olisi, ettei tälläistä lainarahamääriä käytettäisi. Vuonna 2016 meni valtion lainassa maaginen 100 miljardia rikki. On siinä meidän tulevilla polvilla maksamista-kun me halutaan olla hyviksiä! 
.
Huhtikuun vaaleissa äänestetään myös maahanmuutosta. Muut kannattavat velkarahalla tapahtuvaa turvapaikkabisnestä Ja miettivät mihin 100 000 uutta tulijaa laitetaan.
Perussuomalaisten laittaa rajavalvonnan kuntoon. Sitten ei tarvitse ainojen seistä koneessa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini