Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:695799 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Aattelepa järjellä!

Perjantai 24.8.2018 - Pia P


90-luvun lama jätti Suomeen arvet. Suomi selvisi, tosin moni perhe kärsi työttömyyttä, konkursseja ja jopa itsemurhista. Valtio leikkasi eduista, tuista ja toiminnasta. Valtion velka oli noin 10 miljardia. Silti lähes joka kuntaan oli rakennettu valtion virastotalo, josta löytyi palvelut: TE-toimisto, kela, posti, poliisi yms. Käräjäoikeudet kokoontuivat monella pikkupaikkakunnalla. Ulosottokin toimi lähipalveluuna. Budjetti oli 24 miljardia. 
Nyt valtion velka 106 miljardia ja budjetti kaksinkertainen. Silti meillä ei ole varaa mihinkään- vanhukset ovat yksin kotona, lapset ovat homeisissa rakennuksissa ja teihin laitetaan paikkaa paikan viereen. Monelta työntekijältä puuttuu palkka- työkokeilun, tukitoimien yms takia. Nyt on kuulemma nousukausi. 
Jos 90-luvulla joku olisi esittänyt, että "meillä on varaa, tilaa ja tervetuloa tänne", niin olisi henkilö viety hoitoon-naurun remakan jälkeen. Kenellekään ei edes tullut mieleen, vaikka maailmassa sodittiin ja kärsittiin nälänhädästä silloinkin, että Suomen rajat avattaisiin kymmenille tuhansille eri maista tuleville turvapaikkahakijoille. Henkilöille, jotka Suomi majoittaa, ruokkii, hoitaa käsittelee hakemukset ja valitukset ja antaa jopa rahaa sekä maksaa takaisin kotimaahan paluun rahatukon kanssa-  kaikki suomalaisten kustannuksella. Vuosikustannukset ovat arviolta 3 miljardia euroa.
90-luvun lama-ajan lasten huonoista kohtaloista ja syrjääntymisestä on puhuttu paljon. Silti suurin osa on saanut nauttia valtion budjetin kasvusta. Harvassa maassa saa vaikka opiskella melkein ilmaiseksi yliopistossa ja saa siitä vielä rahaa. Monella onkin hämärtynyt mistä raha tulee kun koko ajan on saanut (toki liian vähän saajan mielestä).
Toinen asia, mistä olisi saanut kunnon ja  epäuskoisetkin naurut olisi ollut nykyajan ympäristönsuojelu. Jos joku olisi ehdottanut, että tuplataan sähkölaskut, että Suomi pelastaa sillä maapallon. Tai kielletään Suomessa  mehupillit ja kaupan pussit, koska jossain valtamerellä on muovisaastelauttoja. Tai siirretään Suomesta teollisuus maihin, jossa ei olla niin tarkkoja päästöistä tai ihmisten työolosuhteista tai palkan maksusta. Tai ekologisena pitävät ihmiset syövät lentorahtina tuotuja erikoisviljeltyjä luomuruokaa. Tai Suomen valtio antaa tuulitukena satoja miljoonia rahaa ulkomaisille yhtiöille kun tuottavat sähköä Suomessa 3 % tarpeesta.  
Kuka olisi uskonut, että Suomen kansa suostuu maksamaan haittaveroa siitä, että asumme pitkien välimatkojen maassa, joka on talvisin kylmä ja pimeä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini