Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:247446 kpl

Pikakysely

Hyttysiä on suojeltava!

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Vaalien yhdistäminen

Tiistai 12.2.2019 klo 12:01 - Pia P


Juuri näinä hetkinä eduskunnan mukaan eli varmaankin sitten ensi viikolla varmistuu SoTe- lakipaketin läpimeno.

Ensinmäiset maakuntavaalit käytäisiin samaan aikaan jo seuraavien kuntavaalien kanssa. Maakuntavaalit oli tarkoitus pitää eu- vaalien kanssa- ajatuksella, että eu- vaalien äänestysprosentti nousisi. Sitten oli pressan vaalien kanssa- ajatuksella, että pressan vaalien korkea äänestysprosentti hyödyntäisi maakuntavaalien äänestystä. Sitten oli eduskuntavaalien kanssa - tarjolla Pohjois-Savon maakuntavaalien 86 ehdokasta ja Savo-Karjalan eduskuntavaalien 15 ehdokasta, kertaa joka puolue. Olisi ollut isot listat, mutta ajatus maakunnan yhteistehtävästä olisi ollut mielessä.

Mutta nyt siis kuntavaalien kanssa. Tiedättekö mitä se merkitsee? Tuleva maakuntavaltuusto muodostuu isojen kaupunkien ehdokkaista. Jos Vesannon mahti- ääniharava saa 100 ääntä, niin sillä ei pääse Kuopiossa edes varasijoille. Ja miksipä kuopiolainen äänestäisi vesantolaista kuntavaalien yhteydessä?

Kuntavaalien yhteydessä maakuntavaalien ääni menee todennäköisesti oman kunnan ehdokkaalle. Suurin osa pikkukunnista jää ilman omaa edustajaa maakuntavaltuustossa. Se on sitä Parenpaa demokratiaa.

Nyt maakuntavaltuusto valitaan kuntavaalien tuloksella, joka kunnasta edustaja, huomioituna kunnan koko, puolueiden vaalitulos ja jopa tasa-arvo. Nyt suunniteltu vaalien yhdistäminen seurauksena vaalitulos ei huomio muuta kuin isojen puolueiden isot paikkakunnat. Tasa-arvo on äänestäjien käsissä.

Jos sama ihminen on tarjolla kunta- ja maakuntavaaleissa, on todennäköistä, että äänestää samaa ihmistä. Mutta jääkö ilman ääniä ehdokas, joka ei ole tarjolla molemmissa vaaleissa?

Miksipä Maakuntavaaleissa ei pidetä erikseen? Vaalit ovat aina kalllitt ja pelätään todella alhaista äänestysprosenttia. Ketä jaksaa kiinnostaa äänestää maakuntavalaeissa kun ei edes ymmärrä mikä se on ja mikä sen tehtävä on? Tai kuka haluaa äänestää ehdokkaita, jonka tehtävä on lopettaa paikkakunnan terveyspalvelut ja siirtää ne liikkuvaan (bussi) tai digi (netti) aikaan?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini