Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:313798 kpl

Pikakysely

Hyttysiä on suojeltava!

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Rahhoo

Maanantai 10.6.2019 klo 11:17 - Pia P


Kyllä se on karua minun yksin änkyrä vastustaa Suonenjoen kokouksissa koulu- ja varhaiskasvatuksen lisäyksiä ja rahan pyyntöjä.
Viiden lapsen äitinä tiedän miten arvokasta ja tärkeää työtä varhaiskasvatustuksen ja koulujen henkilökunnat tekevät. Jos olis mahdollista haluaisin ihan kaiken parhaan ja loputtoman rahamäärät lasten ja nuorten hyväksi. Mutta kun se ei ole mahdollista.
Kuntaan tulee rahaa asiakasmaksuina,  kuntaveroina ja valtionosuuksista (valtio antaa rahaa) sekä velkarahaa - ns. syömävelkaa. Niillä rahoilla pitäisi saada ihan kaikki kunnan toiminnat katettua. Vauvasta ikäihmisiin ja  katujen päällystämisestä KYSin laskuihin. Jos joku osanen ylittää varatut rahansa, niin se katetaan verojen nostolla tai velalla. 
Suonenjoen koulujen tilanne on valtakunnallisesti oikein hyvä. Meillä on terveet koulut. Luokkakoot ovat pieniä eli oppilaat saavat opettajat huomiota paljon enemmän kuin isoissa luokissa. Meillä on resussiopettajia, erilaisia pienluokkia,  avustajia ja ohjaajia sekä toimiva oppilashuolto. Sosiaalipuolelta saa apuja kotiin ja perheiden tueksi. 
Jotakin meillä on enempi, koska rahaa  menee tuhat euroa enempi oppilasta kohden kuin keskimäärin Suomessa. Sen lisäksi viime vuosi meni satoja tuhansia yli valtuuston hyväksymän budjetin. Se on oikeasti järkyttävän iso summa! 
Tänä vuonna on varattu rahaa varhaiskasvatukseen ja koulupuolelle enempi kuin viime vuonna ja silti nyt pyydetään lisää rahaa uuteen pienryhmään. Budjettiin ei oltu laitettu tarvittavia avustajia, koska tiedetään, että ne aina saadaan vaikka rahat loppuvat.
Nyt on syytä selvittää onkohan Suonenjoen isot panostukset osunut oikeaan vai pitäisikö niitä kohdentaa uudestaan, kun pelkkä rahojen jatkuva lisäys ei näytä riittävän varhaiskasvatukseen ja koulupuolelle. Lapsimäärä pienenee kuitenkin koko ajan.
Jos emme itse pysty ratkaisemaan talousasiaa, niin joku velkainen iso kaupunki osaa "tasapainottaa talouden" meidän Suonenjoen kykenemättömien päättäjien puolesta.
Pia Pentikäinen
Suonenjoen kaupungin
koulutuslautakunnan puheenjohtaja


Kommentit

12.6.2019 12:59  Positiivisuuden kautta :)

Hei Pia.

Mielenkiintoista tekstiä koulutuslautakunnan pj:lta. Heitän sinulle vastakkaisen näkökulman, että voisit olla ylpeä, kun kaupunki yritää satsata siellä Suonenjoella kouluihin ja varhaiskasvatukseen. Se edustaa mielestäni tervettä arvopohjaa ja toimii suunnannäyttäjänä monille muille kunnille, joissa leikkuri kohdistuu hyvin usein juuri koulujen ryhmäkokoihin, tuntikehykseen sekä erityisesti erityisopetukseen. Kannattaa muistaa, että jokainen satsaus erityisopetukseen saattaa olla se ratkaiseva tekijä jonkun nuoren kohdalla, ettei hän syrjäydy. Tällöin hänestä saadaan uusi työssäkäyvä veronmaksaja kaupungille sen sijaan, että hän syrjäytyneenä aiheuttaa lisäkuluja. Ja kun koulupuolelle satsataan, niin myös hyviä opettajia on helpompi saada palkattua, koska se ei nykyään ole olleenkaan selvä asia pienemmillä paikkakunnilla. Mainitset budjetissa olleen jonkin verran heittoa, mutta sadattuhannet kuulostavat vielä ihan inhimillisiltä, jos vertaa muualle Pohjois-Savoon, joissa pahimillaan vedetään useita miljoonia miinukselle. Eli ei kannata änkyräksi heittäytyä, vaan nähdä asioissa se positiivinen puoli ja panostaa koulutukseen/kasvatukseen. Kyllähän kaupunginjohtaja ja valtuusto asioihin puuttuu, jos koulutuslautakunnan päätökset tuntuvat epärealistisilta. Tsemppiä teille sinne päätöksentekoon!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini