Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:283848 kpl

Pikakysely

Hyttysiä on suojeltava!

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Rikon lupaukseni!

Tiistai 18.2.2020 - Pia P


Olen luvannut, etten kirjoita Suonenjoen demareista mitään. Heille oli tullut paha mieli kirjoituksistani ja poliittisen rauhan takia lupasin, etten kirjoita mitään heidän tekemisistä. Sunnuntai iltaisin toverituvalla oli tarkkaan luettu mitä kirjoitin ja varsinkin mitä en kirjoittanut. Olen pitänyt aina huolen, että kaikki kirjoittamani löytyy julkiista pöytäkirjoista ja ovat siis todennettavia.
Sisä-Savon paikallislehdessä oli helmikuun alkupuolella mielipidepalstalla kirjoitus. Se oli Suonenjoen demareiden huoli Suonenjoen vanhusten hoidon tilasta. Ymmärtäisin kirjoituksen, jos se olisi ollut vaikka omaisen- onhan Suonenjoella tapahtunut iso myllerrys. Yksityinen (siis yritys) hoivakoti lopetti toimintansa ja siellä hoidossa olevat vanhukset piti äkkiä sijoittaa muihin asumispaikkoihin. Kaupunki on vastuussa omista asukkaistaan ja lain mukaan vastuussa järjestää hoiva ja hoito sitä tarvitseville. Vanhuspuolen virkakoneisto hoiti asian eli kaikki saivat uuden paikan. Minusta tälläisessä tapauksessa pitäisi kiittää ja kehua miten poikkeutilanteessa hoidettiin asia. On kurjaa joutua lähtemään omasta kodista, olkoon se vaikka hoivapaikka, mutta kurjuutta ei pidä lisätä luomalla uhkakuvia lisää.

Kuten Suonenjoen demarit tekivät. Kertoivat lehdessä miten huolissaan ovat vanhusten hoidosta. Minusta meidän päättäjien pitäisi toimia yhdessä ja ratkaista ongelmat sekä parantaa tilannetta käytettävissä olevin keinoin.
Vanhustyö ja omaishoitajuus ovat raskasta, kaikki kunnia ja kiitos heille, jotka toimivat alalla ja ovat omaishoitajia!
Mikä tämän lehtikirjoituksen takana oikeasti oli? Suonenjoella on ensinmäistä kertaa kilpailutuksessa mukana yritys, jonka päättävä elin on säätiö ja sen hallituksessa on suurin osa poliittisia päättäjiä. Säätiön  hallitukseen valitaan Suonenjoen seurakunnan puolesta puolet ja Suonenjoen kaupunginhallitus nimeää puolet. Molemmista puolista suurin osa on ainakin kuntavaaleissa ehdolla olleita, entisiä ja nykyisiä luottamushenkilöitä.
Muutama säätiön hallituksen edustajat haluavat estää kaiken keinoin ko hoivapaikan kilpailutuksen. Jos itse on jäävi tai ei ole esitysoikeutta, niin aina toverin voi laittaa asialle.  On niin rumaa, suorastaan korruptiota, että päättäjät painostavat kaupungin omaa päätöksen tekoa, asiassa, jossa itse hyötyvät säätiön maksaman kokouspalkkioiden ja ulkomaan matkan muodossa. Kumman etua ajetaan? Säätiön nimissä omaa vai kaupungin eli veronmaksajien? Mitä sanoo muut hoivayritykset, jos yksi hoivayritys ei osallistu kilpailutukseen mukaan, koska poliittiset päättäjät haluavat estää sen? 
Suonenjoen kaupunginhallituksen kokouksessa 3.2.2020 pykälä 21 esitettiin (demari), että kaupunginhallitus käyttäisi otto- oikeutta sosiaalilautakunnan päätökseen eli suomennettuna estäisi kilpailutuksen pakottamalla lautakunnan lopettamaan kilpailutus. Onko tämä oikeasti hyvää tapaa?  Suurin osa säätiön hallituksen jäsenistä ei ole mukana tässä ja jääviys asiat on hoidettu oikein. Palopuhetta toki voi pitää ilman esitysoikeutta ja siten niitä ei kirjata pöytäkirjoihin.

Kilpailutuksen aloittaminen tälläisessä tilanteessa kun yksi hoivakoti on lopettanut ja pula asumispaikoista on huutava, on suoraan sanottuna tyhmä. Ei ole mitään kilpalutilannetta, koska ei ole kilpailevia yrityksiä eli ei ole tarjontaa. Mutta jos sosiaalilautakunta haluaa aloittaa kilpailutuksen (jonka valtuusto hyväksyi joulukuussa 2019), niin heillä on oikeus päättää niin. Se, että mitä hyöytyä siitä on voidaan olla eri mieltä. Hyvä tavoite, on että hinnat pysyisi samoina.
Kyseessä oleva hoitokoti tekee erinomaista työtä ja siellä asuu tyytyväisiä vanhuksia. Aivan varmasti loistava paikka!  Mutta se, että polittiset päättäjät ovat kahdella eri pallilla istumassa ja päättämässä oman edun mukaisesti ja haluaa estää kaupungin valtuuston ja lautakunnan päätöksien toteutumista, ei ole oikein. 

Ainoa kunniallinen ratkaisu on, että Suonenjoen kaupunginhallitus ei nimeä edustajia säätiön hallitukseen. Ei ole enää nykypäivää, että säätiö maksaa kokouspalkkiot kaupungin nimeämille henkilöille. Minua on ripitetty tästä(kin) asiasta ja silti vaan kirjoitan. En vaan hyväksy tälläistä.
Kiitos ja anteeksi. Yritän olla kirjoittamatta demareista- välillä vaan purskahtaa yli. 
Tässäpä minun vastaus lehtikirjoituksen:
On niin surullista lukea lukea lehdestä, miten arvostellaan omaa päätöksen tekoa- varsinkin kun kirjoittajat ovat edellisten kuntavaalien tuloksen mukaan Suonenjoen toiseksi suurin ryhmä, demarit. Vaaleissa saatua valtaa ja oikeutta tehdä päätöksiä pitää käyttää siellä ja silloin kun päätöksiä tehdään eikä vain kirjoitella lehden mielipidepalstalla. 
 
Putamo ja Päivärinne eivät olleet kaupungin oma palvelutuotantoa vaan sitä hoiti voimakkaasti demarien miehittämä yhdistys. Julkisten (lehdessä) ongelmien lopputulos oli yhdistyksen oma päätös eli myynti yritykselle. Kaupungin vanhuspuolen hoito venyi jo yhdistyksen aikana, esim kotipalvelun kautta ja palvelusetelin kautta yhdistys sai laskuttaa sekä kaupunkia että vanhuksia. 
 
Sosiaalilautakunta päätti kilpailuttaa tehostetun hoidon palvelukodit syksyllä 2019. Sen päätöksen vahvisti joulukuussa 2019 yksimielisesti Suonenjoen valtuusto, jonka toiseksi suurin ryhmä on siis demarit  ja jopa valtuuston puheenjohtajana on demari. Tammikuussa 2020 sosiaalilautakunta päätti pistää valtuuston päätöksen voimaan ja aloittaa yksimielisesti kilpailutuksen. Lautakunnan demari- jäsen oli samaa mieltä. Voisi vetää johtopäätöksen, että kilpailutetut yksityiset hoivapalvelut on myös demarien mieleen. Tosiasia on, että Suonenjoki tarvitsee yksityistä ja julkista palvelutuotantoa.
 
Suonenjoen kaupunki, virkakoneisto ja luottamushenkilöt pitävät huolen, että jokainen saa lain takaamaa hoivaa ja huolenpitoa- kuten poikkeustilanteesta tapahtui. Suonenjoella valvotaan omia ja yksityisiä hoivapalveluita. Yhden puolueen lehtikirjoittelu oman imagon nostamiseksi luo epävarmuutta vanhuksiin, omaisiin ja työntekijöihin. Aina on varaa parantaa, joten  toivoisin  kaikkien panostavan yhdessä päätöksen tekoon, että Suonenjoki on hyvä paikka elää ja asua kaiken ikäisille.
Suonenjoen Perussuomalaiset  kiittävät kaikkia antoisaa ja raskastakin vanhustyötä tekeviä ja omaishoitajia! 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini