Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:657720 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Ilmastotouhuja

Maanantai 13.9.2021 - Pia P


Joskus oli luonnonsuojelu muotia. Taitaa aikaa olla vain pari vuotta - juuri ennen ilmastonlämpiämisen takia hiilidioksiidi - päästöjen laskeminen.

Ympäristösuojelu aiheutti esim rikkidirektiivin, jonka ansiosta tai takia Itämeren laivoihin tehtiin mittavia remontteja ja savukaasuihin pesureita. Olipa muutaman vuoden Turun laivassa mahtava pystypurje laskemassa polttoaineen kulutus. Polttoaineen rikkipitoisuutta laskettiin. Silloin talkoisiin ei osallistunut Välimeren laivasto eli säädökset eivät koskeneet sen alueen laivoja.

Silloin tutkittiin mitä piipun päästä tulee ulos eli savukaasukäsittelyjen jälkeen ulos tuleva savu. Suurin osa näkyvästä savusta on vesihöyryä. Esimerkiksi Kuopion Haapaniemen lämpävoimalan piirusta tulee lähinnä vesihöyryä ja Varkauden Riikinevan jätepolttolaitoksen piipusta tulee ulos puhtaanpaa ilmaa kuin olemassa oleva ilma.

Ympäristön suojelu käsitti myös roskaamisen estäminen, jäteveden puhdistaminen, autojen pakokaasut (hyvin tiukat rajat) yms.

Nyt on muotia ilmaston lämpiämisen estäminen. Lämpö- ja sähkövoimalaloiden sisään menevä tuote on kiinnostavampi kuin se, että ihmiset saa lämpöä ja valoa kotiinsa ja jopa pystyvät maksamaan niiden laskun. Ilmastotouhussa on kotimaisesta turpeesta siirretty venäläiseen kokopuun hakkeeseen.

Bensa - ja diesel autoista pitää päästä eroon sen polttoaineen takia. Uloshan tulee aika puhdasta pakokaasua katalysaattoreiden yms ansiosta. Toimiva auto pitää romuttaa ja tilalle tehdään uusi sähköauto, jonka akkumineraaleja kaivavat pikkulapset Kongossa ja sähköä ostetaan Venäjän hehkupojilta eli ydinvoimaloista. Akkujen käyttäikä on vielä lyhyt ja uusiminen maksaa jopa uuden auton verran. Osassa kaupunkiautoissa akut on osa runkoa eli ne viedään muutaman vuoden kuluttua sähköautojen hautuumaalle, koska purkaminen on kallista ja vaarallista.

Sähköauto maksaa 30 000- ja ihmiset ajavat 3 000 autoilla. Ei ihan kohtaa maksukyky ja auton hinta.

Tuulimyllyt ei pyöri pakkasella, kovassa tuulessa eikä tuulettomina päivinä. Siellä on voiteluaineena erityisen vaaralista ainetta, lasikuitulapoja ei voida kierrettää ja valtion tuella (velkarahalla)  tuottaa todella kallista sähköä muutaman prosentin verran sähkön tarpeesta. Ja niitä pitää saada lisää, koska ilmaston lämpiäminen.

Ilmasto muuttuu, se on aivan varma. Mutta miten paljon me suomalaiset voimme itseämme ruoskia, että olemme koko maapallon esimerkkimaa? Kuinka paljon tavallinen suomalainen kestää lisääntyvää maksutaakkaa?

Suomi on pitkän talven pimeä ja kylmä maa sekä pitkät välimatkat harvaan asuttuna. Meillä on jo puhdas teollisuus ja tarve käyttää yksityisautolua - polkupyörällä ei moni ajele 30 asteen pakkasessa 30 km työmatkoja.

Järki pitäisi touhuinen saada!

Tiedättekö, paljonko ilmakehässä on hiilidioksiidia?

Se on 0,04%. Ihan oikeasti - 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini