Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:693181 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Kuitua, perkele!

Tiistai 9.2.2021 - Pia P

Kuitua, perkele!
No ei silleen saa sanoa, pelkästään havuja saa kirota.

Vaikka Savon kuituverkko Oy ansaitsi muutaman kirosanan. Valokuitu on hyvä asia, mutta sillä kuntapuljaaminen ei ole.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa puhuttiin alkavan valokuituverkon rakentamisesta, sehän oli valtion tahtotila. Suonenjoella moni hihku innosta verkon rakentamisesta. Maalailtiin kuvia, että vanhukset asuvat sen avulla pidenpää yksin kotona. Kuituverkon avulla metsäkoneet korjattaisiin etätuen avulla. Maaseutu ei enää autiotuisi, koska verkko toisi palvelut korpeenkin. 

Savoon perustettiin kuntien omistama Savon kuituverkko Oy. Vastustin Suonenjoella sitä, koska kuntien yhteiset yritykset ovat harvoin onnistuneet. Poliittisella johdolla ei ole kokemusta eikä kiinnostusta yrityselämästä, eikä sillä ollut väliä, koska piikki on aina auki. Epäonnistumiset maksaa kuntalaiset eli veronmaksajat.

Suonenjoella varattiin vuosittain satoja tuhansia euroja verkon rakentamiseen (vastustimme sitäkin). Jotkut ihmiset maaseudulla halusi verkkoa. Eli oli rahaa ja halua ja jopa yritys sitä varten, mutta... ei..  ei tullut koko kunnan verkkoa. Tuli pätkä Iisvedelle ja kunta on joutunut vensklaamaan sopimuksia ja maksuaikatauluja monta kertaa. Kun ei kannata!

Minäkin pyysin tarjouksen silloin. Iisvedelle valokuituverkko - tarjous vaihteli 800 - 1600 euron liittymämaksu plus kaapelointi  sekä joka kuukausi maksu 50- 100 euroa.

Seuraavaksi verkko otettiin Suonenjoen vuokratalo Oy: n asuntoihin - näkyy töllöstä enempi kanavia ja on netti. Hinta sisältyy vuokraan eli asukkaat maksavat sen nousevana vuokrina. Vaikka ei olisi edes telkkua tai tietokonetta. 

Laajakaista Savoon - hanke sai yli 2 miljoonaa markkinointirahaa maakuntaliitolta- sillä rahalla sai hienoja esitteitä, hanketyöntekijöitä ja matkailuautosta jaettavia pillimehuja ja tuubihuiveja,  mutta ei metriäkään verkkoa. Hankkeiden luvattu maa- Suomi!

Mistäs nyt tämä perkele tuli? Vuosikausien keikkumisen ja konkursin jälkeen on esitys kunnissa (tulossa päätöksen tekoon), että myydään koko verkko.

Uusi ostaja on noin 80 % ulkomaalainen sijoitusyhtiö ja alle 20 % kotimainen sijoitusyhtiö (eläkeyhtiöitä, valtio jne). Taustayhtiöstä löytyy mm Esko Aho eli keskusta tietää mitä tehdään. 

Mahtavaa - uusi omistaja laajentaa, huoltaa ja jopa -ihan varmasti-  laskee hintaa. No ei varmaa!
Valmista kuntalaisten maksamaa verkkoa kilometri tolkulla ja ei muuta kuin tuotto-odotukset kohdilleen. Tulossa on caruna kakkonen. Tällä hetkellä mikään laki ei suojele (ei estä) kuntaomistajapohjaisen yrityksen rakentaman verkon käyttökustannuksien nostamista myynnin jälkeen. Vain taivas on rajana.  Sähkönsiirtoverkossa on jo kustannusjarruja lain puolesta, mutta ne ovat selvästi riittämättömiä.

Vastustimme Ikosen Ollin kanssa rahan mättöä toimimattomaan yritykseen ja ollaan oltu oikeassa koko ajan. Viimeinen puljaus on yrittää myydä verkko ulkomaiselle sijoitusyhtiölle kassakaappi - sopimuksella. 

Verkko on hyvä myydä ja myynti pitää olla kaikille avoin ja ostaja pitää olla jotain muuta kuin sijoitustuottoa haluava yritys. Tarjottu summa laskutetaan käyttäjiltä! En tiedä vielä tarjottua summaa, mutta varmaankin niin iso, että kuntapäättäjät käyvät siihen täkyyn. Nyt pitäisi kuntapäättäjien ajatella veronmaksajia ja verkon käyttäjiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Savon kuituverkko, myynti, kuntaomistajat, caruna2

Mitäs me sanottiin!

Sunnuntai 27.8.2017 klo 10.18 - Pia P

On yrittäjiä ja "yrittäjiä"
Kun alkaa yrittäjäksi pitää yleensä olla rahaa, lainaa ja takauksia. Moni laittaa koko omaisuuden pantiksi ja osalla on vielä takaajina sukulaisia ja tuttavia.  Yritysidea ja koko toiminta pitää olla kannattava ja tuottava, että saa kulut- palkat sivukustannuksineen, osto, tilat ja lainat maksettua.
Kaikilla tämä ei onnistu - vaikka olisi ollut hyvä idea- vaan tulee konkurssi. Talot, omaisuudet ja takaajien omaisuudet ja välitkin heihin menevät. Yrittäjä maksaa ulosoton kautta kunnes velat on maksettu tai aikaa on kulunut 15 vuotta ja henkilötakauksissa 20 v. Jollakin loppuu elämä.
Sitten on "yrittäjiä" ja "yrityksiä". Mikäs se on olla mukana yrityksessä kun mitään vastuuta ei ole. Lähtökohtaisesti jotkut sanoo, että tuo ei tule tuolla keinolla toimimaan. Yrityksen kannattomuus ei haittaa, enemistö päättäjistä haluaa. 
Päättäjistä? Aivan, kyse on laajakaista-yhtiöstä.
Savon kuituverkko oy:lle Suonenjoellakin joka vuosi varattiin rahaa 450 000 euroa.
Kuituverkolle oli siis rahaa, oli tarvetta ja oli tilaajia ja silti "yritys" ei saannut rakennettua sinne minne alunperin oli tarvis. Suonenjoelle rakennettiin tukikelvottomalle alueelle kaupunkin erikoiserikoisjärjestelyllä mittatilauksena Iisvedelle ja kaupungin omaa verkkoa rakensi ja hallinnoi (eli maksamme) Savon kuituverkko.
Ajatelkaa mikä "yritys" : rahapulaan voi hakea lisärahoitusta kunnan pussista ja toimimattoman yrityksen loppulasku menee kuntalaisten piikkiin. Hallituksen jäsenet saavat kokouspalkkiot, mutta eivät vastaa mistään. 
Vaikka Suonenjoella olisi saatu alkuperäisille suunnitelmien mukaan vedettyä piuhaa, niin usean kuntalaisen on mahdotonta maksaa 1800 euron  liittymismaksua ja omaa osuutta piuhan vedosta sekä 50-100 euron  kuukausimaksua. Noista rahamääristä voi päätellä, että yrityksen hallituksen väki ei ole ns normaali palkan tai eläkkeen saajia. 
Ikävä sanoa, mutta mitäs me sanottiin! Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä on edellisellä valtuustokaudella äänestettänyt Savon kuituverkolle varatun raha- osuuden joka budjettikokouksissa. Esitimme, ettei varata. Olemme hävineet 25-2 joka kerta.
Kaikista eniten harmittaa se, että valokuitukaapeli olisi monelle suonenjokelaiselle tarpeellinen ja nyt Savon kuituverkko Oy kämmäilyjen takia se tuskin tulee totetumaan. Emme siis vastusta valokaapelia vaan toimimattoman yrityksen tukemista.
Mitäs me sanottiin!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valokuitu, Savon kuituverkko, konkurssi,