Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

puh 046 593 7968

Suonenjoki

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:190795 kpl

Pikakysely

Joulu- parasta on...

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Sossusta rahaa

Torstai 1.9.2016 klo 18:44 - Pia P

Selvitin jo keväällä 2016 Suomessa laittomama olevan henkilön oikeudesta toimeentulotukeen. Sosiaalijohtaja vastasi, että kysymys on absurdi, koska sellainen ei ole mahdollista kun kielteisen oleskeluluvan tai kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistuvat Suomesta.

Tinkasin vastausta ja Suonenjoen sen aikanen sosiaalijohtaja vastasi, että jos henkilöllä ei ole muita varoja tai tuloja, niin hän voi hakea kunnan tarjoamaa toimeentulotukea.

Kysyin vielä, että millä varmistetaan ettei ko henkilö hae toimeentulotukea toisesta kunnasta vaikka seuraavana päivänä, niin vastaus oli ettei millään. Ei ole olemassa mitään rekisteriä paperittomien henkilöiden varalle ja henkilön nimen oikeellisuuttahan ei voida mistään todentaa.

Minulle siis naureskelttiin keväällä ja nyt järjen vastaisesti apulaisoikeusasiamies Milja Sakslin kertoi, että Suomessa myös laittomasti oleskelevalla on oikeus Suomen sosiaaliturvaan.

Suomesta ei tarvitse lähteä pois, vaikka ei saa turvapaikkaa tai oleskelulupaa vaan saa vielä toimeentulotukea eli rahaa olemalla täällä...

Tajuatteko minkälainen vetovoimatekijä tämä on maailmalla? Suomi jakaa rahaa kaikille täällä oleville ja tuleville? Tervetuloa maailma?

Apulaisoikeusasiamiehen kanta perustuu hänen perustuslain tulkintaan.

Jos tämä tulkinta jää voimaan, niin vaihtoehtoina on Suomen perustuslain muuttaminen tai suomalaisten perusturvan supistaminen/lopettaminen tai kuntien toimeentulomenojen jyrkkä kasvu ja siten kuntatalouden romahtaminen.

Mites perustuslakia muutetaan? Pikainen muutos vaatii eduskunnan 5/6  kansanedustajien myönteinen päätös. Onnistuuko? Ei. Hitaanpi keino on kahden eri eduskunnan päätös ja määräenemistö pitää olla 100 lain muutoksen myönteistä edustajaa. Onko todennäköistä? Ei.

Kun kannatat ja äänestät demaria, vihreitä, vasemmistoa tai rkp, niin ajat samalla suomalaisten perusturvan alasajoa. Pieni toive on keskustan ja kokoomuksen järkeen, koska he ymmärtävät vähäsen rahan päälle.

Perussuomalaiset nostavat tämänkin esiin. Minä jo keväällä Suonenjoella.

Jos suomalainen joutuu hakemaan toimeentulotukea, niin hän joutuu toimttamaan monelta kuukaudelta pankkitiliotteet, kuitit ja laskut. Tulot ja varat selvitetään tarkasti ja jopa tilille tullut synttärilahjaraha huomioidaan tulona. Pääsääntöisesti kaikki omaisuus pitää myydä ennen toimeentulotuen saamista.

Mutta jos paperiton ja laitomasti Suomessa oleskeleva ulkomaalainen hakee toimeentulotukea, niin hän saa kun ilmoittaa: "no money",  niin silloin sosiaalivirkailija kirjoitaa hakemuksen ja päättää rahasta ja antaa maksulapun, että voi nostaa rahat käteen? Ja sama toisen kunnan sossussa?

Miten niinkuin noin omasta mielestä menee?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toimeentulotuki, paperiton, sossu, raha