Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:691129 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Kuollut lokki

Perjantai 6.9.2013 klo 8.46 - pia p


Hei, katso tuolla on kuollut lokki! Missä ? kysyy toinen ja tähyilee taivaalle. Viime aikaiset keskustelut tuntuvat tälle. Kiinnitetään huomio johonkin helppoon – mieltä kuohuttavaan – asiaan ja jätetään se iso asia huomioimatta.

Tälle hetkellä se kuollut lokki on kotihoidontuki. Kun järjestelmä tehtiin noin 30 vuotta sitten, niin demarit vastustivat sitä edes vaihtoehtona kunnalliselle päivähoidolle, koska järjestelmä antoi ”ilmaista” rahaa maanviljelijöille, jotka muutenkin hoitivat lapsensa kotona. Demarit halusivat vastaiskuna, että  kaikki lapset valtion hoiviin eli luotiin subjektiivinen päivähoitojärjestelmä. Se tarkoittaa, että kaikki lapset hoidetaan päiväkodeissa tms., vaikka vanhemmat olisivat kotona. Päiväkotipaikka maksaa kunnalle nettona tonnin kuussa, vaikka vanhemmat maksavat osan hoitomaksuna. Jos maksavat - maksu on tuloperusteinen.

Summasta mistä  puhutaan, on 336 euroa miinus 20 % veroa. Jos esim. kolmihenkisen perheen kaikki tulot bruttona on 1430e/kk voi saada 180e/kk miinus verot hoitolisää. Summa on alle työttömyysrahan.

Tällä kuolleella lokilla hallitus meinaa kuroa 10 miljardin euron vajeen umpeen? Kotihoidontukea maksetaan Suomessa 361 miljoonaa euroa ja kunnat maksavat lisäksi 97 milje eli summa on yhteensä 458 milje (lähde kelan tilastot). Ihan päässälaskutaidolla kysyn, miten tämä summan jakaminen isälle ja äidille pienentää mitään? Varsinkin jos laki pienentää vanhempien valinnan vapautta ja laittaa lapset päivähoitoon aikaisemmin. Päivähoitoon, joka maksaa kunnalle reilun tonnin kuussa per ipana. On meillä säästötalkoot.

No, näin minäkin kirjoitin monta riviä kuolleesta lokista… Olisihan voinut kirjoittaa, miten autoverotustakin muutetaan kokoomuksen halun suuntaan. Suunnitellusta uudistuksesta hyötyisivät uuden kalliin auton ostajat, jotka ajavat vähän. Miten me ihmiset, jotka eivät edes haaveile ostavansa uutta autoa ja asuvat syrjässä – millä me ajetaan jatkossa? Polkuautoilla ja fillarilla? Tai asutaan kaikki lähiöissä ja ollaan lopetettujen julkisten kulkuyhteyksien varassa? No ajokorttikin on niin kallis, ettei kaikilla ole varaa siihen.

Avainsanat: kotihoidontuki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini