Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:701660 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Paikallisdemokratia

Perjantai 21.8.2015 klo 10.23 - Pia P


Rautalampilainen kunnallispolitiikko ehdotti Savon Sanomissa, että Siilinjärven entiseen sairaalarakennukseen otetaan turvapaikkahakijoita Pohjois-Savon alueelle.

En kommentoi esityksen sisältöä, mutta pari sanaa demokratian kannalta.

Tällä hetkellä uusia turvapaikkakeskuksia avataan valtion, SPR: n tai muutama kunnan toimesta. Suurin osa on valtion puolelta avattavia turvapaikkakeskuksia, joihin ei kysellä kunnan tai varsinkaan kuntalaisten kantaa. 

Kunnat ottavat tai ei ota kiintiöpakolaisia omalla valtuuston päätöksellä. Eli siinä puhuu paikallinen demokratia. Jos valtio avaa turvapaikkakeskuksen kyselemättä sijoituskunnan kantaa, niin siinä puhuu sanelupolitiikka.

Valtio tekee siis omia päätöksiä ja siinä ei kysellä sijoituskunnan mielipidettä eikä toisen kunnan politiikon mielipidettä. Populistipolitiikkaa vai irtopisteiden keräämistä esittää jotain mihin ei ole esitysoikeutta?

Jos turvapaikkahakijoiden sijoituspaikka olisi kunnan päätettävissä samalla tavoin kuin kiintiöpakolaisten vastaanotto, olisi päätös monelle kunnalla helpompi, koska valtio maksaa enemmän kustannuksia kuin kiintiöpakolaisten kohdalla.

Tämäkin päätös olisi kunnan oma asia, eikä sitä ohjailla toisista kunnista. Eli näinkin päin ajateltuna, onko esitys populistpolitiikkaa vai irtopisteiden keräämistä?

Rautalammilla on entinen vanhainkoti, jota kunta ei voi omistaa, koska kuntalaiset luulevat, että pakolaiset sijoitetaan sinne. Rautalammin kiintiöpakolaisia ei sijoiteta "laitosmaiseen" rakennukseen vaan he saavat oman kodin- jokainen perhe tai yksinäinen asukas. He ovat siis kuntalaisia niinkuin muutkin rautalampilaiset- no, suurella apujoukoilla ja tuella varustettuja.

Rautalampilainen kunnallispolitiikko voisi alkaa ajamaan, että Rautalammin entiseen vanhainkotiin otetaan turvapaikanhakijoita. Tai mihin muuhun Rautalammilla olevaan rakennukseen. 

Mutta mistä ihmeestä tulee nämä turvapaikkahakijoiden sijoitusbisneksen rahat? Valtio maksaa, hieno homma! Mutta mistä tulee valtion rahat? Veroina ja velkana lapsille maksettavana, huono homma!

Minusta olisi reilumeininki, että jokainen joka kantaa vastuuta ja haluaa vastuuta, ottaa kotiinsa asumaan turvapaikkahakijan tai kiintiöpakolaisen tai koko perheen ja huolehtii hänen/heidän elämästä. Ihanan populistista kun tiedän, että kovimmat vastustajat löytyvät niistä, jotka haluavat Suomeen lisää ohi sopimuksien kiintiö- ja tuvapaikkahakojoita. Ja he ovat yleensä niitä, jolta ei saa leikata mitään etuutta Tai ei saa korottaa heidän veroja. 

Tiedättekös mitä, Suomessa on sananvapaus! Rautalampilainen politiikko voi esittää jatkossakin mitä vaan ja minä saan kommentoida esitystä vaikka demokratian kannalta, hieno homma! 


Kommentit

21.8.2015 11.23  Tarja Siilistä

Hyvä kirjoitus!
Rautalampilaisista tuli niin hyviä immeisiä kun ottivat pakolaisia, voivat nyt neuvoja muita.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini