Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:693065 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

valtuustoaloitetta pukkaa...

Perjantai 28.8.2015 klo 5.01 - Pia P


Kivalta kuulostavia valtuustoaloitteita on mukava tehdä puolueensa valtuustoryhmän nimissä. Suosikkiaiheet on tietysti lapset, vanhukset tms, mitkä herättävät ajatuksen, että puolue pitää myös ns. "Heikommista" huolen.

Moni puolue muistaa lähettää valtuustoaloitteensa myös paikkalehteen julkaistavaksi- ajatuksella, että "Tietääpähän ihmiset, että täällä ajetaan kaikkien asioita..."

Valtuustoaloite menee ao. lautakunnan tai suoraan hallituksen käsittelyyn. Viranhaltija tekee työtänsä eli selvittää, onko asia mahdollinen ja paljon se maksaa toteutuessaan. Ja sen jälkeen lautakunta tai hallitus päättää jollakin tavalla asian kokouksessa, mistä löytyy pöytäkirja.

Kuntalainen tai muu asiasta kiinnostunut voi lukea päätöksen esim. kunnan nettisivuilta.

Suurin osa valtuustoaloitteista on menoja lisääviä ja aloitteessa ei kerrota, millä haluttu asia aioitaan kustantaa.

Hienolta kuulosta asia tyrmätään yleensä lautakunnassa siihen, ettei ole rahaa tai ei haluta nostaa jonkun toisen esim. käyttäjäkunnan kustannuksia.

Aloitteet käsitellään vielä valtuustossa, jonka jälkeen aloitteen tekijät voivat kertoa, että kaikkemme teemme, mutta kun lautakunnat eivät hyväksy tätä. Ja asia jää siihen. Tosiasia on, että suurin osa aloitteista jää toteutumatta.

"Parhaimmassa" tapauksessa (lue pikkumaaseutukunnat/ kaupungit, yleensä keskusta) aloitteen tekijät ovat lautakunnissakin enemistöedustajia eli itse itsensä tyrmäävät ja sen jälkeen vielä arvostelevat omat tyrmääjät eli lautakunnan julkisuudessa. 

Mutta julkisuus on positiivistä - kaikkensa ne yrittää...

Tässäpä on valtuustoaloite vapaasti käyttöön - mitä esim. Suonenjoen Perussuomalaiset on noudattanut: 

Valtuustoaloite pitää olla lähtökohtaisesti kunnan menoja vähentävät tai toimintaa tehostava. Mikäli aloite lisäisi menoja, siinä pitää olla huomioitu taloudellinen puoli ja ehdotus miten menolisäys katetaan.

Jk. Odotan mielenkiinnolla, miten Suonenjoen keskusta kattaisi "uimahalli ilmaiseksi alle 18- vuotiaille" - aloitteensa menoerän 5200 €/ vuosi vai tyrmätäänkö aloite taksojen tarkastuskäsittelyssä.

Ensimmäisessä käsittelyssä vapaa-ajan lautakunta ei ottanut kantaa itse aloitteeseen. Selvityksen mukaan aloite nostaisi muiden käyttäjien uimahallikäyntiä 4€sta 4.70€on ja eläkeläisten uimahallin käyntimaksun 3€sta 3,90€on .

Avainsanat: Valtuustoaloite, menolisäys, kulut, julkisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini