Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:694729 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Talous

Keskiviikko 21.10.2015 klo 14.22 - Pia P


VOK (vastaanottokeskus) ja hätämajoitusyksikkö voidaan avata kunnan alueelle kertomatta, kyselemättä tai vastoin kunnan päätöstä.

Kunnan pitää järjestää keskuksessa olevien lasten eskari, koullu, terveydenhuolto ja odottavien äitien terveydenhuolto.

Kaikki luetellut kustannukset tulevat suoraan kunnalle, valtion takaisinmaksutapa ja- aikataulu ja tieto, tuleeko edes mitään tai minkä verran, puuttuu kokonaan.

Kunnilla on ennestään isot säästäpaineet ja jos tämän - ilman kunnan päätöstä- asian takia nousee veroprosentti ja leikataan lisää palvelutasosta, niin miten suhtautuu ihmiset jatkossa kunnan alueella olevaan VOKiin?

Ja eikös mainostettu, ettei näistä ole kustannuksia kunnalle, siksi ei tarvitse lupia kysellä?

Esimerkiksi Suonenjoella yksityinen yritys teki sopimuksen maahanmuuttoviraston kanssa hätämajoitusyksiköstä ja sitä pitää SPR. Yksikköön on tullut yli 200 turvapaikanhakijaa, joista puolet lapsia.

Lapsille on siis kunta LAIN mukaan velvollinen järjestämään terveydenhuolon, eskarin, peruskoulun ja lastensuojelun ja lisäksi odottovien äitien terveydenhuolto ja ilmeisesti synnytysreissu tulee kunnan piikkiin.

Suonenjoen kaupungin taloudellinen tilanne on huono. Meillä on kattamaton alijäämää, joka pitää LAIN mukaan saada pois. Jos luottamushenkilöt eli lähinnä valtuusto ei kykene itse säästämään, leikkaamaan, sopeuttamaan, lopettamaan, pienentämään jne menoja ja henkilöstöä, joudumme lakisääteiseen selvitysmenettelyyn. Suomennettuna pakkoliitosta ilman ehtoja tai neuvotteluja Kuopioon. Kuopio pystyy sopeuttamaan palvelumme...

Moni luottamushenkilö ei ymmättä tätä ja ei kykene tekemään ikäviäkin ratkaisuja. Ainoa mitä voidaan nostaa on veroprosentti, joka on jo maan huippua eli 22%..

Miten yhdistetään tarvittaviin päätöksiin kykenemätön luottamushenkilöstö ja turvapaikanahakijoista tulevat kustannukset?

Jos taloudentasapainottamisen epäonistuminen nostaa kuntaveron 23% ja turvapaikanhakijakustannukset vielä 24%, niin onko kuntamme onnistunut pitämään huolen tärkeimmästä eli kuntalaisten mahdollisuudesta elää Suonenjoella? Ketkä tänne jää asumaan? Ne, joilla ei ole väliä paljon kuntavero on eli pienituloiset? Kokonaisverotulot laskevat eli sen jälkeen nostamme taas veroa.

Syömävelkaa emme voi ottaa kuluja varten eli käyttömenoihin. Ainoa keino on joko laske muita menoja tai nostaa veroja.

Valtio maksaa turvapaikanhakijakustannuksia, ei kustannukset vaan kustannuksia. On aivan itsensä pettämistä kuvitella, että valtio maksaa rahapulassaan kaikki kustannukset kunnille.

Kun kysellään kantaa turvapaikanhakijoihin, kysymys on, että onko oikein, että kunta, joka ei itse ole päättänyt -otetaanko vai ei oteta- joutuu taloudelliseen kurimukseen asian takia?

Toinen henkilökohtainen kysymys on, että maksanko veroja riittävästi, että voin sanoa mielipiteeni asiasta?Suomen valtiolle yksi turvapaikanhakija maksaa vuodessa noin 16 000 euroa eli jos verotodiistuksessa on sen verran maksettuja veroja voi sanoa mielipiteen, tosin omia verorahoja vielä pitäisi olla enempi eli veroilla katettaviin eli esim. terveydenhuoltoon, vanhustenhoitoon, sosiaalitoimeen, katuihin, poliisiin, palokuntaan tms. Raaka laskutapa, mutta vielä raaempaa on ottaa velkaa lastemme ja lastenlastemme ja heidän jälkeläisten maksettavaksi.

Suonenjoen kohtalo ratkeaa 3.12.2015. Onko meillä kuntamenoja nostava vastaanottokeskus sen jälkeen?

Suomen kohtaloa helpottaa mahdollisemman nopea turvapaikkahakemustenkäsittely ja kielteisen päätöksen saaneiden pikainen palautus.

Keskitytään heihin ja kotoutetaan kunnolla he, jotka ovat oikeasti turvaa vailla.

Jk. jos joku lukee tästä kamaluuksia, niin vastaan jo ennakolta. Kaikki kuntamenot mitataan rahalla. Jotkut ovat tärkeinpiä eli voi maksaa ja silti tarjotaan se. Mutta harva asia toimii pussillisella hyviä ja kauniita ajatuksia. Harva bisnes ainakaan.

Kuopiokin varaa talousarvioehdotuksessa maahanmuutonkustannuksiin ensi vuodelle miljoona euroa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini