Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:702433 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Tutkimusta...

Lauantai 17.12.2016 klo 9.38 - Pia P


Tällä viikolla THL julkisti tutkimuksen " Köyhyys, toimeentulokokemukset ja hyvinvointi lapsiperheissä" (tutkimuspäällikkö Minna Sainio).

Tutkimusta lainattiin eduskunnassa. Esimerkiksi vasemmiston kansanedustajat puhuivat ääni väristin, miten kurjistavaa perhepolitiikkaa hallitus tekee. 

Kuka edes luki tutkimuksen ennen kuin alkoi käyttämään sitä omiin tarkaitukseen, esim hallituksen haukkumiseen?

Tutkimusaika päättyi 2014. Hetkinen, silloinhan oli edellinen hallitus eli nykyiset oppostiopuolueet ja kokoomus hallituksessa.

Tutkimuksessa kerrottiin, että lapsiperhe -köyhyys alkoi nousemaan vuonna 2012. Ja se on nyt tämän hallituksen vika?

Edellinen hallitus leikkasi esim lapsilisää 8,5 % ja nykyinen 0,85%.

Eduskunnan kyselytunnilla olisi tähän tutkimukseen vedoten voitu esim vasemmiston puolelta voitu kuulla tälläinen puheenvuoro: "Tutkitusti meidän tekemät päätökset aiheutti lapsperheiden köyhyyden kasvamisen. Pystyykö nykyinen hallitus korjaamaan meidän virheet? Vasemmiston hallituksesta pois lähtö ei estänyt mitään - lapsilisiä leikattiin silti roimasti - vaan teimme sen vaalimenestyksen toivossa."

Hallituksen edustaja voisi vastata ja kuten vastasikin, että nostamalla työllisyysastetta poistamme myös lapsiköyhyyttä. 

Joillakin on ajatus, että nostamalla perheiden tukirahoitusta voidaan poistaa köyhyys. Mikä olisi tarpeeksi?Olisi outoa, että ottamalla valtion velkaa ja jakamalla tukia nyt lisää, kun lapset ja lapsenlapset joutuvat maksamaan ne aikuisena velan maksuna takaisin. Paras tulevaisuudelle tehtävä teko olisi saada valtion velanoton laskeminen.

Eduskunnassa kuultiin myös opposition kehu, että heidän aikana sentään tuloerojen kasvu pienentyi. Se on totta, mutta se ei johtunut sen aikaisen hallituksen tietoisista päätöksistä vaan, että maailman talous  oli laskusuhdanteessa. Kun menee huonosti, niin rikkaatkaan ei rikastu niin paljoa. 

Kun tuloerot alkavat kasvamaan, on se merkki noususuhdanteen alkamisesta. Se on hyvä myös Suomelle. Kun tulot nousevat, myös verotulot kasvavat ja siten saadaan enemmän jaettavaa myös pienituloisille.

Heitänpä lopuksi ilmaan ajatuksen: Miten köyhältä (pelkästään tukia saavalta) voidaan leikata/ ottaa mitään kun he saavat kaiken? Jos jotain leikataan, niin se tarkoittaa, että SAA vähemmän. 

- Olen itse pienituloinen ja olen saannut ja saan tukia. Olen niistä todella kiitollinen. Olen kokemusasiantuntija.

Avainsanat: Köyhyys, lapsiperheet, toimeentulo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini