Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:699996 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Tutkimusta...

Lauantai 17.12.2016 klo 9.38 - Pia P

Tällä viikolla THL julkisti tutkimuksen " Köyhyys, toimeentulokokemukset ja hyvinvointi lapsiperheissä" (tutkimuspäällikkö Minna Sainio).

Tutkimusta lainattiin eduskunnassa. Esimerkiksi vasemmiston kansanedustajat puhuivat ääni väristin, miten kurjistavaa perhepolitiikkaa hallitus tekee. 

Kuka edes luki tutkimuksen ennen kuin alkoi käyttämään sitä omiin tarkaitukseen, esim hallituksen haukkumiseen?

Tutkimusaika päättyi 2014. Hetkinen, silloinhan oli edellinen hallitus eli nykyiset oppostiopuolueet ja kokoomus hallituksessa.

Tutkimuksessa kerrottiin, että lapsiperhe -köyhyys alkoi nousemaan vuonna 2012. Ja se on nyt tämän hallituksen vika?

Edellinen hallitus leikkasi esim lapsilisää 8,5 % ja nykyinen 0,85%.

Eduskunnan kyselytunnilla olisi tähän tutkimukseen vedoten voitu esim vasemmiston puolelta voitu kuulla tälläinen puheenvuoro: "Tutkitusti meidän tekemät päätökset aiheutti lapsperheiden köyhyyden kasvamisen. Pystyykö nykyinen hallitus korjaamaan meidän virheet? Vasemmiston hallituksesta pois lähtö ei estänyt mitään - lapsilisiä leikattiin silti roimasti - vaan teimme sen vaalimenestyksen toivossa."

Hallituksen edustaja voisi vastata ja kuten vastasikin, että nostamalla työllisyysastetta poistamme myös lapsiköyhyyttä. 

Joillakin on ajatus, että nostamalla perheiden tukirahoitusta voidaan poistaa köyhyys. Mikä olisi tarpeeksi?Olisi outoa, että ottamalla valtion velkaa ja jakamalla tukia nyt lisää, kun lapset ja lapsenlapset joutuvat maksamaan ne aikuisena velan maksuna takaisin. Paras tulevaisuudelle tehtävä teko olisi saada valtion velanoton laskeminen.

Eduskunnassa kuultiin myös opposition kehu, että heidän aikana sentään tuloerojen kasvu pienentyi. Se on totta, mutta se ei johtunut sen aikaisen hallituksen tietoisista päätöksistä vaan, että maailman talous  oli laskusuhdanteessa. Kun menee huonosti, niin rikkaatkaan ei rikastu niin paljoa. 

Kun tuloerot alkavat kasvamaan, on se merkki noususuhdanteen alkamisesta. Se on hyvä myös Suomelle. Kun tulot nousevat, myös verotulot kasvavat ja siten saadaan enemmän jaettavaa myös pienituloisille.

Heitänpä lopuksi ilmaan ajatuksen: Miten köyhältä (pelkästään tukia saavalta) voidaan leikata/ ottaa mitään kun he saavat kaiken? Jos jotain leikataan, niin se tarkoittaa, että SAA vähemmän. 

- Olen itse pienituloinen ja olen saannut ja saan tukia. Olen niistä todella kiitollinen. Olen kokemusasiantuntija.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Köyhyys, lapsiperheet, toimeentulo

Sossusta rahaa

Torstai 1.9.2016 klo 18.44 - Pia P

Selvitin jo keväällä 2016 Suomessa laittomama olevan henkilön oikeudesta toimeentulotukeen. Sosiaalijohtaja vastasi, että kysymys on absurdi, koska sellainen ei ole mahdollista kun kielteisen oleskeluluvan tai kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistuvat Suomesta.

Tinkasin vastausta ja Suonenjoen sen aikanen sosiaalijohtaja vastasi, että jos henkilöllä ei ole muita varoja tai tuloja, niin hän voi hakea kunnan tarjoamaa toimeentulotukea.

Kysyin vielä, että millä varmistetaan ettei ko henkilö hae toimeentulotukea toisesta kunnasta vaikka seuraavana päivänä, niin vastaus oli ettei millään. Ei ole olemassa mitään rekisteriä paperittomien henkilöiden varalle ja henkilön nimen oikeellisuuttahan ei voida mistään todentaa.

Minulle siis naureskelttiin keväällä ja nyt järjen vastaisesti apulaisoikeusasiamies Milja Sakslin kertoi, että Suomessa myös laittomasti oleskelevalla on oikeus Suomen sosiaaliturvaan.

Suomesta ei tarvitse lähteä pois, vaikka ei saa turvapaikkaa tai oleskelulupaa vaan saa vielä toimeentulotukea eli rahaa olemalla täällä...

Tajuatteko minkälainen vetovoimatekijä tämä on maailmalla? Suomi jakaa rahaa kaikille täällä oleville ja tuleville? Tervetuloa maailma?

Apulaisoikeusasiamiehen kanta perustuu hänen perustuslain tulkintaan.

Jos tämä tulkinta jää voimaan, niin vaihtoehtoina on Suomen perustuslain muuttaminen tai suomalaisten perusturvan supistaminen/lopettaminen tai kuntien toimeentulomenojen jyrkkä kasvu ja siten kuntatalouden romahtaminen.

Mites perustuslakia muutetaan? Pikainen muutos vaatii eduskunnan 5/6  kansanedustajien myönteinen päätös. Onnistuuko? Ei. Hitaanpi keino on kahden eri eduskunnan päätös ja määräenemistö pitää olla 100 lain muutoksen myönteistä edustajaa. Onko todennäköistä? Ei.

Kun kannatat ja äänestät demaria, vihreitä, vasemmistoa tai rkp, niin ajat samalla suomalaisten perusturvan alasajoa. Pieni toive on keskustan ja kokoomuksen järkeen, koska he ymmärtävät vähäsen rahan päälle.

Perussuomalaiset nostavat tämänkin esiin. Minä jo keväällä Suonenjoella.

Jos suomalainen joutuu hakemaan toimeentulotukea, niin hän joutuu toimttamaan monelta kuukaudelta pankkitiliotteet, kuitit ja laskut. Tulot ja varat selvitetään tarkasti ja jopa tilille tullut synttärilahjaraha huomioidaan tulona. Pääsääntöisesti kaikki omaisuus pitää myydä ennen toimeentulotuen saamista.

Mutta jos paperiton ja laitomasti Suomessa oleskeleva ulkomaalainen hakee toimeentulotukea, niin hän saa kun ilmoittaa: "no money",  niin silloin sosiaalivirkailija kirjoitaa hakemuksen ja päättää rahasta ja antaa maksulapun, että voi nostaa rahat käteen? Ja sama toisen kunnan sossussa?

Miten niinkuin noin omasta mielestä menee?

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toimeentulotuki, paperiton, sossu, raha

Tiedote

Maanantai 14.10.2013 klo 13.34 - Pia P

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä

Suonenjoen sosiaalilautakunnan kokouksessa 26.9.2013 tehtiin paljon lain vastaisia päätöksiä. Esityksessä oli jo virheitä ja lautakunta päätti leikata ja lopettaa lakisääteisiä ihmisten perusoikeuksiin kuuluvista asioista loppuvuodeksi 2013.

Korostamme, että lautakunta teki äänestyspäätöksen, jossa lainvastainen päätös meni läpi enenmistön tuella ja muut lainvastaiset kohdat meni koko lautakunnan hyväksynnällä läpi. Suonenjoen kaupungin sivuilta löytyy ko. kokouksen pöytäkirja.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä pyytää anteeksi omalta osaltaan aiheuttamaa haittaa ja toivomme, että lainvastaiset esim. toimeentulotukipäätökset on oikaistu pikaisesti. Teimme kantelun AVIin lautakunnan ja viranhaltijoiden lainvastaisesta toiminnasta.

Vaadimme, että jatkossa kaikkien lautakuntien  esitykset, toiminta ja päätökset ovat lain mukaisia.

Perussuomalaiset eivät kannata sosiaalietuuksien leikkauksia vaan huolehdimme myös kaikista heikommassa asemassa olevista ihmisistä ja perheistä.

Kannamme omalta osaltamme poliittisen vastuun ja Suonenjoen sosiaalilautakunnan Perussuomalainen jäsen erosi lautakunnasta.
Valitsemme uuden jäsenen lautakuntaan.

Toivomme, että muutkin puolueet miettivät lautakunnan viranhaltija- esittelijän, puheenjohtajan ja jäsenten  asiantuntemusta ja tekevät omat johtopäätökset tai ainakin järjestävät heille koulutusta.

Pia Pentikäinen
Perussuomalaisten Suonenjoen
valtuustoryhmän puheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, toimeentulo, säästö, leikkaus, perussuomalaiset

Säästöt

Sunnuntai 6.10.2013 klo 16.38 - Pia P

Suonenjoen sosiaalilautakunnan kokouksessa 26.9.2013 käsiteltiin loppuvuoden rahantarvetta. Budjetoidut rahat on loppunut ajat sitten ja kolmen viimeisen kuukauden menojen leikkauksesta puhuttiin säästöinä. Ei se ole mitään säästöä, jos rahaa ei ole vaan se on, että vähemmän tarvitaan lisää- Suonenjoki ei siis saa säästettyä vaan joutuu leikkaamaan hurjasti kasvavia menojen takia loppuvuoden sosiaalipuolen palveluja, lakisääteisiä tukia ja rahoja. Menot lisääntyvät esim. lakisääteisten asioiden ja vanhusten määrän lisääntymisen sekä työttömyyden kasvun takia. 

Viranhaltijan  esityksestä oltiin "säästämässä" lakisääteisistä lastensuojeluasioista, tarveharkinnaisesta toimeentulotuesta, vammaispalvelulain avustajista yms ja lopettamassa omaishoidontuen maksamisen loppuvuodeksi 2013. Omaishoidontuki on määrärahasidonnainen, mutta sen lopettaminen kostautuu nopeasti ja kalliisti vanhustenhoitopaikkatarpeen kasvaessa.

Näillä rajuilla loppuvuoden poistoilla, lopetuksilla ja leikkauksilla olisi rahaa tarvittu reilu 130 000 e vähemmän. Rahaa pitäisi löytyä vielä  tai tehdä lisää leikkauksia reilun 800 000 e edestä. Ajatelkaa, vielä tämän kaiken jälkeen! Rahamäärä vastaa 20 työpaikan lopettamista sosiaalipuolelta- työstä, joka näkyy ja tuntuu joka päivä.

Toimeentulotuki on lakisääteinen asia. Sitä voidaan leikata, esim. jos henkilö toistuvasti kieltäytyy työ- tai koulupaikoista. Silloinkin 20- 40 % määräajaksi. Laissa ei lue, että jos kunnalla on rahapula, niin silloin voidaan leikata lakisääteisiä asioita.

Valtuuston pidettävä huoli, että lautakunnilla on riittävästi rahaa edes lakisääteisten palveluiden ja asioiden hoitamiseen.

Monikaan sosiaalitoimiston asiakas ei huuda asiaa julki eikä vaadi oikeuksia. Meidän on huolehdittava, että kaupunkimme noudattaa lakia kaikissa päätöksissä. Sosiaalilautakunnan päätös sai huomioita, koska siinä leikattiin ihmisen perusoikeutta, oikeutta toimeentuloon. Monet saman kokouksen muut - laittomatkin- päätökset olisi hyväksytty hiljaa ja päätöksistä olisi kärsinyt yksitäiset ihmiset ja perheet.

  Tein lautakunnan päätöksistä valituksen AVIin. Toivon, että AVIn virkahenkilöiden ohjauksella jatkossa lautakunta  ja viranhaltijat tekevät kaikki päätökset lainmukaisesti. Toivon jatkossa, että vaikka maanoston tulevaisuutta varten yms. moni päättäjä  kokee ilmeisen tärkeäksi Suonenjoella, keskitytään tässä taloudellisessa tilanteessa tärkeimpiin asioihin- oman kaupungin asukkaiden huoltapitämiseen ja hoivaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, toimeentulotuki, säästö