Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:702676 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Feminismi

Maanantai 5.2.2018 - Pia P


Minulla oli kunnia tavata oikeita feministejä.

Jäin miettimään mitä feminismi on. Presidentinvaaleissakin oli aiheena feministinen ulkopolitiikka, se ei oikein tuonut ääniä. Ruusuja rajalle -ajatusmalli ei oikein innostanut. Ottawan sopimuksen purku eli maamiinat takaisin rajalle oli kannattavampi ajatus kun katsoo äänimääriä. Suomen rajamiinat ei ollut lasten leikkikentillä eikä viljelyspelloilla. Onko itseisarvo äänestää seksuaalivähimmistöön kuuluvaa ehdokasta, meneekö se pätevämmän ja itselle sopivamman ehdokkaan edelle? Jos pelkkä homous on syy äänestää ko ehdokasta?

Mitäs minun arkielämän feministi on? Osaan ja teenkin vaikka mitä "miesten hommia" , onko se hyvä määritelmä? Ei minusta, kuka on laittanut lapun vaikka auton renkaiden vaihtoon, että se on miesten hommia? Osaan rakentaa vaikka mitä. Osa on ollut jopa käyttökelpoisia ja onnistuneita. Minulla on kuorma-autokortti ja osaan peruuttaa matkailuvaunun kanssa. Osaan juoda viinaa ja räyhätä, muttei huvita. Tupakkaa en ole polttanut elämäni aikana kuin alle 10 savuketta ja niistäkin suurin osa nuorena. Eikä sekään taida olla miesten hommaa. Mikä on miesten hommaa mitä nainen ei voi tehdä? Pissiä seisovilteen? No, lopputulos taitaisi olla yhtä siisti kun joillakin miehillä.

Minun arkielämän feministi on, että olen tehnyt melkein kaikkea mitä haluan. Ajelen moottoripyörällä ja olen käynyt yksin kokoontumisajoissa. Voin käydä yksin ryyppäämästä jos on tarvis. Tykkään leipoa pullaa ja pusutella lapsiani. Lapseni on saanut tehdä mitä haluavat ammatinvalinnan suhteen, esim vanhin tyttöni ajaa rekkaa. Joka lapseni osaa pestä pyykkinsä ja ruokkkia edes itsensä kun muuttaa pois kotoa. Minä en käy siivoamassa aikuisten lasten luona. Enkä anna rahaa heidän normaalielämää.  Eli he ovat itsenäisiä työssä käyviä ja omillaan toimeentulevia ihmisiä - voiko paremmin lastaan kasvattaa. Ja silti he tietävät, että kotiin saa aina tulla ja autan heitä jos on tarvis.  Lasten isät ovat saanneet hoitaa lapsiamme miten haluavat, en ole vaatinut pallosukkien kanssa raitapöksyjä tai välipala -sosetta minun kellottamaan aikaan. Olen imettänyt jokaista lasta vuoden, vaikka isä on ollut hoitovapaalla. Tämä onnistui jo melkein 30- vuotta sitten ensimmäisen lapsen kohdalla. Isä oli kotona vauva-ajan ja minä olin töissä. Miksi tarvitaan lakia pakottamaan isät kotiin lasta hoitamaan- kun se on nytkin mahdollista?

Politiikassa olen saanut sen minkä olen halunnut ja aina vähän ylikin. En ole törmännyt lasikattoon. Työtä ja varsinkin ei itselleen tehtävää työtä eli koko puoluetta hyödyntävää työtä olen tehnyt paljon. Ajattelen puolueesta "me"- ajatuksella.

Mikäs on sitten minun teoreettinen feministi? Olen opiskellut asiaa paljon. Lukenut kaikki kulttiteokset ja osan vähemmänkin tunnettuja naisasialiike- ja feministi- kirjoja. Olen osallistunut seminaareihin ja olen ollut paneeleissa.  

Maailma ja oma elämä ei muutu sillä, että pukee omalle pojalle mekon päälle tai antaa sille ei-sukupuoli- sidonnaisina nimen. Tasa-arvo parantuu sillä, että lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti. Tasa-arvo parantuu sillä, että perheet itse hoitavat lapsiaan tasa-arvoisesti. Tyttö ja poika - sanojen käytön kieltämisellä ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa.

Tasa-arvo lähtee naiset meistä! Onko tytöt äidin pikkuapulaisia ja poikien ei tarvitse tehdä kotitöitä? Ne ovat kotitöitä, ei naisten töitä. Kukaan ei auta äitiä vaan jokainen tekee oman osuuden. Ja naiset osaavat leikata nurmikon ja pestä auton. Valitaan isäksi sellaisia miehiä, jotka kykenevät kantamaan vastuunsa lapsiasiassa, niin hoivasta kun sitoutumisessa. Valitaan lasten äidiksi selllaisia naisia, jotka kykenvät kantamaan vastuunsa lapsiasiassa. Niin yhdessä eläessä kuin eron sattuessa.  Ja sama koskee oli parinmuodostus mikä tahansa -vaikka  miesmies ja naisnais. 

Ja eihän se mene silti niin, että molemmat kykenee kantamaan vastuunsa lapsiasiassa. Tiedän hyvin tämän itse. Onneksi yhteiskunta esim auttaa elatuksessa. Yksinhuoltajakin pärjää hyvin! 

Tasa-arvo on tekoja, ei vain puheita. Jos olette pieni palkkaisella "naistenalalle', esim hoivatyössä, niin ei muutakuin koulun penkille opiskelemaan paremmin palkattua alaa.  Ei ole mahdollista? Kyllä on, moni on tehnyt niin.

Erotilanteissa soisi lasten asumisen saavan sen, joka hoitaa arkipyörityksen - tasan jakaminenkin onnistuu. Ja Molempien kantavansa hoiva- ja elastusvastuunsa. Lasten ei tarvitse kärsiä siitä, että vanhemmat eivät halua olla yhdessä enää. 

Mihinkä feminismiä tarvitaan? Suomestakin lähetetään tyttöjä ympärileikattavaksi. Suomessakin silvotaan tyttöjen sukupuolielimiä.Suomessakin poikalapsia rituaali-ympärileikataan. Suomessakin on lapsiavioliittoja. Suomessakin on pakkoavioliitto. Suomessakin on raiskauksia. Suomessakin on kunniamurhia. Suomessakin on lähisuhdeväkivaltaa. Suomessakin rajoitetaan uskonnon varjolla naisten ja tyttöjen elämää. Suomessakin on seksuaalista ahdistelua ja häirintää. Suomessakin on liian vähän turva- ja ensikoteja. Suomessakin hiljennytään liian paljon näistä asioista. 

Olenko siis feministi?

En, koska elän tasa-arvoista elämää.  Elä Sinäkin! 

Kyllä, koska teen töitä niiden asioiden puolesta mihin feminismiä oikeasti tarvitaan. Uskalla Sinäkin -puhua ja puuttua!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini