Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:695397 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Asiakkaiden houkutusta

Tiistai 30.1.2018 - Pia P


Nyt:

Olet sairas ja tarvitset lääkäriä. Yrität soittaa terveysasemalla. Sitä ennen Sinun pitää tietää monelta SAAT soittaa ja mihin alueeseen kuulut. Terveysasemalle ei soitella mihin aikaan vaan, esim ruokatunnilla vaan sinne soitetaan vain silloin kun sinne saa soittaa.

Pari päivää menee siihen, että et hoksaa juuri oikeana aikana soittaa. Seuraavaksi numero on varattu - olette edelleen jonossa. Tai sitten TK (terveyskeskuksessa) on takaisin soittipalvelu. Sanelet nauhalle nimesi ja vaivasi - ja mietit kuinka moni senkin kuuntelee... Seuraavaksi alkaa jännittävin vaihe: milloin soitetaan takaisin! Istut vessassa puhelin kourassa, et voi vastata kenellekään, ettei puhelin ole varattu kun soitto tulee. Suihkussakin pitäisi käydä, muttei uskalla. Alat pesemään hampaita ja puhelin pirahtaa pari kertaa ja loppuu. Et kerennyt edes sylkäsemään vaahtoa suusta, mutta kyllä! Takaisin oli soitettu. Nyt vannoi istuvan paikallasi puhelin kourassa, ettet missaa soittoa. Kuumeessa silmät lurpsahtaa kiinni, mutta havahdut. Lääkäriin on päästävä.

Puhelin soi ja jee, nyt kerkiät vastaamaan. Olet siis samassa vaiheessa 3 tunnin päästä kun jos joku olisi heti vastanut.

Nyt alkaa vaikea vaihe: kuinka vakuutat portin vartijalle (puhelimen henkilö), että Sinun on päästävä lääkäriin? Mikäli kuumetta on ollut alle 3 päivää, niin ei onnistu. Mikäli kävelet, niin ei onnistu. Mikäli pystyt puhumaan, niin ei onnistu. Mikäli sanot tulevasi autolla, niin ei onnistu.... Ilman lääkärin koulutusta oleva näkemättä Sinua osaa sanoa, tarvitsetko lääkäriä. Lääkäri tutkii ja laittaa tutkimuksiin selvittääkseen vaivasi ja puhelinvastaaja osaa sanoa heti puhelimessa, oletko niin sairas, että pääsetkö lääkärille. Kunnioitusta herättävää diagnosointi. Ai niin, he eivät saa sitä tehdä, mutta saavat päättää kuka pääsee lääkäriin.

Jos saat ajan, niin jipii! Se voi olla hätähädässä samana päivänä tai muutaman kuukauden kuluessa. Todennäköisemmin et saa aikaa, ainakaan suurissa kaupungeissa. 

Seuraavaksi lääkäri tutkii Sinua ja yritä keksiä vaivaa. Jos olet sanonut syyn, niin se ei ehkä kelpaa. Millon muka ihminen tietää mikä hänessä on vikana. Lääkäri määrää tutkimukset, esim jos koskee olkapäähän kuvataan pää. Ja jos selkä on kipeä, niin se on vain kipeä. Syynä on tupakanpoltto, liikkumattomuus, alkoholi ja ylipaino. Vaikka kyseessä olisi raitis ja savuton hoikka postinjakaja, nuo syyt  käy kaikkiin sairauksiin. Lihavan ihmisen yskän syy on tietysti ylipaino. Paise varpaassa on tupakin syytä. Syyn selvittäminen harvemmin hoitaa vaivan, voi toki estää uusiutumisen.  Lääkäri voi sanoa "pöhinää pönttöön", " kipinää elämää" ja "yritä jaksaa". Jos osaa suomea.

Kun olet ulkona TK on sinulla maksulappu kädessä ja oletkin terve. Vaikka yskittää niin, että silmissä sumenee. Tai polvi kestä kävellä. Usko nyt. Jos odotat leikkausta, kutsu ensimmäiselle sairaalalääkärille kestää puoli vuotta. Siitä puoli vuotta eteenpäin voi olla leikkaus.

Päivytysvastaanotossa ollaan jonossa jopa puoli vuorokautta -vauvasta vaariin. Kovaääniset humalaiset pääsee yleensä nopeimmin. Eli pitäis riipaista känni, niin pääsee jonon ohi?

Julkinen puoli saa rahoituksen valtiolta ja kunnilta sekä murto-osan asukkailta. Menot kasvavat koko ajan ja  on hyvin ymmärrettävää, että moni ymmärtää rahamäärien rajallisuuden. Ei ne ilkeyksissään pidä hoitoon pääsyä vaikeana.

Tosiasia on, että Suomessa hoidetaan sairaat -maksukyvystä riippumatta. Ja osa TK toimii erinomaisesti, esim Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä.

Nyt:

Soitat pörriäiseen, että tarvitset lääkäriajan. Jos olet vakuutusasiakas, sanotaan tervetuloa. Jos olet työterveyden asiakas, sanotaan tervetuloa. Jos olet omalla rahalla maksava, sanotaan tervetuloa,

Seuraavaksi kysytään kenelle -lääkärin erikoisala ja nimi- tai milloin. Voit valita netistäkin suoraan kenelle ja milloin.

Jos on maksaja tiedossa tai rahaa riittää, saat koko paketin. Kaikki tutkimukset, hoidot ja jopa hieronna. Pääset heti leikkaukseen ja kuntoutukseen.

Yksityisellä puolella on nettilääkäri. Silmätulehdus todennetaan selfiellä ja kas, resepti on 10 min päästä apteekissa. 

Ja kela (Suomen valtio) maksaa osan näistä yksityispuolen kuluista.

Eli on valinnanvapautta, siitä päästääkin tulevaisuuteen.

Tuleva SoTe: 

Julkinen ja yksityinen kilpailee asiakkaista ja asiakas saa itse valita kerran vuodessa missä haluaa asioida. Valinnanvapaus.

Kun nykytilanne on tuollainen julkisella puolella, niin on kova työ alkaa markkinoimaan itseään. Hakemaan asiakkaita kun tähän asti on suunnilleen torjuttu. Palkataanko markkinointi-ihmisiä sairaanhoitajien tilalle? Meneekö osa budjetista markkinointiin eikä terveydenhoitoon? Millon nähdään ensinmäinen tv- mainos: " Sairas! Tule öllölän terveysasemalla, ämpäri kaupan päälle!' Tai jos et käy vähään aikaan, niin tulee kutsu postin kautta vuosihuoltoon: "Rassataan hampaat ja luomen poisto kaupan päälle."

Moni kannattaa -hyvin ymmärrettävistä syistä- terveydenhuollon valinnanvapautta. Jos paikkakunnalla tai lähellä on yksityinen toimija, niin moni siirtyy sinne. Onhan ajatus siitä, että sinne pääsee ja saa hoitoa hyvinkin houkutteleva.

Jäljelle jäävä julkinen terveyskeskus joutuu vähenevien asiakkaiden (ei tule maakunnalta rahaa) takia irtisanomaan työntekijöitä, etsimään pienempiä tiloja ym sopeuttamaan toimintoja. Mitä huonommaksi palvelu ja saatavuus menee, niin sitä vähemmäksi asiakas menevät. Itseään ruokkiva kierre.

 Yksityispuolen asema kasvaa kun asiakasmäärät kasvavat.

Saako hoitoa sitten ihan mihin vaan ja miten vaan? Saako käydä vaikka kerran viikossa lääkärin luona? Tutkitaanko joka vaiva ja varsinkin sen luulo?

SoTe - uudistuksen tarkoitus on SÄÄSTÄÄ rahaa ( 3 miljardia euroa), sivujuonena eli ihmisille täkynä, että lääkärille pääsy helpottuu. 

Mistä luvattu säästö oikeasti tulee? Lopettamalla terveysasemia. Esimerkiksi Pohjois-Savossa on Suomen eniten SoTe-  kiinteistöjä. Niistä pitää päästä eroon. Tällä hetkellä maakunnan karttoihin on piirretty pylpyröitä, missä on TK, sairaala, sosiaalitoimisto jne.

Ne ovat tämän hetken suunnitelmia, kukapa kertoisi etukäteen mitä tapahtuu, muuten kuin sivulauseessa. Vaaleilla valittavat tekevät aikanaan päätökset -mistä ja mikä lopetetaan.

Mites pörriäinen pärjää maakunnan antamissa raameissa? Yhteiskunta määrää budjetin ja lisäpalvelut saa omalla rahalla - kuten tähän asti. Pörriäistä kiinnostaa terveet, hyvä kuntoiset ja maksukykyiset ihmiset. Köyhät, sairaat, moniongelmaiset saavat jäädä julkiselle puolelle, esim luottotietojen tarkistuksella.

Mikäs muuttuu? Romutamme julkisen terveydenhuollon, tuemme yksityissektoria - veronkiertoa, ulkomaille valuvaa rahaa, pääomasijoittajien varallisuuden kasvua jne. Kaikki ihan lain rajoissa. Ja kenties koko uudistuksen tarkoitus? Suomen terveydenhuollon ja sosiaalipuolen rahat sijoittajille. Juuri heille, jotka tukevat kahta hallituspuoluetta suuresti? Hallitus tekee sitten sopivat päätökset.

Suomen julkinen terveydenhuolto on hieno asia, nyt halutaan siitä rahat sijoittajille.

Avainsanat: Terveyskeskus, SoTe , rahan jakoa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini