Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:702614 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Suonenjoki -

Keskiviikko 27.1.2021 - Pia P


Suonenjoen viime päivien puhutuin -ainakin joidenkin- aihe on ollut puuttuva äänestyspöytäkirja.

Suonenjoen kaupunginhallituksen ja lautakuntien äänestyskäyttäytymistä ei ole tallennettu muuten kuin lukumäärä "kyllä ja ei"- äänille. Valtuuston kokouksissa pidetään äänestyspöytäkirjaa, mutta sitä ei ole julkistettu netissä liitteenä.

Tämä tapa on ollut Suonenjoella vuosikymmenien ajan, valtuutetut ovat vaihtuneet (ja osa ollut samoja) ja ketään asia ei ole haitannut niin paljon, että asia olis vaadittu muutosta. 

Kukaan ei ole sen enempää syyllinen tai syytön. Joka vuosi on tullut vastuuvapaus. Jokainen päätös on saanut lainvoiman. Joka vuosi tarkastuslautakunta tai tilintarkastaja ei ole löytänyt hallinnosta moitittavaa.

Kunnes nyt! Kokoomus teki syksyllä 2020 valtuustoaloitteen äänestyspöytäkirjan pitämisestä. Valtuustoryhmät eli puolueet kannattivat sitä. Asia päätettiin 25.1.2021 kaupunginhallituksen kokouksessa. 
 
Tässä välissä oli Savon Sanomien toimittaja kirjoittanut lehteen äänestyspöytäkirjan puuttumisesta, joka tuli ilmi kun jutteli minun kanssa Lempyyn koulun päätöksestä - kun kerroin vain oman äänestykäyttäytymiseni.

Asiahan ei toki mennyt näin helposti, ei suinkaan. Normaalisti kun huomataan virhe, se korjataan. Piste. Ja jatketaan elämää.

Mutta Suonenjoella siitä tehdään politiikkaa! Demari kirjoitti paikallislehdessä 21.1., että he ovat voimakkasti vastustaneet tätä laittomuutta. Varsinaista salatouhua, koska mistään ei kuulunut pihaustakaan asian julkituomiseksi tai korjaamiseksi. Vastasin hänelle lehdessä 26.1. ja ihmettelin, että miksi kukaan heistä ei tuonut asiaa julki jos ovat vastustaneet äänestyspöytäkirjan puuttumista.

Eikä vielä tässä kaikki! Suonenjoen tarkastuslautakunta kokoontui 21.1. ja esityslistalla oli  äänestyspöytäkirja! Esityksenä oli, että tarkastuslautakunta kysyy kuntaliiton lakimiehiltä miten asia on.

Saman kokouksen pöytäkirjassa oli myös päätös, että seuraava tarkastus ltk kokous on 18.2.

No eipä ollutkaan! Vastoin kaikkia hallintosääntöjä, kuntalaisten tiedonsaanto- oikeutta esityslistasta, tarkastuslautakunta oli pitänyt kokouksen aamulla 25.1. josta ilmestyi vain pöytäkirja nettiin. Ja päätös oli, että kysytään kaupunginhallitukselta miksi ei pidetä äänestyspöytäkirjaa! Siis kysymys päätettiin lautakunnassa samana päivänä kun hallitus päätti asian. 

Mistä tämä jumalaton kiire ja asiaan puuttuminen, kun ei ollut vuosikymmeniin aikaisemmin haitannut?

Epäilen siksi, että nyt osa sotkee aidat ja seipäät. Keskustelussa on vedetty äänestyspöytäkirjan puuttuminen yleiseksi laittomuudeksi kaikkeen toimintaan. Kun yksi laittomuus löytyi, niin se on merkki, että kaikki on laitonta.

Vielä suurempi syy tähän vellontaan on lähestyvät kuntavaalit, jotkut (demarit) haluavat nostaa itseään ja puoluettansa "asioiden ylimpänä oikeellisuuden valvojana". Tosin itse ovat hyväksyneet käytännön vuosikymmenien ajan. Jopa ihan samainen lautakunta, joka nyt kiiruuulla kokoontui hallintosäännön vastaisesti, siinä on demari puheenjohtajana . Eikö mene jo politiikan tekoon? 

Väännetään vielä rautalangasta! Suonenjoen kaupungin hallintosäännöstä puuttuu kuntalain mukainen "äänestyspöytäkirjan pitäminen." Mutta jos se puuttuu hallintosäännöistä, niin silloin emme ole rikkoneet omia sääntöjä.

Kuntalaki ei määritä pöytäkirjan mallia tai tekstisisältöä eli pöytäkirjat ei ole rikkoneet kuntalakia. Ei voida vaatia jotain, mistä ei ole lakia.

Miten kuntalainen on kärsinyt tästä? Jos olisi halunnut tietää mitä "oma valtuutettu" äänesti, niin on pitänyt kysyä sitä suoraan häneltä eikä lukea netistä. Kenties muidenkin äänestyskäyttäytyminen on voinut kiinnostaa, mutta vuosikymmenien aikana ei ole yksikään kuntalainen sellaista kysynyt. Eli eli ei olla tiedetty jotain, mitä ei olle osattu edes kaivata. Ilmeisesti Suonenjoen epäviralliset tiedotuskanavat (juorut tms) on sangen tehokkaita, mutta luotettavuudesta ei aina tietoa.

Toinen missä olisi pitänyt tietää kuka äänesti mitä, olisi ollut mahdollinen syyte laittomasta päätöksestä tai vahingonkorvaus. Silloin olisi pitänyt tietää kuka äänesti mitä, mutta... Suonenjoella ei ole yksikään asia mennyt tuohon pisteeseen.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että julkinen äänestyspöytäkirjaa on pidettävä ja hyvä, että asia on kunnossa.

Ja eihän tämä tähän loppunut! Facebuukissa on julkinen Suonenjoen puskaradio- ryhmä, jossa käsitellään asioita laidasta laitaan, kuten myös nyt tätä äänestyspöytäkirja- puutetta. Julkisessa ryhmässä demari kirjoittaa, että -kuten epäilin aidat ja seipäät sekaisin-, että he ovat vuosien ajan yrittäneet korjata jotain ( ei kerro mitä) ja äänestystulos on ollut (kaupunginhallituksessa) 7-2. Ja VASTAPUOLELLA on ollut verorahoin palkattu lakitoimisto, joka ei reagoinut laittomuuksiin.

Tämäkin asia on hyvä avata... Demarit esitti vuosia sitten, että Suonenjoen kaupungille palkataan oma lakimies. Muut puolueet ei innostunut asiasta, koska sellainen on hyvin kovapalkkainen eikä tarve ole jatkuva. Tarvittavat lakipalvelut ostettiin ja hankintahintakin on ollut avoimesti päätöksissä mukana, kuntalaiset näkivät miten kallista touhua oli ja on valitusten käsittely. Hyvä lakitoimisto olikin, koska kaikki hallinto- oikeudet ja valituksien päätökset olivat Suonenjoen kaupungin hyväksi. Eli ilmeisesti demarien mukaan oli huono lakimies kun Suonenjoen kaupunki oli oikeassa? Olen aikaisemmin kirjoittanut julkisista pöytäkirjoista huomioita (noin neljä vuotta sitten)  eli kyllä kyllä kuntalaisetkin osaavat niitä lukea. 

Kenen etuja kaupunginhallituksessa ajetaan? Kuntalaisten ja kunnan vai yksittäisten jäsenten tai heidän sukulaisten? Mikä on vastapuoli hallituksessa? Mihinkä käytetään politiikkaa? Vaikeuttamaan vuosikausien ajan virkamiesten työtä ja asioiden eteenpäin viemistä? Luottamushenkilöiden aika menee kokouksissa kymmenien valitusten käsittelyyn ja niistä äänestämiseen? 

Politiikka on välillä suoraan sanottuna hanurista. Minä en vaan hyväksi oman edun ajamista tai paskan puhumista.  Joskus on tullut mieleen, että kostetaanko tässä jotain vai vedetäänkö vaan mutkia suoraksi oman halun mukaan?

Pitäisi muistaa, että asiat riitelee, ei henkilöt. Mutta eikös olekin hienoa, että Suonenjoen suurin ongelma on äänestyspöytäkirja! Meillä on todella hyvin asiat!


Toisella sivulla on mainitut mielipidekirjoitukset.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini