Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:682673 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Arvovalintoja - vastakkain asettelua

Sunnuntai 12.12.2021 - Pia P


Suonenjoen keskusteluaihe numero yksi on nyt kouluverkko - päätökset.

Kannatan avoimutta ja rehellisyyttä sekä tietoon pohjautuvia ratkaisuja.

Viisi vuotta sitten Suonenjoen Perussuomalaiset vastusti Lempyyn koulun lopettamista. Pääsyy oli lähinnä, että se oli menossa sen ajan säästölistan yhtenä rivinä läpi - ilman julkista keskustelua. Siitä on siis viisi vuotta ja kahdet kuntavaalitkin. Paljon on vettä virrannut Suonenjoessa sen jälkeen.

Vuosi sitten Lempyyn koulu oli taas keskustelussa, nyt syynä oli se, että Suonenjoen lapsimäärät vähenee koko ajan. Lempyyn koululaiset mahtuisi suoraan yhtenäiskoulun luokkiin. Koulutuslautakunnan päätös ei edennyt päätöksen teossa eteen päin. Kouluverkko ratkaisut tekee kaupungin valtuusto. Miksi ei edennyt? Koska kevät 2021 oli kuntavaali -kevät. Moni toki lupaili vaikka mitä hyvää ja kivaa- ilman rahatodellisuutta- esim kaupunginhallituksessa meni läpi syksyllä 2020 Lempyyn koululle suunnitteluraha 200 000 euroa vuodelle 2022- ei siis rakentamisrahaa. Varsinainen vaalitemppu.

Koulutuslautakunta teki taas syksyllä 2021 päätöksen, että Lempyyn koulu lakkautetaan.

Samaan aikaan on siis voimassa kahden eri vaalikauden koulutuslautakunnan päätös lopettaa koulu ja suunnitella uutta!

Samaan aikaan on saatu voimaan SoTe - laki alueineen (tammikuu 2023) sekä hyvintovointialueen vaalit (tammikuussa 2022). Kunnista lähteen noin 60 % rahoista ja tehtävistä pois.

Mitäs jäljellä jäävällä rahalla pitäis saada tehtyä? No, ihan kaikki muu. Lisäksi maksettua investoinnit- olevat ja tulevat. Suonenjoella väki vanhenee ja lapset kouluissa vähenee- vuonna 2028 on noin sata oppilasta vähemmän. 

Mitä Suonenjoki tarvitsee tällä hetkellä? Päätöksen teon myllyssä on jo vanhusten hoivarakennus, korvaamaan huonokuntoiset rakennukset. Eli sellainen rakennetaan jos rahoitus ja lupa saadaan. Seuraavaksi listalla on terveyskeskus. Hyvinvointialue vuokraa kolmeksi vuodeksi nykyisen rakennuksen, entä sen jälkeen? Kukaan ei tiedä. Vaaliehdokkaiden puheet on ... valistunutta arvalua. Tulevalla hyvinvointialueella on jo lähtiessä vähemmän rahaa kuin mitä nyt on Pohjois- Savon SoTe- menot.

Kolmen vuoden vuokra-ajan jälkeen meillä pitäisi olla tarkoituksen mukaiset, terveet ja ajanmukaiset rakennukset tai rakennus terveyskeskukseen. Kyllä, me tarvitsemme uuden terveyskeskuksen. Sitä ei todellakaan rakenna hyvinvointialue, koska se keskittyy poistamaan kiinteistömassaa huonoimmasta ja epäsopivammasta päästä.

Vähän rahaa kunnassa ja rakentaa pitää- jokainen voi miettiä kumpi on tärkeämpi 30 oppilaan uusi koulu Lempyylle vai kaikkia kuntalaisia, jopa lähikuntalaisia palveleva terveyskeskus.

Tämä päätös ei ole vastakkain asettelua. koska järki ratkaisee. Tarvitsemme uuden terveyskeskuksen ja milelellään siihen vuodeosaston, että saamme läheiset lähelle kevyen sairaalahoidon tai saattohoidon hetkellä. Niissä hetkissä pitää omaisten olla lähellä.

Kuten sanoin, kerron rehellisesti kantani. En kannata Lempyylle uutta koulua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini