Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:687221 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Kipu voi tappaa

Keskiviikko 2.1.2019 - Pia P

Moni on kokenut kovaa kipua, esim. hammas- tai hermosärkyä, loukkaantumisen jälkeen tai vaikka synnytyskipua. Jokainen ihminen kokee kivun eri lailla, puhutaan kipukynnyksestä. Kipuun ei ole konemittareita eikä merkkilamppuja. Lyhytkestoisen kivun kestää ja se on tarvittaessa helpompi lääkitä. Joillakin kipu on pitkäkestoista. Suomessa on kymmeniä tuhansia kroonista kipua sairastavia ihmisiä.

 

Kipu mitataan kertomalla "miltä nyt tuntuu asteikolla 1-10" tai potilas kertoo lääkärille tai usealle lääkärille useaan kertaan, että nyt sattuu. Jatkuva kipu lamauttaa ihmisen ja voi aiheuttaa masennuksen. Se vaikuttaa ihmissuhteisiin ja työpaikkaan.  Harvassa työpaikassa voi olla tekemättä mitään esim. selkäsärkyisenä. Työpaikalla ei katsota hyvällä kolmiolääkkeistä aiheutuvaa väsymystä tai "polla sekaisin" -oloa. 

 

Suurimpia ongelmia on, ettei kipua uskota tai sitä ei lääkitä tarpeeksi. Kipulääkkeissä on paljon sivuoireita ja haittavaikutuksia. Sopivan  lääkkeen löytäminen voi olla vaikeaa. Osa lääkkeistä aiheuttaa riippuvuutta tai toleranssi -annoskoko - kasvaa. Jopa loppuvaiheen syövän kipua ei ole haluttu hoitaa riittävästi, koska lääke voi aiheuttaa riippuvuutta. Aina kivulle ei löydy edes syytä.

 

Moni päättyykin viimeiseen ratkaisuun eli itsemurhaan, arvio on noin 300 kipupotilasta vuosittain. Kaikista itsemurhan tehneistä 70% on ollut lääkärin luona viimeisen 3 kk aikana. 

 

Mikä on ratkaisu? Ihmisten kokemaa kipua on uskottava paremmin hoitopuolella. Invalisoivan kivun takia pitää päästä sairauslomalle ja kuntoutustuelle. Lääkärien kipukoulutusta on lisättävä. Kipupotilaille pitää taata katkeamaton hoitoketju. Lääkkeetön hoito on oltava realistisia, esim. paperilla saadut jumppaohjeet ei riitä vaan on saatava riittävä henkilökohtainen ohjaus fysikaalisessa. Sairauteen liittyvä kipu on hoidettava ennen kuin se kroonistuu. Päättäjien pitää ymmärtää kivun hoidon tärkeys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kipu, lääkitys, hoito