Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:262480 kpl

Pikakysely

Hyttysiä on suojeltava!

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Hoidetaan, hoidetaan...

Keskiviikko 11.10.2017 klo 16:49 - Pia P

Muutetaan lasten päivähoidon järjestelyt vanhusten hoivan tyyliin: 
Kun lapsen vanhemmat toteavat, että kotona hoitaminen ei onnistu työn tai opiskelun takia, niin he alkavat hakevaan lapsen huoltajina hoitopaikkaa.
Hoitopaikan saamiseksi ei pelkkä ikä riitä, yleisen käsityksen ja  taulukoiden mukaan yksivuotinen pärjää omatoimisesti kotona. Lääkäri yhdessä työryhmän kanssa voi kirjoittaa perusteluja ja havaintoja miten lapsi pärjää vessassa käynneissa, vaatteiden laitossa tai vaikka syömisessä. Lapsi pisteteytytään sen jälkeen. 
Erityisen hoivan paikassa yksivuotinen lapsi saa paikan ja ruuan, mutta tilaan on tuotava omat huonekalut. Lisärahalla saa palveluita, esim satukirjan lukua tai silitystä päiväunille. Vaipat ja rasvat jne laskutetaan erikseen. Tilan siivous maksetaan erikseen. Hoivapaikka maksaa tulojen mukaan paljon tai  tosi paljon.
Toinen vaihtoehto lapselle on kevyemmän hoivan paikka. Tila maksetaan vuokrasopimuksella ja kalustetaan itse. Hoitajakäynnit maksetaan itse. Ruuan saa maksaa erikseen ja se on itselämmitettävä mikrossa tai itse sulatettavia ja lämmitettävä pakasteruokaa-automaatista. Kaikki eivät tosin saa pakkauksia itse auki. Tuoreruoka-annokset tuodaan entisten lisäksi jääkaappiin tai oven taakse parin kolmen päivän välein. Säästösyistä ateriasta on leikattu maito ja leipä pois.
Kolmas vaihtoehto lapsen hoitoon olisi kotipalvelu Eri henkilöt käyvät ovelta huikkaamssa miten kiire on. Osa laittaa nokkamukin maitoa valmiiksi pöydälle, osa antaa jopa sänkyyn. Kukaan ei kerkiä vahtimaan osaako tai pystyykö lapsi sitä juomaan. Vaippa ehkä vaihdetaan yön jäljiltä kello kolme kun on puuttunut aamuvuoron työntekijä. Tosin kaksi vaippaa päivässä on joidenkin mukaan riitettävä.
Jossain vaiheessa lapsi alkaa ilmaisemaan, että voisi mennä potalle, niin ehkä paikalla oleva hoitaja sanoo, että  teepä nyt vaan vaippaan, vessapäivä on kolmen päivän päästä.
Lapsella olisi niin ikävä olla yksin.
Hoitajat väsyvät työtaakan alla, kiireeseen ja jatkuvaan sijaisten pulaan.
Vanhemmat miettivät työpaikoillaan miten se läheinen pärjää yksin, puhumattomana, sänkyyn jätettynä ja jopa peloissaan. 
Digiloikalla saadaan kuvayhteys lapseen koko päiväksi. Vanhemmat voivat katsella tietsikalta miten aamurusko- usvatuulia pärjää hoidossa. Lapsi oppinee nopeasti tunnusluvut ja käytön, jos haluaa jutella äidin kanssa. Kunhan osaisi puhua. Kunta rakentaa tätä varten miljoonaluokan investoinnin valokuitua, että maaseudulla voidaan asua.
Mites kunta hoitaisi nämä lapsenhoivapalvelut? Kilpailuttamalla! Säännöllisen väliajoin eri hoitopaikat valittaisiin halvimman hinnan mukaan. Lapsen perheelle ilmoitettaisiin mihin hoitopaikkaan lapsi on laitettava. 
Juhlapuheissa kaikki muistaisi kertoa miten tärkeitä nämä lapset ovat. Päätöksen teossa kauhisteltaisiin taas kohonneista kustannuksia ja mietittäisiin miten saataisiin kaikki lapset kotiin. Ja mitenkä vähällä porukalla heidät voisi hoitaa. Se kun maksaa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhustenhoiva, lastenhoito, kilpailutus