Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:695238 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Pätkii yhteyksissä - kummallinen kunnallinen päätöksen teko

Maanantai 7.11.2016 klo 18.45 - Pia P

Suonenjoen tekninen lautakunta hyväksyi Iisveden koulun rakennustoimkunnan ehdotuksen 4.11.2015 olleessa kokouksessa. Ehdotuksessa oli esitys Iisveden kouluremontin väistötilasta ja lause " väistötilalle on varattava määrärahat vuodelle 2016 ja varaus vuoden 2017 käyttötalouteen budjetissa."
Vuoden 2016 budjetti hyväksyttiin 14.12.2016 valtuustossa. Budjettia käsiteltiin myös kaksi päivää kaupunginhallituksessa ja jokainen lautakunta käsitteli oman hallintoalan. 
Iisveden koulun ja isonpien päiväkotilasten väistötila on vanha lukio ja pikkuruiset hoitolapset ovat seurakunnan nuorisotalossa. 
Ja nyt, ihan yllättäen, joku hoksasi, että Suonenjoen seurakunnalle pitää maksaa nuorisotalosta päiväkodin väistötilana vuokraa. Tältä vuodelta 30 000 €. 
Jos marraskuussa 2015 tiedettiin, että rahaa pitää varata, niin miten se voi olla yllätys marraskuussa 2016? Missä kohtaa piuha ja yhteys katkesi? Kenen piuha katkesi? Vai joku keksi yhtäkkiä, että vuokrataan vielä seurakunnalta nuorisotila, muttei muistanut, että se pitää maksaa? 
Koulutuslautakunnalta on muutenkin loppunut raha tältä vuodelta. Lisää rahaa pitäisi saada 140  000 euroa.
Nyt on taas piuha katkenut Suonenjoen päätöksen teossa. Vanhamäki säätiön ryhmäperhekodissa asuvat pakolaisnuoret vanhenevat! Yllätys!
Suurin osa vuonna 2015 yksintulleista turvapaikanhakijoista oli 16- vuotiaita. 
Suonenjoella he ylittävät vasta vuonna 2017  peruskouluiän, joka on lain mukaan  16 - vuotta.
Ja nyt jotkut alkoi ihmetellä mihin kouluun laitetaan Vanhamäen yli peruskouluikäiset pakolaisnuoret?
Peruskouluun he eivät lasten pariin enää kuulu. Oikea paikka olisi kansanopisto tai Suonenjoella vaikka kansalaisopisto. Kun ajattelee nuortenkin parasta..
Valtion puolelta on tulossa laki, jossa turvataan yli peruskouluikäisille pakolaisille opetus ja kunnalle siitä rahoitus. Laki astuu voimaan vuonna 2018. Eli kunnan pitäisi järjestää halutessaan opetus omilla varoilla vuonna 2017, se ei ole siis lakisääteinen.
Suonenjoen koulutuslautakunta on ylittänyt  budjettiraaminsa eli suunnitelman paljonka rahaa on käytössä vuonna 2017.  Kokouksessa 8.11.2016 pitäisi vielä keksiä keinoja millä pienennetään menoja 235 000 euron verran ensi vuodelta.
Ja samassa koulutuslautakunnan  kokouksessa keskustellaan mihin kouluun laitetaan pakolaisnuoret. Kukaan ei huomio, että se opetus tarvitsee rahaa, jota ei ole huomioitu vuoden 2017 budjetissa. Syksyllä 2017 ollaan taas kauhian yllättyneitä kuin määrärahat ei riitä - ei kai riitä, jos niitä ei edes varata?
Samassa kokouksessa käsitellään tämän vuoden 140 000 euron ylitystä, yriteään saada ensi vuodelta 235 000 euron menojen pienennys ja sitten keskustellaan mitä kivaa tarjotaan pakolaisnuorille - siis ei lakisääteistä? 
Suonenjoen kantalapsilta tullaan leikkaamaan opetusta/palveluita ja toisille tarjotaan juuri niitä keskustelun siivittämänä - ilman tietoa ja varausta kustannuksista sekä ilman valtiolta tulevaa korvausta eli kunnan veromaksajien rahoilla?
Riittääkö pelkkä koulutuslautakuntalaisten keskustelu ei-lakisääteisen palvelun tarjoamiseen - ilman rahavarausta valtuustolta?
Siinä on jo monta piuhaa poikki.... Vai onko tarkoituksella leikattu?
Onko kukaan miettinyt mitä tapahtuu kun pakolaisnuoret täyttää 18- vuotta ja joutuvat pois Vanhamäen hoivasta? Hehän ovat suonenjokelaisia.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, budjetti, menoylitys, oppivelvollisuus