Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:455618 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Valtuustopuhe 14.12.2015

Keskiviikko 16.12.2015 klo 20:56 - Pia P

Perussuomalaiset kiittävät kaikkia taas tämän ison ponnistelun valmisteluun osallistuneitä ja tekijöitä – meillä on käsissä vuoden 2016 talousarvio ja suunnitelma.

Ensi vuotta voisi voi luonnehtia arvaamattomaksi ja vaikeasti ennakoitavaksi.

Meillä on paljon ehkä asioita ja ehkä tulevia asioita. On tulossa kunnon savolainen vuosi- voipi olla ja voipi olla ettei...

Voipi olla, että meillä on loppukesästä vaikka 100 uutta asukasta- tarvitaan asuntoja, sosiaalipalveluita ja päivähoitoa. Kenties maahanmuuttajaneuvoja, koordinaattoria ja päällikköä. Jos Rautalammilla on 20 pakolaiselle 2 palkattua, niin mitä me tarvitsemme 100? Monta työntekijää ja työryhmän, jossa on luottamushenkilöitä mukana

Päätöksiä turvapaikoista on tulossa kesällä ja oleskeluluvan saaneet voivat muuttaa haluamaansa kuntaan tai ainakin sinne mistä saa asunnon.

Kukapa olisi vuosi sitten arvanut tätä turvapaikkahakija tilannteen Suonenjoella, varsinkaan kun ei kaupungilta kyselty mitään isosta vastaanottokeskuksesta.

No vuoden aikana viisastumme tästäkin ja teemme ilmeisesti lisäbudjettia.

Meidän pitää muisttaa kaupunkilaisten yhdenvertaisuus talousasioissakin, ei pidä toisella kädellä leikata, säästää ja lopettaa jos kaikki hyöty menee toisen käden epämääräiseen piikkiin, johon emme voi edes itse vaikuttaa. Talouden tasapainottaminen tulee olemaan haastellista.

Tosin kuka voi vakavissaan perustella säästöjen tarpeellisuutta kaupungissa, jolla on varaa laittaa tenniskenttään 80 000 euroa.

Tai tekee kaupallisille toimijoille varatulla alueella omaa laajakaistaa – ei ihan kunnan rahan käytön tärkeintä ydinaluetta eikä osaamisaluetta. Avasiko Iisveden verkko pandoran lippaan, nyt muutkin haluavat oman piuhan kaupungin tarjoamana?

On itsepetosta ajatella, että valtio maksaa turvapaikkahakijoista, maahanmuuttajista ja pakolaisista kaikki kustannukset. On arvioitu, että kuntaa saa noin 70 % kustannuksista. Pakolaisia ottanut kunta on yleensä käynyt arvokeskustelun, että haluavatko ja kykenevätkö ottamaan heitä. Meiltä jäi tämä vaihe kokonaan käymättä, tosin kriiseytyvän kunnan taloudelliinen tilanne ei ehkä olisi mahdollistuttanut tälläistä lopputulosta.

Olisin kaivanut myös arvokeskustelua valtion kunnille suomista helpotuksista talouteen. Onko meidän kunta valmis tarjoamaa kokopäivähoitoa kaikille päivähoitoikäisille 1.8. jälkeen? Olemmeko me kasvattamassa ryhmäkokoja päivähoidossa vai onko se kunnan tarjoama lisäpanostus päivähoitoon? Kysynkin onko tämä otettu jo jotenkin huomioon varhaiskasvatuksen talousarviossa? (Vastaus oli että ei) Tuodaanko tämä valtuuston päätettäväksi?(vastaus oli että ei tietoa)

Toivoisin valtuuston keskustelua myös siitä, että alammeko aktiivisesti tarjoamaan turvapaikkahakijoista oleskeluluvan saaneille asuntoa vai pidämmekö asuntokriteerit voimassa eli painotamme esim työpaikkaa Suonenjoella? Talousarviossa luki, että asukasvalinnoissa määräävin tekijä on hakijoiden asunnon tarve. Ainakin tyhjäkäytön oli suunniteltu tippuvan roimasti. Oleskeluluvan saaneella ei ole asuntoa edes Suonenjoella eli hän tarvitsee asunnon. Jos tarjoamme asuntoja, niin meidän pitäisi alkaa jo suunnittelemaan toteutusta ja rahoitusta asioihin mistä jo puhuin. Tämäkin on arvovalinta valtuutetuilta.

Samoin puuttuu keskustelu ja ohjauskin Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän ja osaltaan Suonenjoen sosiaalilautakuntaan suuntaan, että nostammeko sosiaali- ja terveyspalvelumaksuja kun valtio antaa siihen mahdollisuuden vai tarjoammeko tämänkin?

Vai jätämmekö nämä kaikki lautakuntien suoriltaan päätettäväksi? Valtio tarjoaa vain mahdollisuuden korotuksiin ja lisäyksiin, kunta itse päättää käyttääkö ja miten paljon. Tämä on sitä kunnan itsemääräämisoikeutta.

Sosiaalilautakunta esimerkiksi ei noudata kaikessa tiukinta hoitajamitoitusta,

Tässä nyt päätetään ensi vuoden tärkeimpiä ja ohjaavimpia päätöksiä ja teemme niitä vuoden viimeisessä kokouksessa ja viimeisessä kohdassa ja kello on jo monen nukkumaan menoajassa.

Nyt päätetään ensi ja tulevien vuosien rahankäyttöä ja velanottoa, sekä mihin ja miten paljon sitä käytetään.

Se vaikuttaa kuntalaisten elämään ja olemiseen Suonenjoella. Ja siihen saammeko pidettyä entiset tai jopa houkuteltua uusia veronmaksajia ja yrityksiä tänne

Toivoisin, että jatkossa suhtauduttaisiin tähän asianmukaisella tarmolla ja panostuksella. Siksi jätän ponnen kokoukselle.

Esitän kokouksen hyväksyttäväksi ponnen, että

  1. Vuoden 2017 talousarvion, toiminta- ja taloussuunnitelman teon yhteydessä tai tekemisen loppuvaiheessa järjestetään valtuutetuille valtuustoseminaari kyselymahdollisuudella syksyllä 2016.

  2. Valtuustokokous, jossa käsitellään seuraavan vuoden talousarvion- ja toiminta- ja talousuunnitelma alkaisi viimeistään klo 15.

Kiitos

OIKAISU PUHEESEEN Suonenjoen vuokra-asuntojen käyttöaste valtuutettu Minna Ropposen vas mukaan nousee kun myydään nyt tyhjllään olevat rivitalovuokra-asunnot

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjki, puhe, talousarvio