Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:687256 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Säästöt

Sunnuntai 6.10.2013 klo 16.38 - Pia P


Suonenjoen sosiaalilautakunnan kokouksessa 26.9.2013 käsiteltiin loppuvuoden rahantarvetta. Budjetoidut rahat on loppunut ajat sitten ja kolmen viimeisen kuukauden menojen leikkauksesta puhuttiin säästöinä. Ei se ole mitään säästöä, jos rahaa ei ole vaan se on, että vähemmän tarvitaan lisää- Suonenjoki ei siis saa säästettyä vaan joutuu leikkaamaan hurjasti kasvavia menojen takia loppuvuoden sosiaalipuolen palveluja, lakisääteisiä tukia ja rahoja. Menot lisääntyvät esim. lakisääteisten asioiden ja vanhusten määrän lisääntymisen sekä työttömyyden kasvun takia. 

Viranhaltijan  esityksestä oltiin "säästämässä" lakisääteisistä lastensuojeluasioista, tarveharkinnaisesta toimeentulotuesta, vammaispalvelulain avustajista yms ja lopettamassa omaishoidontuen maksamisen loppuvuodeksi 2013. Omaishoidontuki on määrärahasidonnainen, mutta sen lopettaminen kostautuu nopeasti ja kalliisti vanhustenhoitopaikkatarpeen kasvaessa.

Näillä rajuilla loppuvuoden poistoilla, lopetuksilla ja leikkauksilla olisi rahaa tarvittu reilu 130 000 e vähemmän. Rahaa pitäisi löytyä vielä  tai tehdä lisää leikkauksia reilun 800 000 e edestä. Ajatelkaa, vielä tämän kaiken jälkeen! Rahamäärä vastaa 20 työpaikan lopettamista sosiaalipuolelta- työstä, joka näkyy ja tuntuu joka päivä.

Toimeentulotuki on lakisääteinen asia. Sitä voidaan leikata, esim. jos henkilö toistuvasti kieltäytyy työ- tai koulupaikoista. Silloinkin 20- 40 % määräajaksi. Laissa ei lue, että jos kunnalla on rahapula, niin silloin voidaan leikata lakisääteisiä asioita.

Valtuuston pidettävä huoli, että lautakunnilla on riittävästi rahaa edes lakisääteisten palveluiden ja asioiden hoitamiseen.

Monikaan sosiaalitoimiston asiakas ei huuda asiaa julki eikä vaadi oikeuksia. Meidän on huolehdittava, että kaupunkimme noudattaa lakia kaikissa päätöksissä. Sosiaalilautakunnan päätös sai huomioita, koska siinä leikattiin ihmisen perusoikeutta, oikeutta toimeentuloon. Monet saman kokouksen muut - laittomatkin- päätökset olisi hyväksytty hiljaa ja päätöksistä olisi kärsinyt yksitäiset ihmiset ja perheet.

  Tein lautakunnan päätöksistä valituksen AVIin. Toivon, että AVIn virkahenkilöiden ohjauksella jatkossa lautakunta  ja viranhaltijat tekevät kaikki päätökset lainmukaisesti. Toivon jatkossa, että vaikka maanoston tulevaisuutta varten yms. moni päättäjä  kokee ilmeisen tärkeäksi Suonenjoella, keskitytään tässä taloudellisessa tilanteessa tärkeimpiin asioihin- oman kaupungin asukkaiden huoltapitämiseen ja hoivaan.

Avainsanat: suonenjoki, toimeentulotuki, säästö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini