Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:710738 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Suonenjoki

Sunnuntai 24.8.2014 klo 10.51 - Pia P


Ajoin eilen taas 500 km reissun, oli aikaa miettiä. Reissussa kuulee paljon eri kuntien tilanteita ja maailman menoa.

Yleinen mielipide on, että Suomen kuntatalous tulee romahtamaan. Kunta ei pysty tuottamaan jatkossa edes lakisääteisiä palveluja. Saimme viikolla kuulla uutisissa miten maalta ja pikkukaupungeista asukaspako kiihtyy. Vain jotkut suuremmat kaupungit vetävät ihmisiä.

Kaupunkeihin keskittävä asumispolitiikka taitaa olla hallituksen onnistunut tavoite. Suomen valtiolle ei ole varaa pitää ihmisiä maaseudulla. Kaikki toimet ohjaavat siihen suuntaan ja nyt ollaan hirveen hämmästyneitä kun ihmiset joutuvat muuttamaan pois maaseudulta?

No, onneksi jotkut jäävät ja joitakin jopa muuttaa korpeenkin.

Suonenjoen viime vuoden 2014 tilinpäätöstä on oikein kehuttu, vaikka se oli karmeaa katsottavaa. Kaupunki tilinpäätöksen mukaan  ylivelkainen, vahvasti verottava ja suurien rakennusprojektien alla.

Suonenjoella monta suurta investointia odottaa toteutusta. Esimerkiksi valokuitua halutaan rakentaa kahden vuoden aikana 700 000 eurolla, mutta tilaajia ei löydy tarpeeksi. Harvalla on varaa siihen, vaikka osa päätttäjistä ei ymmärrä miten 1800 euron liittymismaksu on muka iso raha.

Suonenjoella toinen vastatuulta kokenut hanke on ns. kutvosen huonekalutehtaan osto. Purkukuntoinen, mutta puolisuojelumerkinnällä ei purkulupainen rakennus halutaan ostaa kaupungin "tulevaisuuden turvaamiseksi". Mahdollisen purkukustannusta (jos sellainen lupa siis edes tulee)  ei osata arvioida, siihen pitää ilmeisesti saada vielä noin 100 000 euron konsulttityö? Kaupungin strategia on sovittu, että Suonenjoki turvaa asuntorakennuksen keskustassa, mutta siinä ei lue, että uusilla tonteilla. Meillä on tälläkin hetkellä paljon valmiiksi kaavoitettua rakentamiseen kelpaavaa maata ihan keskustassa. Tämänkin hankkeen kokonaiskustanus on varmaankin kaikkien mutkein kautta 700 000 euroa.

Tällä hetkellä on päästy rakentamaan uutta koulua ja jätevedenpuhdistamoa, jonka kustannukset on eri viivan alla. Ei näy suoraan kaupungin velkatasossa. Velkaa oli viime vuonna paljon ja nyt siis vielä roimasti lisääntyy

Suonenjoen veroprosentti on vuonna 2014  21.5% - onhan se hienoa olla jossakin maan kärkeä...

Valtioosuusleikkaukset ja muut leikkaukset vievät Suonenjoen tuloista ensi vuonna kahden veroprosentin verran - jos ei pysytä leikkaamaan menoja saman verran. Yhden veroposentin tuotto on Suonenjoella miljoona euroa, puhdistettuna 700 000 euroa. Eli siitä voi kaupunkilainen miettiä mitä vähennetään, leikataan tai ei tehdä jos ei haluta veroja nostaa? Jatkossa valtion puolelta rahat kuntiin vähenee ja velvoitteet lisääntyvät. Tahti kiristyy ja pidot huononee.

Suomen valtio on ylivelkainen. Suomen kunnat ovat ylivelkaisia. Meidän verotulot ja tuottava työ ei riitä menoihin ja lainan lyhennyksiin eikä ulkomaan tuonnin maksamiseen.

Suonenjoki on ollut hyvä kaupunki. Turvalllinen. Hyvä paikka lapsille ja vanhuksille. Meillä on ollut erinomaiset palvelut julkisella ja yksityisellä puolella. Silti jotkut valittavat - hekin tulevat lämmöllä muistelemaan entisiä hyviä aikoja.

Missä on Suomen rahat? Ylipaisunneessa virkamieskunnassa, esim. tänä vuonna valtion taloushallintoon on lisätty 2000! työntekijää, konsulttipalkkioissa, ostopalveluissa, tehoton tietotekniikan käyttössä ja sillä rahastaminen, maailman pelastamisessa, mukana ytimessä olossa, rahan mättäminen muille maille, kehitysapussa yms. Kunnat ovat velkaantuneet pakollisten menojen lisäksi yltiöpäisillä hankinnoilla ja mielihalulujen toteuttamisella. Matkan varrella on unohtunut mikä on kunnan perustehtävä.

Mitenkä olisi, jos keskitettyisiin Suomeen ja suomalaisiin näinkin huonoina aikoina?

Haluatko jatkaa tätä kaiken heikentämistä ja monen asian lopettamista? Ketä ja mitä puoluetta äänestät?

Avainsanat: Suonenjoki, valtionsosuudet. leikkaukset, liitokset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini