Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:618859 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Suonenjoen mielenilmaisu 18.9.

Tiistai 19.9.2017 klo 0:12 - Pia P


Suonenjoella oli valtuuston kokous maanantaina 18.9.2017. Ennen kokouksen alkua esim Facebookissa oli kutsu JHL ry järjestämään mielenilmaisuun yrityspuisto Futuriaan ja aiheena oli Suonenjoen kaupungin työntekijän perusteeton irtisanominen.
Lyhyen esityslistan ja siitä johtuvan lyhyen valtuustoryhmien esikokouksen jälkeen valtuutetut menivät paikoilleen jo noin klo 17.40. Samaan aikaan tuli mielenosoittajat  kokousaliin, yleisön takarivin paikoille istumaan. Valtuutetut saivat alla olevan lappusen käteen. Ei näkynyt plakaatteja eikä kuulunut iskulauseita.
jHL paikallinen puheenjohtaja Pirkko Sidorow luki kokoussalin edessä lyhyen kirjeen, jossa hän kehui miten mukavaa oli kun Olavi Ruotsalainen oli kaupunginjohtaja ja miten hyvin silloin asiat oli. Lopuksi hän toivoi, että valtuustonpuheenjohtaja Olavi Ruotsalainen (SDP) puolustaisi työntekijöitä ja laittaisi asiat kuntoon. Puheen lopuksi näytti, että puhuja olis ollut valmis liikutukseltaan halamaan, mutta hän kätteli Ruotsalaisen. Ruotsalainen kiitti ja sanoi, että on hyvä, että työntekijät tuo mielipiteitään ilmi. Mielenilmaisijat istuivat hiljaa paikoillaan koko ajan. Kello oli 17.45. Valtuuston kokous alkaa klo 18.00 ja se on yleisölle avoin.
Mielenilmaisun syy oli, että kaupunki on irtisanonut perusteettomasti työntekijän. Ja työntekijät olivat huolissaan Suonenjoen kaupungin henkilöstöpolitiikasta.
Mielenilmaisuun osallistui siis paikallinen JHL puheenjohtaja Sidorow, joka on oman ilmoituksen mukaan joutunut lähtemään varhennetulle vanhuuseläkkeelle keväällä 2016 kaupungin toimistotyöntekijön virasta ( oli Tradekan vaaleissa vasemmistoliiton  listan ehdokas).  Paikalla oli myös yli 12 vuotta sitten eläkkeelle jäännyt opettaja (SDP pitkäaikainen luottamushenkilö) ja  eläkkeellä oleva entinen  virkahenkilö ( oli SDP kuntavaaliehdokas) Lisäksi yleisössä oli monia, jotka eivät ole ikinä olleet kaupungilla töissä. Toki paikalla oli myös tällä hetkellä töissä olevia kaupungin työntekijöitä. Kaikki tosin ei kuulunut JHL toimialaan.
Kun entinen kaupunginjohtaja jäi eläkkeelle juuri viime kauden alussa oli kaupungilla sopeutustarvetta (säästötarve) yli 5 miljoonaan euroa, Kuopio- pakkoliitosta selviteltiin ja moni rakennus oli tekemättä. Esimerkiksi uutta jäteveden puhdistamoa ei saatu millään rakennettua vaikka sitä suunniteltiin kymmeniä vuosia. Ilmeisen ihanaa ja mukavaa oli ollut työntekijänä kun kaupungin velkataakka oli tapissa. Samoin verot.
Uusi kaupunginjohtaja ja uusi valtuusto otti haasteen tosissaan. Kaupungin työntekijöitä ei olla irtisanottu eikä lomautettu kuten muissa kunnissa on jouduttu tekemään. Eläkkeelle lähtijöiden tai muualle siirtyneiden tilalle ei olla palkattu uusia työntekijöitä joka paikkaan, mutta esim vanhuspalveluissa ja koulutoimessa on työntekijöiden määrä lisääntynyt. Töitä on uudelleen järjestelty ja työmäärä on lisääntynyt- samoin työvälineet ja -tavatkin muuttuvat. Ei ole enää konekirjoittajia eikä puhelinkeskuksen työntekijöitä. Sitä kaivattua muuttumattomuuden aikaa ei enää ole. 
Suonenjoki selvisi ja nyt hyvällä uralla, mutta hupuloitavaa ei ole. Kaupungin taloutta on saatu käännettyä parempaa suuntaan.
Suonenjoen kaupungilla on yli 500 työntekijää ja jokaiseen avautuvaan paikkaan on ollut hakijoita. Suonenjoki on hyvä työnantaja ! 
Mielenilmaisu oli mielenilmaisu Suonenjoen kaupunginvaltuustoa vastaan. Valtuusto päättää ja vastaa kaupungin työntekijöistä, henkilöstöpolitiikasta. Yksittäiset virkahenkilöitä noudattavat valtuuston päätöksiä.
Nyt on siis sanottu irti yksi työntekijä. Mitäs luulette, onko Suomessa helppo sanoa yksittäisiä työntekijöitä irti? Mitäs luulette, voiko perusteettomasti sanoa irti työntekijää? Mitäs luulette, että antaako liitto henkilön oikeita irtisanomissyitä julkisuuteen? Ei anna. Ei anna kaupunkikaan.
Kun työntekijällä on rikkumaton yksityisyyden suoja, niin kukaan ja mikään ei kerro "perusteettomalla " perusteita. Piste.
Silloin on helppo osoitella mieltä vailla huolta tosiasioista.
On hyvin ikävää, että Suonenjoen kaupunki joutuu käyttämään tälläistä keinoa, mutta joskus ei ole vaihtoehtoja. 
Mutta asioita pitää ratkoa!
Jos Suonenjoen kaupunki on kerran huono työnanataja, niin pitää vaihtaa työnantajaa, eikös vaan? Suonenjoen kaupunki voisi aloittaa ulkoistamisen eli kilpailuttaa palvelut, eikös vaan?
Moni firma tulisi heti ilomielin tekemään ruokaa, siivoamaan, hoitamaan lapsia, vanhuksia ja tekninen puoli vasta kiinnostaakin yksityissektoria. Samoin palkanmaksu ja toimistopalvelut voidaan ostaa ulkopuolelta. Ja moni firma ottaisi siinä tapauksessa kaupungin entisiä työntekijöitä töihin. Ehkä.
Mitäs luulette, olisiko sitten paremmin asiat?
En olisi kirjoittanut irtisanomisesta mitään (ei ole yksittäisen valtuutetun asia), mutta mielenilmaisusta kannattaa kirjoittaa! (Oli julkinen tila ja - kokous eli saa raportoida.)
Päivitetty 19.9 Sidorowin sähköpostilla annettujen oikeiden tietojen mukaiseksi. Olin kirjoittanut hänelle  Tradekan vaaleihin väärän listan nimen ja lisäsin kirjoitukseen hänen kertoman eläköitymisen syyn ja ajan.
Kiitos oikaisusta!
MieliilmIMG_0001.JPG

Muokattu 19.9.2017 13:11: Asiatieojen korjaus

Avainsanat: Suonenjoki, JHL, mielenilmaisu, kaupungin työntekijät


Kommentit

5.11.2017 12:16  Memmu vaan

Suonenjoen kaupungilla on ollut vuosia työntekijöitä, jotka tekevät enemmän töitä kuin tämä mielensäpahoittaja on tehnyt. Ammattiyhdistykset eivät aja muiden kuin valittajien asioita mm. palkoissa.Olisi purettava sellainen käytäntö, jossa palkan korotusta ruinaavat saavat automaattisesti palkankorotukset. Jos halutaan oikeasti tasapuolista kohtelua työnantaja maksaa palkan tehdystä työstä ei urputtamisesta.Mutta on tilanne, että esim. OAJ :n puheenjohtaja istunut kahdella jakkaralla sekä johtavana virkamiehenä että ammattiyhdistys aktiivina.Opettajille maksetaan palkka tehtyjen töiden mukaan, muut saavat palkanlisät, jos ammattiyhdistys katsoo asian näin vaativan. Työnantajan säästöt OK. mutta kaupungin pitäisi palkita ne, jotka ovat oikeasti saaneet lisää duunia. Nyt palkitaan ne, joilla aikaa valittaa ja juosta etsimässä epäkohtia kanssa työntekijöistä mukaan lukien kaupungin johto.Ei ammattiyhdistykset aja muiden kuin niiden hallituksen jäsenten ja lähipiirin asioita. Mitä valittajat ovat tehneet työssä ollessaan, onko tehty itse sen työn mitä olisi kuulunut, vai onko teetetty muille - varmasti JHL porukka on palkkansa saanut.Kuka uskaltaa ehdottaa julkista palkkavertailua. Ei mene oikein, jos vasemmisto päättää kaikkien palkat, Palkka on maksettava työn mukaan - ei sosialistisilla/ sosiaalisilla perusteilla!!Perussuomalaiset ajaa oikeita asioita, olisiko tässä yksi - tosin en usko että asia korjaantuu sillä vasemmisto on tottunut tähän toimintamalliin ja kun ammattiyhdistykset johtaa kaupungin palkkapolitiikkaa ja ne ovat SDP ja vasemmiston tatusnuorassa. Edellä oleva on syy miksi en missään nimessä menisi kaupungille töihin.

9.11.2017 17:34  Pia

Kiitos Memmu kommentistasi!
Täytyypä tarkastella asiaa lähimmin, kiitos vinkistäsi!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini