Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:687286 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

SoTe -vaalilupaus

Torstai 20.5.2021 - Pia P

Vaaleissa on tapana perustella äänestäjille, miksi on ehdolla ja vakuuttaa ns vaalilupauksilla mitä tulee tekemään - jos vaan äänestetään ehdokasta.

Nyt kuntavaaleissa jotkut ehdokkaat ovat luvaneet pitää Suonenjoen puolia ja taata, että hyvät SoTe palvelut pysyvät ennallaan -vaikka maakunnallinen SoTe- laki tulisi.

Sellainen lupaus on vaalihöpinää. Suomen hallitus tekee lain. joka menee läpi eduskunnassa hallituksessa olevien puolueiden ansiosta. Tulevassa laissa Suonenjoen kaupungin valtuutettu ei päätä mistään, ei voi vaikuttaa mihinkään ja eikä puolusta mitään - vaikka olisi kuinka kokenut. Laki vie kaiken päätösvallan terveydenhuollon ja sosiaalipuolen asioista. SoTe ei kuulu mitenkään kunnan päätösvaltaan.

Tulevalla maakunnalla tai hyvinvointi- alueilla (mikä nimi sattuu tulemaan)  on maakuntavaaleilla valittu oma hallinto ja omat päättäjät. Pohjois- Savon kaikista kunnista äänimäärät ei riitä siihen, että kunnasta olisi edes edustajaa maakuntavaltuustossa. Kuntaliiton arvion mukaan ulos jää ainakin Rautavaara, Tervo ja Vesanto.

Isot kaupungit jyrää. Suurin osa päättäjistä tulee Kuopiosta, sen lisäksi Varkaus, Iisalmi ja Siilinjärvi. Kuopiossa on puolet maakunnan asukkaista eli ei tarvitse kovinkaan nero olla, että sieltä ne päättäjät tulevat. Kuopio vie ja muut piipittää.

Tulevassa SoTe laissa on jo nyt monta ongelmaa tiedossa eli rahat ei riitä, päätösvalta siirtyy ministeriöön (suunnitelmat pitää hyväksuyttää ministeriössä), yliopistollisia sairaaloita ei ole huomioitu rahoituksessa jne. Lisäksi kaikki maakunnat ei pärjää rahallisesti pitkään eli tulee maakunta -liitoksia. Pelkkä palkkojen harmonisointi on monien miljoonien kulu. 

Pohjois- Savon maakunta sairas, ikääntyvä ja täällä on eniten mielenterveydellisitä ongelmista kärsivä kansa ja se ei parane sillä, että on käytetään vähemmän rahaa hoivaan ja hoivaan.

Kuopion alaisuuteen on yritetty aikaisemminkin. Linkki on vuoden 2013 YLEn juttuun.

https://yle.fi/uutiset/3-6794848

Kuopio-kumppanuus olisi kelvannut

Suonenjoen ja Kuopion kumppanuushanke, jota viriteltiin vahvasti muutama vuosi sitten, on sekin hieman telakalla, xxx harmiksi.

- Kaikki työ tehtiin, mitä oli tehtävissä. Kunnallisvaalit varmaan sotkivat tätä tilannetta. Minä olisin kovasti toivonut, että meillä olisi ollut Kuopion kanssa yhteinen terveydenhuollon järjestelmä jo tämän vuoden alusta, mutta se ei nyt ollut mahdollista. Nythän kunnat joutuvat kyllä merkittävälläkin tavalla osallistumaan tähän (kuntauudistuskeskusteluun) ja siinä yhteydessä varmasti mennään eteenpäin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, kuntavaalit, hallitus. laki

Ollako vai eikö olla SoTe?

Tiistai 15.1.2019 klo 23.53 - Pia P

Eduskunta keskustelee turvapaikkahakijoiden yms raiskauksista yms. Töllö on täynnä asiasta keskusteluohjelmaa, jossa kehutaan toisia ja halutaan lisää rahaa virkakoneistoon. 

Onko se  päivien ykköspuheen aihe "hyväksyttävä"  eli kunniakas syy siihen, että SoTe -lait eivät valmistu? Hallitus voi vedota siihen, että lasten turvallisuus meni edelle, vaikka oikeasti syy on kyvyttömyys tehdä kunnollisia ja tarpeellisia perustuslain kestäviä lakeja.

Ei huono peruste pelastaa kasvonsa. Edellinen hallitus äänesti omia esityksiä vastaan (kaatoi itse SoTe-lait eduskunnassa vaalikauden lopuksi)  ja nykyinen pelastaa lapset tms. (kun ei saa lakeja edes äänestyskuntoon).

Vai hierotaanko kaiken kohun takana lakipaketti läpi? Ihmiset puhuu vain maahanmuuton ongelmista.  Media pyörittää raiskauksia yms viikkotolkulla lööpeissä ja ohjelmissa. Ja tsädään, SoTe -lakipaketit onkin eduskunnan äänestyksessä ja hallituksen ylivoimalla menee läpi. Se olisi paska juttu.

Tosin siniset piipittivät tänään jonkun selän takana, että he kaatavat hallituksen jos ei suostuta Perussuomalaisten maahanmuutto-ehdotuksiin. Juuri niihin samoihin, minkä takia he erosivat  Perussuomalaisista. Hui kun on pelottavaa uhata hallituserolla, mutta epätoivon ( ihan varmasti huono vaalimenestys) voisi olla tehoava keino edes joihinkin äänestäjiin.

Vaalit on lähellä kun joka puolueen olkapäältä löytyy pikkuruinen ukkeli, joka kuiskuttelee puhumaan persua.

Liian monta lasta on jo uhrattu ja liian monta lasta uhrataan vielä kun ei saada oikeita päätöksiä ja tekoja aikaan. Äitinä sydämeni on jo särkynyt.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SoTe, laki, raiskaukset, maahanmuutto, turvapaikanhakijat

Osaaja

Maanantai 14.1.2019 - Pia P

IMG_3158.JPGEurooppa vuonna 2015 avasi portit. Ruotsi viimeisenä maana ennen pussinperä Suomea osti matkaliput  ja jopa ilmaiseksi kuljetti Tornioon turvapaikanhakijoita. Suomi toivotti heidät komeasti tervetulleeksi. Syyria oli sodassa ja pitihän auttaa Syyrian lapsia ja naisia.

.

Pääministeri Sipilä lupasi Kempeleen kotinsa, se kutsu levisi arabian kielisenä lähtömaissa. Ilmaista taloa ja eloa buustasi (vauhditti) vielä kuva suomalaisista vaaleista neidoista.  Suomen sotilaat kantoivat väsyneiden matkahenkilöiden laukut- olihan merimatka vaarallinen ja kävely Euroopan läpi oli ollut pitkä.

.

Ensinmäiset kuvat ei ollutkaan naisia, lapsia eikä syyrilaisia. Tulijat olivatkin mm. irakilaisia miehiä. No ei se haitannut. ihkua yhteisöllisyyttä pussikaljojen kanssa koettiin Helsingissä "meillä on unelma" - konsertissa. Se jälkeen puhallettiin pilliin - "peli poikki". 

.

Vokkien kiinteistöjen omistajat ja toimijat repivät ennätystuottoa. Piikki oli auki. Kylpylöissä lilluttiin ja ruoka tuli eteen. Kamala kokemus oli, että oli itse joutunut sänkynsä kokoamaan eli ei ollut valmiina. Onneksi siivoukseen ei tarvinnut koskea. Mutta ruoka oli pahaa, puuro ei kelvannut valittajamiehen mukaan koirille eikä sen alemmille eli naisille. 

.

Suomalaiset kotouttivat -satojen tuhansien eurojen hankerahoilla-viemällä miehiä päiväkoteihin. Suomea opeteltiin pää, peppu, olkapäät laululla. Yrittäjyyskin oli kunniassa, mattotehdas ei tosin innostanut kun myymättömästä matosta ei saanutkaan rahaa ja kaarnavene bisneksen kohdalla alkoi jo hitaammatkin suomalaiset sanomaan... mitä hittoa tämä on... Ei tullut siitä Suomen uutta vientituotetta, vaikka rahaa meni 150 000 €.

.

35 000 tulijaa mahtuu monta iloa, surua ja pahojakin tapahtumia. Kielteisiä päätöksien valituksia käsitellään oikeuksissa. Vokeissa tai jossain on tälläkin hetkellä 9000 kielteisen päätöksen saanutta, joista suurin osa aloittaa hakukierroksen alusta, koska sitä ei ole rajattu laissa.

.

Kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi haastattelussa, että kaikki tulijat tiedetään ja tunnetaan. Tosin Turun puukkomurhaajan henkilöllisyys selvisi vasta Saksan avulla. Ei ihan ollutkaan syyrialainen koulupoika, vaikka opiskeli yläasteella. 

Nyt tämä tuntija - osaaja Nerg tekee SoTe - uudistusta. Kuka luottaa, että pukkaa priima tulemaan kun näytöt turvapaikanhakijoiden kanssa on tämä mitä nyt tulee julki?

Tiedättekö, miten pääsee näin monialan osaajaksi? Kun on uskovainen (kristillisten Räsänen nimitti ministerinä Nergin kansliapäälliköksi.) ja jatkopesti tuli toiselta uskovaiselta (keskustan Sipilä nimitti hänet SoTe-asiantuntijaksi). Päivi Nergin koulutus on utaretutkija. 

En moiti Päivi Nergiä missään tapauksessa, on hienoa, että on kavereita ja usko kantaa vaikka mihin tehtäviin. 

Moitin suomalaista hyväsisko järjestelmää. Ehkäpä joskus osaaminen ja kyky olisi nimitysten takana.!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Virkahenkilö, turvapaikanhakijat, SoTe

Asiakasmaksulaki

Keskiviikko 9.1.2019 klo 23.02 - Pia P

Monia kiinnosti mitä hyväksyttävänä oleva asiakasmaksulaki sisältää. 
.
Kaikkea " kivaa" mitä hallitus eli keskustan, kokoomuksen eikä sinisten edustajat ole muistaneet (?)  mainostaa. Kaikessa kiireessä...
.
192 sivuisesta lakiluonnoksesta löytyy esim
.
- terveyskeskusmaksun kolmen käyntikerrat jälkeinen maksukatto poistuu eli jatkossa tk- käyntejä maksetaaan vuodessa 683 euroon asti nykyisen noin 63 euron sijaan
.
- Hengityshalvauspotilaiden hoito muuttuu maksulliseksi. Alaikäisen vammaisen lapsen muualla asumisesta alkavat vanhemmat maksamaan.
.
- Tuleva maakunta saisi rajoittamattoman oikeuden tutkailla eri paikoista tietoja, työnantajista jopa pankkitiliin. Ajatelkaa maakunnan laskutuspuolen ihmiset saa tietää kaiken asiakkaan ja hänen puolison  taloudellisesta tilanteesta. Pankkisalaisuus murretaan SoTe -lailla.
.
Maksukatot ovat erikseen lääkkeissä (niissä vielä erikseen alkuomavastuu 50€), kulkemisessa/kuljetuksessa ja hoitomaksuissa eli yhteensä 1600 euroa vuodessa. On siinä maksamista paljon sairastavalla tai monisairailla! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, lainsäädäntöä, hallitus

Siunsote-kallis sote

Perjantai 8.6.2018 - Pia P

Pohjois-Karjalan SoTe yhteistyötä eli SiunSotea on pidetty uuden SoTe-mallin pilottikokeiluna. SiunSotessa kunnat itse liittyivät ja muodostivat kuntayhtymän. Siinä on kuntavaalien tuloksesta muodostettu valtuusto ja hallitus sekä virkakoneisto. Pohjois-Karjalan kunnat eivät hoida tai järjestä itse enää SoTe-palveluita.  Siunsote on pilotti ilman valinnanvapautta.

Jo muodostamisvaiheessa moni epäili, että kunnilta laskutettu rahat eivät riitä toimintaan. Kriitiset kannanotot vaiennettiin. Keskustalainen ministeri, joka on Pohjois-Karjalasta, kävi monessa paikassa kehumassa miten edistyksellinen ja taloudellinen Siunsote on. Pohjois-Karjalaa peloteltiin Pohjois-Savon möröllä, jos SiunSotea ei olis pikaisesti perustettu, niin Pohjois-Savo olisi kaapannut naapurinsa.

Totuus tuli julki muutamassa vuodessa. Tämän vuoden budjettiaukko on jo 20 miljoonaa. Kulut ovat ovat siis isommat kuin tulot. Vaikka Siunsote on sopeuttanut koko ajan toimintaansa. Ylen uutinen kertoo, että käsipapereita ei tilata, roskiksia ei tyhjennetä yms pilipalisäätötoimia tehdään koko ajan, niin silti joudutaan myymään omaisuutta paikatakseen rahan tarvetta. Entäs kun myytävä loppuu? Ilmaiseksi saadun pääoman myynti toimintakulujen kattamiseksi osoittaa jo todella kannattamatonta liiketoimintaa.  Lisäksi jokaiselle työntekijälle on laskettu viikon lomautustarve.

Palkkojen harmonisointi maksaa Pohjois-Karjalassa 40 miljoonaa. Pohjois-Savossa sen arvio on 10 miljoonaa. Toisella on fakta ja me luotetaan arvioon, joka liian alhainen.

Ennen SoTe-lakia Pohjois-Karjalassa asiat ovat vielä hyvin. He voivat lähettää ylimääräisiä laskuja kuntiin. Ja kuntien ainoa vaihtoehto on maksaa ne.

Sote- lain jälkeen kun vielä tuosta pienempi raha (esim Pohjois-Savossa 35 miljoonaa vähemmän nykytasosta) kun loppuu, niin se loppuu. Kunnat eivät maksa maakunnille yhtään rahaa eikä lisälaskua voi lähettää mihinkään. Maakunta pitää säästää rahat jostakin omasta.

Jossei kykene, niin maakunta voidaan loppujen lopuksi liittää toiseen maakuntaa. Keskusta on jo tämänkin kertonut- nykyisestä 18 maakunnasta on tulossa 12 maakuntaa. Ja silti aloitetaan tällä määrällä?

Siunsoten yksi lisä heikkous on tuleva valinnanvapaus. Jos vaikka 30% kuntalaisista valitsee yksityispuolen palvelut tietää se julkiselle puolelle 30 % vähemmän rahaa. Yksityispuolen imuroima raha ei ole yhdestä kunnasta pois vaan ne ovat pois tuolta ja täältä -enempi ja vähempi. Valinnanvapaus takaa myös julkisen puolen palvelut joka alueelle eli vahva yksityispuolen palvelun lisäksi on oikeus valita julkisen puolen palvelu.

Jotkut kuvittelevat, että yksityispuolelta saa parempa palvelua eli hoitoa nopeammin ja kattavammin. Ei tule. Kaikki hoidetan samantasoisesti - "käypä hoito -ohjeen" mukaan.

Suunniteltu SoTe - laki jätti huomioimatta esim että kaikki suomalaiset saisivat varmasti hoitoa. Ja tälläisiin tarttuminen eduskunnassa on huono asia?

SiunSote osoittaa jo ilman valinnanvapautta, että ei toimi. Raha ei riitä. Saatikka toisi säästöjä, joka oli SoTe -uudistuksen yksi alkuajatus.

Huomioitiinko, että projekti-ja muutosjohtajat jäävät vakituiseksi kaikkien muiden pomojen lisänä? Yhden pomon palkan kustannuksella saisi 3 lähihoitajaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SiunSote, Pohjois-Karjala, säästöt, SoTe

Tosielämän pilotti

Keskiviikko 28.3.2018 klo 7.02 - Pia P

Maakunnissa pitäisi valmistua - henkisesti ja fyysisesti- tulevaan SoTeen. Suunnitellut pilotit eivät vastaa kysymykseen eikä tuo tulevaisuudesta tosikuvaa.

Maakunnat vuokraavat olemassa olevat SoTe- kiinteistöt ehkä 3 vuodeksi käyttöönsä. Esimerkiksi Pohjois-Savossa on Suomen eniten SoTe- kiinteistöjä eli se tarkoittaa, että kuntien vastuulle palautuu muutaman vuoden jälkeen paljon kiinteistöjä. Joku pilottihanke voisi keksiä mitä kaikkea niillä voisi tehdä. Maakunnalle ylimääräiset rakennukset rasittavat kuntien taloutta.
Laskelmissa on, että Pohjois-Savon SoTe -rahoitus laskee 32 miljoonaa euroa, 15% vähenmän rahaa kuin nyt. Toki laskelmat vaihtuvat, mutta valtakunnallinen tavoite 3 miljardia tuo ihan varmasti Pohjois-Savoon oman reilun säästötavoitteen.
Oikeanlainen pilottihanke Pohjois-Savon maakuntaan eli mitä pitäisi oikeasti miettiä,  olisi mistä säästetään, mitä lopetetaan tai mikä supistetaan. Kohde on sama , hoivaa ja hoitoa tarvitseva pohjoissavolainen. Tuottaja on jatkossa yksityinen (SoTe- rahoista voittoa maksava) ja julkinen.
Valinnanvapauden myötä jokainen joka siirtyy yksityiselle puolelle, vähentää rahoitusta oman kunnanterveyskeskukselta. Rahoituksen vähetessä pitää sanoa irti lääkäreitä, hoitajia ja sulkea tiloja tai supistaa aukiolo- aikatauluja.
 Yksityispuoli vetoaa ajatuksella paremmasta  ja nopeammasta lääkäriin pääsyyn. Lainsäädäntö "käypä hoito" määrittelee hoidon rajat ja ne koskevat kaikkia hoitopaikkoja. Jatkossa kaikkia maakunnan rahoittamia asiakkaita hoidetaan yhtä huonosti/hyvin ja yhtä nopeasti/hitaasti, koska samat laita ja ohjeet koskevat kaikkia maakunnan valitsemia toimijoita.
On itsepetosta kuvitella, että yksityispuolen nopea ja tehokas (rahalla saa..) hoitoketju säilyisi, koska maakunta antaa ohjeet hoitoon pääsyyn, esim aikarajat ovat samat jatkossa -oli lääkäripaikka yksityinen tai julkinen.(Rahalla saa jatkossakin hoitoa..)
Oikeanlainen henkilökohtainen pilottihanke olisi jokaisen miettiä mitä pystyy maksamaan jatkossa hoidosta ja hoivasta. Esimerkiksi lääkärikäyntien asiakasmaksut vahvistetaan vasta syksyllä 2018. Julkisuuteen ei kerrota muutakuin, "ei ajatella nousevan". Hoidon kriteerejä ollaan koko ajan kiristämässä. Valmistelutyöstä putkahtelee esille, esim. ettei hoideta yli 70- vuotiaita, lonkkaleikkauksen ei pääse, jos on masentunut. Ja vielä karumpaa, tehohoitoa rajoitetaan, jos hengissä pysyminen ei ole varmaa tai on jo muuten sairas.
Tällä hetkellä suunnitellaan  erilaisilla ryhmillä tms minkälainen tuleva Pohjois-Savon maakunta on. Sen muuten päättää oikeasti vain tuleva  maakuntapäättäjä valintansa jälkeen. Nyt suunnitellaan ja valmistellaan.
Nyt putkahtelee juttuja julkisuuteen kunnan ulkoistettujen terveyskeskusten toiminnasta. Asiakas ei saanut lääkäriaikaa terveyskeskuslääkärIle, mutta olisi saanut ajan saman firman yksityislääkärille. Joka todennäköisesti on sama henkilö. Toisesta palvelusta yksityinen firma saa rahaa... Ja toisesta kunnolla rahaa. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SoTe , maku, Pohjois-Savo, pilotti, kokeilu, rahaa, miljoonia

Asiakkaiden houkutusta

Tiistai 30.1.2018 - Pia P

Nyt:

Olet sairas ja tarvitset lääkäriä. Yrität soittaa terveysasemalla. Sitä ennen Sinun pitää tietää monelta SAAT soittaa ja mihin alueeseen kuulut. Terveysasemalle ei soitella mihin aikaan vaan, esim ruokatunnilla vaan sinne soitetaan vain silloin kun sinne saa soittaa.

Pari päivää menee siihen, että et hoksaa juuri oikeana aikana soittaa. Seuraavaksi numero on varattu - olette edelleen jonossa. Tai sitten TK (terveyskeskuksessa) on takaisin soittipalvelu. Sanelet nauhalle nimesi ja vaivasi - ja mietit kuinka moni senkin kuuntelee... Seuraavaksi alkaa jännittävin vaihe: milloin soitetaan takaisin! Istut vessassa puhelin kourassa, et voi vastata kenellekään, ettei puhelin ole varattu kun soitto tulee. Suihkussakin pitäisi käydä, muttei uskalla. Alat pesemään hampaita ja puhelin pirahtaa pari kertaa ja loppuu. Et kerennyt edes sylkäsemään vaahtoa suusta, mutta kyllä! Takaisin oli soitettu. Nyt vannoi istuvan paikallasi puhelin kourassa, ettet missaa soittoa. Kuumeessa silmät lurpsahtaa kiinni, mutta havahdut. Lääkäriin on päästävä.

Puhelin soi ja jee, nyt kerkiät vastaamaan. Olet siis samassa vaiheessa 3 tunnin päästä kun jos joku olisi heti vastanut.

Nyt alkaa vaikea vaihe: kuinka vakuutat portin vartijalle (puhelimen henkilö), että Sinun on päästävä lääkäriin? Mikäli kuumetta on ollut alle 3 päivää, niin ei onnistu. Mikäli kävelet, niin ei onnistu. Mikäli pystyt puhumaan, niin ei onnistu. Mikäli sanot tulevasi autolla, niin ei onnistu.... Ilman lääkärin koulutusta oleva näkemättä Sinua osaa sanoa, tarvitsetko lääkäriä. Lääkäri tutkii ja laittaa tutkimuksiin selvittääkseen vaivasi ja puhelinvastaaja osaa sanoa heti puhelimessa, oletko niin sairas, että pääsetkö lääkärille. Kunnioitusta herättävää diagnosointi. Ai niin, he eivät saa sitä tehdä, mutta saavat päättää kuka pääsee lääkäriin.

Jos saat ajan, niin jipii! Se voi olla hätähädässä samana päivänä tai muutaman kuukauden kuluessa. Todennäköisemmin et saa aikaa, ainakaan suurissa kaupungeissa. 

Seuraavaksi lääkäri tutkii Sinua ja yritä keksiä vaivaa. Jos olet sanonut syyn, niin se ei ehkä kelpaa. Millon muka ihminen tietää mikä hänessä on vikana. Lääkäri määrää tutkimukset, esim jos koskee olkapäähän kuvataan pää. Ja jos selkä on kipeä, niin se on vain kipeä. Syynä on tupakanpoltto, liikkumattomuus, alkoholi ja ylipaino. Vaikka kyseessä olisi raitis ja savuton hoikka postinjakaja, nuo syyt  käy kaikkiin sairauksiin. Lihavan ihmisen yskän syy on tietysti ylipaino. Paise varpaassa on tupakin syytä. Syyn selvittäminen harvemmin hoitaa vaivan, voi toki estää uusiutumisen.  Lääkäri voi sanoa "pöhinää pönttöön", " kipinää elämää" ja "yritä jaksaa". Jos osaa suomea.

Kun olet ulkona TK on sinulla maksulappu kädessä ja oletkin terve. Vaikka yskittää niin, että silmissä sumenee. Tai polvi kestä kävellä. Usko nyt. Jos odotat leikkausta, kutsu ensimmäiselle sairaalalääkärille kestää puoli vuotta. Siitä puoli vuotta eteenpäin voi olla leikkaus.

Päivytysvastaanotossa ollaan jonossa jopa puoli vuorokautta -vauvasta vaariin. Kovaääniset humalaiset pääsee yleensä nopeimmin. Eli pitäis riipaista känni, niin pääsee jonon ohi?

Julkinen puoli saa rahoituksen valtiolta ja kunnilta sekä murto-osan asukkailta. Menot kasvavat koko ajan ja  on hyvin ymmärrettävää, että moni ymmärtää rahamäärien rajallisuuden. Ei ne ilkeyksissään pidä hoitoon pääsyä vaikeana.

Tosiasia on, että Suomessa hoidetaan sairaat -maksukyvystä riippumatta. Ja osa TK toimii erinomaisesti, esim Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä.

Nyt:

Soitat pörriäiseen, että tarvitset lääkäriajan. Jos olet vakuutusasiakas, sanotaan tervetuloa. Jos olet työterveyden asiakas, sanotaan tervetuloa. Jos olet omalla rahalla maksava, sanotaan tervetuloa,

Seuraavaksi kysytään kenelle -lääkärin erikoisala ja nimi- tai milloin. Voit valita netistäkin suoraan kenelle ja milloin.

Jos on maksaja tiedossa tai rahaa riittää, saat koko paketin. Kaikki tutkimukset, hoidot ja jopa hieronna. Pääset heti leikkaukseen ja kuntoutukseen.

Yksityisellä puolella on nettilääkäri. Silmätulehdus todennetaan selfiellä ja kas, resepti on 10 min päästä apteekissa. 

Ja kela (Suomen valtio) maksaa osan näistä yksityispuolen kuluista.

Eli on valinnanvapautta, siitä päästääkin tulevaisuuteen.

Tuleva SoTe: 

Julkinen ja yksityinen kilpailee asiakkaista ja asiakas saa itse valita kerran vuodessa missä haluaa asioida. Valinnanvapaus.

Kun nykytilanne on tuollainen julkisella puolella, niin on kova työ alkaa markkinoimaan itseään. Hakemaan asiakkaita kun tähän asti on suunnilleen torjuttu. Palkataanko markkinointi-ihmisiä sairaanhoitajien tilalle? Meneekö osa budjetista markkinointiin eikä terveydenhoitoon? Millon nähdään ensinmäinen tv- mainos: " Sairas! Tule öllölän terveysasemalla, ämpäri kaupan päälle!' Tai jos et käy vähään aikaan, niin tulee kutsu postin kautta vuosihuoltoon: "Rassataan hampaat ja luomen poisto kaupan päälle."

Moni kannattaa -hyvin ymmärrettävistä syistä- terveydenhuollon valinnanvapautta. Jos paikkakunnalla tai lähellä on yksityinen toimija, niin moni siirtyy sinne. Onhan ajatus siitä, että sinne pääsee ja saa hoitoa hyvinkin houkutteleva.

Jäljelle jäävä julkinen terveyskeskus joutuu vähenevien asiakkaiden (ei tule maakunnalta rahaa) takia irtisanomaan työntekijöitä, etsimään pienempiä tiloja ym sopeuttamaan toimintoja. Mitä huonommaksi palvelu ja saatavuus menee, niin sitä vähemmäksi asiakas menevät. Itseään ruokkiva kierre.

 Yksityispuolen asema kasvaa kun asiakasmäärät kasvavat.

Saako hoitoa sitten ihan mihin vaan ja miten vaan? Saako käydä vaikka kerran viikossa lääkärin luona? Tutkitaanko joka vaiva ja varsinkin sen luulo?

SoTe - uudistuksen tarkoitus on SÄÄSTÄÄ rahaa ( 3 miljardia euroa), sivujuonena eli ihmisille täkynä, että lääkärille pääsy helpottuu. 

Mistä luvattu säästö oikeasti tulee? Lopettamalla terveysasemia. Esimerkiksi Pohjois-Savossa on Suomen eniten SoTe-  kiinteistöjä. Niistä pitää päästä eroon. Tällä hetkellä maakunnan karttoihin on piirretty pylpyröitä, missä on TK, sairaala, sosiaalitoimisto jne.

Ne ovat tämän hetken suunnitelmia, kukapa kertoisi etukäteen mitä tapahtuu, muuten kuin sivulauseessa. Vaaleilla valittavat tekevät aikanaan päätökset -mistä ja mikä lopetetaan.

Mites pörriäinen pärjää maakunnan antamissa raameissa? Yhteiskunta määrää budjetin ja lisäpalvelut saa omalla rahalla - kuten tähän asti. Pörriäistä kiinnostaa terveet, hyvä kuntoiset ja maksukykyiset ihmiset. Köyhät, sairaat, moniongelmaiset saavat jäädä julkiselle puolelle, esim luottotietojen tarkistuksella.

Mikäs muuttuu? Romutamme julkisen terveydenhuollon, tuemme yksityissektoria - veronkiertoa, ulkomaille valuvaa rahaa, pääomasijoittajien varallisuuden kasvua jne. Kaikki ihan lain rajoissa. Ja kenties koko uudistuksen tarkoitus? Suomen terveydenhuollon ja sosiaalipuolen rahat sijoittajille. Juuri heille, jotka tukevat kahta hallituspuoluetta suuresti? Hallitus tekee sitten sopivat päätökset.

Suomen julkinen terveydenhuolto on hieno asia, nyt halutaan siitä rahat sijoittajille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Terveyskeskus, SoTe , rahan jakoa

Sote- sotku

Perjantai 17.11.2017 klo 23.49 - Pia P

Meri-Lappi ulkoisti SoTe erikoissairaanhoitoa myöten. Eduskunnassa kuultiin 15.11.2017 pääministerin huoli, että pääomasijoittajat ja ulkomaiset toimijat vievät näin julkisella rahalla maksettavan terveysbisneksen. Siksi kuulemma tarvitaan sote- uudistus. 

Sote- uudistuksen yksi tärkeinpiä osioita on valinnanvapaus. Valinnanvapaus tuo ulkomaiset toimijat samalla viivalle julkisen terveydenhuolloin rinnalle. Hetkinen - hallitus haluaa vapauttaa ja kun sellainen toimija löytyi Meri-Lappiin on se yhtäkkiä huono asia. Tehdään iso lakiuudistus ja mullistetaan kaikki ja lopputulos on se mistä huolestutaan eduskunnassa? 

Suomennettuna kokoomuksen halu verorahojen siirto pääomasijoittajien pörriäisille onkin keskustalla huono asia, mitä ei haluta ja silti sitä tehdään?

Valinnanvapaudessa ihmisillä oli ensinmäinen huoli kun pikkupaikkakunnalla ei tule pörriäisiä yms ja on edelleen käytävä tutussa kunnan eli jatkossa maakunnan ylläpitämässä terveyskeskuksessa. Moni ajattelee, että yksityislääkäriasema on "parempi" eli sieltä saa helpommin ajan, saikkua (sairauslomaa), lähetteitä vaikka magneettikuviin tai lääkereseptejä. 

SoTe uudistuksen myötä asikas saa valita itse mitä esim terveysasemaa haluaa käyttää ja sitä voi vaihtaa aikojen kuluessa- jos haluaa.

So (sosiaali)-osuus uudistuksessa onkin haasteellisempi, koska suurin osa sosiaalipalveluista tarvitsee viranomaispäätöksistä ja sellaista "valtaa" ei voi ulkoistaa yksityissektorille.

Kun asiaa ajattelee enempi huomaa uudistuksen järkyttävän tyhmyyden ja miten kallis se on!

Tähän saakka osa suomalaisista on käynyt yksityisellä lääkäriasemilla tai lääkärissä. He ovat maksaneet käynnin itse - osa vähäisistään rahoistaan, että pääsee edes lääkäriin ja osalla summa ei tunnu missään, työnantaja tai vakuutus on voinut maksaa.

Mites jatkossa? Nämä ihmiset saavat jatkossa samalla julkisen käyntimaksun rahalla palvelun, jonka he ennen maksoivat itse (tai vakuutus, työnantaja...) - miinus kela osuus, joka on pieni.. Loppulaskuun maksaa muut veronmaksajat. Tämä uudistus hyödyttää vain parempi tulosia eli he maksaa jatkossa maksavat vähemmän!

Tämän "pikkuseikan" on arvioitu maksavan noin 2 miljardia euroa! Uudistuksen myötä rikkaat saa halvemmat terveyspalvelut veronmaksajien rahoilla!

Yrityksellä on oikeus valita asiakkaansa ja tämä on jo nyt totta jossakin lääkäripalveluista kun yrittää varata nettipalvelusta lääkäriaikaa. Nettipalvelu kysyy hetua (henkilötunnusta) ja tarkistaa luottokelpoisuuden. Jos on merkintä, niin tulee teksti, että ota yhteyttä ajanvaraukseen puhelimitse.Luottotiedoton eli kenties vähävarainen ei kelpaa asiakkaaksi yksityispuolelle.

Vaikeimmat ja haastavimmat potilaat jäävät tai palautetaan julkiselle puolelle. Kalliit leikkaukset, syövät, isot palovammat, keskosvauvat, vaaralliset eli valvottavat mielisairaala-potilaat, epäonnistuneiden leikkauksien korjaukset, eristyspotilaat (esim tuberkuloosia hoito voi maksaa 500 000€) yms ovat edelleen julkisen puolen asiakkaita. Helpot ja nopeasti rahaa tuovat ovat yksityispuolen asiakkaita. Hoitajien ja lääkäreiden opetus/koulutus tapahtuu edelleen yhteiskunnan varoilla ja koulutetut valmiit työntekijät menevät yksityispuolelle- firmaan, joka ei välttämättä edes maksa veroja Suomeen.

Mites SoTe- uudistus vaikuttaa oikeasti terveyspuolen pikkupaikkakunnalla, esim. Suonenjoki ? Jos suunnitelma menee läpi, niin jatkossa maakunta päättää mitä täällä on ja hankitaanko jotain. Maakuntavaltuutetut ovat jatkossa isoista kaupungeista, ei heitä kiinnosta syrjäseudun asiat vaan, että palvelut löytyvät heidän äänestäjien läheltä.

Tässäpä ennustus: Suonenjoen terveysasema säilyy. Perusterveydenhuolto säilyy, esim terveydenhoitajien ja lääkärien vastaanotto. Röntgen loppuu, koska se pitäisi uudistaa (tällä hetkellä ei osteta uutta kun säästetään /ei haluta luovuttaa sitä uutta eteenpäin maakunnalle). Labra säilyy aamutunneilla. Lääkärivastaanottoaika muuttuu arkisin klo 8-16. Ensiapu ja päivystys on Kuopiossa. Näistä supistuksista ja lopettamisesta pitäisi tullaan luvattu 3 miljardin säästö. Koko Suomi käydään raaasti läpi ja paljon loppuu tai siirtyy toisille paikkakunnille. Julkisen puolen työntekijöitä sanotaan irti.  Kuka luulee, että säästöjä voidaan tehdä mitenkään muuten?

Suonenjoella on tällä hetkellä niin loistavat ja kattavat terveysaseman palvelut ja jopa vuodeosasto, että meillä on suunta vain alaspäin. Paljon hehkutettu SoTe -uudistus on Suonenjoen  asukkaiden ja muiden, jotka käyttävät terveysasemanpalveluita, kannalta erittäin huono asia. Ja moni tietää tämän.

Miksi Suomessa tehdään SoTe ja MaKu (maakuntauudistus). Siksi, että keskusta- puolueen vuosikymmenien unelma maakunnista voi tällä hallitus kokoonpanolla onnistua. Monen maakunnan suurin puolue on keskusta ja sen pitää päästä päättämään ohi yksittäisten kuntien valtuustojien. Moni keskustalainen tietää, että miten älytön uudistus tämä on ja siksi kenttäväki vastustaakin ja ovat vaihtoehtoratkaisujen ajajia.

Mikä hinta keskustan unelman toteuttamisella on? Kokoomus haluaa yksityisen terveysbisneksen verorahapatojen äärelle. Eli valinnanvapaus. 

Toinen hallituspuolue haluaa valtaa omilleen ja toinen rahaa tukijoille. Hyvin inhimillistä ja ymmärrettävää. Mitäs se hallituksen värijoukko saa tästä vallan ja omaisuuden uusjaosta? Muutamalle pääjehulle kiitokseksi hyvät virat palkkioksi.

Suomalaiset veronmaksajat saavat maksaa. Reilu peli?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, Pohjois-Savo, kallis, omaisuus, uusjako

SoTen ulkoistus

Lauantai 11.3.2017 klo 7.46 - Pia P

Moni kunta, varsinkin pikku kunta, miettii miten turvata oma terveysasema ja sairaanhoito tulevassa SoTe- uudistuksessa. Tähän saumaan onkin moni yksityinen lääkärifirma iskenyt.  

Kunnat tekevät päätöksiä itsenäisesti. Yksikertaisestettuna menetelmä on, että kunnanjohtaja tekee esityksen hallitukselle ja jos se hyvväksytään, niin asia menee valtuustolle. Asian esittelyssä käytetään esim henkilöitä jostain firmasta kertomaan lisää tai konsulttipalveluita tutkimaan asiaan.

Ajatellaas esimerkiksi, että pikkupaikkakunta saa yhteydenoton firmalta, joka maalailee niitä kuuluisia pikku piruja kunnan katoavista lääkäripalveluista SoTe- uudistuksen jälkeen. Kunnanjohtajakin on ikävästi jätetty syrjään ns päättävistä pöydistä eikä ole tullut tarpeeksi monta kutsua maakuntatason pähkäilyporukkaan.

Firma kertoo kuinka hyvin ja ihanasta sekä halvalla lääkärihommat hoidetaan, jos kunta ostaa ne palvelut sieltä. Moni unohtaa tutkailla ne pienellä painetut sopimusehdot. Tai sitten arvonlisäverosta ei puhuta mitään - kuten eräs paikkakunta sai huomata... Konsteja on moneja.

Eduskunnan suurin puolue on keskusta ja pääministeri (keskusta) ajaa SoTe- uudistusta. Moni maakunta on keskustavetoinen eli maakuntatason päättäjistä suurin osa on keskustalaisia. Moni pikkupaikkakunta on keskustavetoinen. On niin ihmeellistä, että miksi pikkupaikkakunnat eivät luota omiinsa? Luota oman puolueen vetämään hankkeeseen vaan alkavat ulkoistamaan juuri ennen lain voimaan tuloa? Voiko voimakkaanpaa epäluottamusta antaa omalle porukalle kun olla hyväksymättä mitä on tulossa? Onko silloin kunnan enemistö eli ketkä sanovat että kyllä ulkoistamiselle väärässä puolueessa?

Jos lopputulos on, että sopimus tehdään ja lääkäripalvelut ulkoistetaan ostamalla ne yksityisestä firmasta, niin mitä siitä seuraa? Olemassa olevat sopimukset puretaan. Olemassa olevat lääkärit, hoitajat, tukipalveluhenkilöstö joko irtisanotaan tai sitten -ehkä osa- siirtyy uudelle toimijalle. Kaikkien työsopimus ei jatku, koska jostakin se säästö pitää syntyä. Säästöosuuteen lasketaan kunnalle tarjottu halvempi hinta ja firman voitto-osuus sekä hallinnonkulut, mitkä on tullut yhteistyöhyödystä kunnan kanssa toiminnasta.  Henkilöstökulut ovat isoimmat eli niistä on helppo säästää.

SoTe- uudistus junnaa eteenpäin ja astuu voimaan vuonna 2019. Mitäs silloin tapahtuu? Kunnilta poistuu järjestämisoikeus SoTe- palveluihin. Järjestämisvastuu siirtyy maakunnalle. Maakunta takaa eli järjestää maakunnan jokaiselle asukkaalle esim lääkäripalvelut. Se on ihan lakiperusteinen velvoite. 

Uudistuksen myötä verotus ja valtionosuudet muuttuu. Kunnilta lähtee n 60% tuloista pois, koska niiltä poistuu järjestämisvastuu SoTe-palveluihin. 

Pikkupaikkakunta on juuri ulkoistanut lääkäripalvelut ja sopimus takaa palvelut paikkakunnnalla kun pelättiin, että säästötoimien takia loppuu terveysasema. Kuulostaa tosi hyvälle! 

Mutta millä paikkakunta meinaa maksaa sitä sopimusta kun verotulot ja valtionosuudet pienevät huimasti? Lopputuloilla olisi tarkoitus pirää koulut pystyssä, tiet kunnossa jne! Kun kaikki - ihan kaikki- tulot laitetaan sopimukseen, jää vielä vuosittain 20% velkaa....  Kunta olisi nopeasti konkursissa.

Voipi olla, että lakiin tulee sopimuksen purkupakko eli kaikki sopimukset puretaan ja sitten aloitaan puhtaalta pöydältä. Eli iso härdelli ja henkilöstön irtisanominen olisi ollut turhaa. 

Tai kuten nyt annetaan ymmärtää, niin sopimus siirtyy maakunnalle ja lääkäripalvelut ostetaan sopimuksen mukaisesti ko firmalta ja maakunta maksaa hinnan? Siis hetkinen mikäs ero siinä on nykyiseen tilanteeseen? Miksi sama olemassa oleva ei jatkuisi entisellään? Varsinkin kun maakunnassa on jo linjattu, että olemassa olevia hyödyntäen. Harva pikkupaikkakunta on nytkään järjestänyt terveyspalveluita yksin vaan ovat mukana esim kuntayhtymissä. 

Eli ainoa mahdollinen postiivinen juuri nyt ulkoistamisessa asia on myös mahdollinen nykyisessä mallissa? Mitä hyötyä SoTe- uudistuksen takia tehtävässä  ulkoistamisessa olisi? Yksityinen firma saa sopimuksen eli heille töitä ja  rahaa. Mitä haittaa siitä olisi? Eniten murehdittaa olemassa olevan henkilökunnan kohtalo ja vuosien epävarmuus tulevasta. Vaikka sopimusta ei tehtäisi, on se jo monen ihmisen elämään vaikuttanut -epävarmuus tulevasta on suuri huoli. En tiedä onko haitta se, että uskotaan niitä pirujen maalailijoita, ehäpä se on surullista kun luullaan tekevän jotain hyvää.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SoTe, ulkoistaminen, pikkupaikkakunta

Sote- sopu

Perjantai 10.5.2013 - pia p

Jihuu, SOTE -sopu on valmis -no, melkein ainakin. No, taisi olla ihan samanlainen kun ennenkin.

Kukaan ei oikein tiedä mikä tuli, mutta hieno se on - ainakin hallituspuolueiden puolesta. No, melkein kaikiken, monta soraääntäkin on kuulunut hallituspuolueidenkin sisältä.

Puhutaan palveluiden turvaamisesta. Joka kunnasta löytyy jatkossakin terveysasema. Isäntäkunta vahvoilla hartioilla järjestää palvelut meille pikkukunnille. Kuulostaa tosi reilulta ja hyvälle.

Totuus on eri: esim. Suonenjoen kaupungilla on x summa rahaa, jolla pitää terveyspalvelut järjestää. Suonenjoki maksaa x + jotain lisää, että Kuopio järjestää palvelut. Missään ei sanota missä ne palvelut pitää olla - lakiluonnoksessa puhutaan lähipalveluista, muttei määritellä kilometrejä, aikaa tai julkisia yhteyksiä terveyspalveluihin.

Suomi on kerran päässyt luokkayhteiskunnassa ja nyt palataan takaisin siihen. Puhutaan isäntä -torpparimallista. Keskuskunnassa on palvelut ja köyhytetyiltä kunnilta säästetään ja leikataan ensimmäisenä palvelut pois.

Syrjäkuntien asukkaat maksavat enemmän kulkemisesta lääkääriin. Kelan matkakorvauksia leikataan koko ajan. Aikaa mene koko ajan enemmän. Kimppakyytien kuljetussotkuja tulee koko ajan enemmän.

Huonokuntoisemmat ja heikommat ihmmiset tippuvat pelistä äkkiä pois -se on kai tarkoituskin?

Tätä SOTE -uudistusta on tehnyt ihmiset, jotka eivät käy ikinä yleisissä terveyskeskuksissa eikä jonota lääkäriin. Heillä on työterveyslääkäripalvelut, vakuutukset ja rahaa ostaa hyvää ja nopeaa palvelua. Ja he ovat julkisen terveysalan asiantuntijoita?

Mutta miksi tämä tehdään? Kun on saatu tumpattua kaikki ihmiset keskuskaupunkien terveyskeskusjonoon tai edes puhelinjonoon, niin yksityiset terveysasemat voivat rauhassa vallata maan.  Raha tulee jatkossa määrittelään ihmisen saaman hoidon määrän ja tason entistä enemmän.

Julkisen puolen terveysmenoihin tämä ei vaikuta-  ne tulevat joka vuosi kasvamaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, suonenjoi, isäntäkunta, torppari

Vanhuspalvelulain hehkutusta...

Torstai 3.1.2013 klo 18.29 - Pia P

Tuula Väätäinen (sdp) kehoittaa kaikkia ottamaan huomioon uuden "historiallisen" vanhuuspalvelulain (S-S paikallislehti 28.12.12).

Suonenjoen kohdalla se tarkoittasi mitoituksen kohdalla hoitajien irtisanomista. Suonenjoella on nyt enemmän hoitajia vanhusta kohden kuin mitä asetus vaatii. Tällä hetkellä vain 10 % kunnista ei pääse 0,5 hoitajan tavoitteeseen. Minimistä taitaa tulla maksimi eli moni kunta voi tiputtaa hoitajamääriä.

Olisin ymmärtänyt tämän hehkutuksen, jos olisitte saaneet läpi peruspalveluministerinne vaatimuksen 0,7 hoitajasta. Olisin hehkuttanut mukana, jos olisitte ajaneet läpi riittävän rahoituksen kunnille vanhustenhoitoon.

Olisi ollut hienoa, jos olisitte saaneet omaishoidon tuen siirrettyä Kansaneläkelaitoksen vastattavaksi. Nyt se on hyvin epätasa-arvoinen, tuen saaminen riippuen kunnan/kaupungin rahatilanteesta.

Kunnat ja kaupungit olisivat tarvinneet tiedon vanhustenhoidon järjestämiseen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjätahosta. Asetusta, jota kutsuttu jo vanhuspalvelulaiksi, ollaan sorvaamassa laiksi vasta vuonna 2015. Kaikkien kuntien on tehtävä rakennelain edellyttämät kuntajakoselvitykset ja niihin liittyvät päätökset 1.4.2014 mennessä. Vuonna 2015 Suonenjoki on siis jo jossain SOTE- yhteisössä jonkun kanssa.

Sdp voi ratsastaa tällä vanhus -keppihevosella vielä vuoden 2015 eduskuntavaalien ylitse, ennen kuin kaunis ajatus vanhuspalvelulaista ja sen paremmasta sisällöstä kompromissien ja rahan puutteen takia romutetaan kokonaan.

Seuraavaksi SDP voisi hehkuttaa ALV korotuksella, kelan etuuksien heikkenemisellä (esim. matkakorvauksien omavastuuosuuksen korottaminen, lapsilisien indeksin jäädyttäminen, lääkekorvauksien leikaaminen), pakollisella YLE -verolla, maksujen korotuksella, palkkaveron nostamisella, kuntien valtionosuuksien leikkaamisella ja vastoin vaalilupauksienne eurokriisimaiden tukemisella. Saatteko nekin korulauseilla kuulostamaan sille, että me kaikki hyödytään niistä historiallisesti?



Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhuspalvelaki, sote, suonenjoki

Sote= sosiaali- ja terveys

Lauantai 29.12.2012 - Pia P

Nilsiän  Kuopioon liittymisen päätökseen takana oli suurinpana porkkanarahan käyttö Nilsiän terveyskeskuksen remonttiin, lääkärin iltapäivytyksen takaisin saaminen ja Tahkon alueen kehittämisen apujen saaminen. Nämä sovittiin liitosneuvottelujen aikana.

Mutta eipä porkkanarahat mene remonttiin ja eikä ole tulossa lisää päivytystä. kuopion matkailu erilaisine yhtiöineen ja järjestelyineen on täysin sekaisin eli ei taida tulla apuja Tahkolle. Kuopio ei vaikuta hyvälle sopimus/yhteistyökumppanille.

Kuopio saa Tahkon rakennuskannan kiinteistöverotuoton yms. rahaa omaan Molokin kitaansa eli pelkästään tämän vuoden 20 milj e budjetin ylittämisen rahoitustarpeeseen. Muu ei sitä kiinnosta.

Mutta mikä ajoi keskustavetoisen Nilsiän Kuopioon? Nilsiä oli liittynyt edellisen hallituksen keskustan ajaman PARAS- hankkeen takia Siilisettiin. Siilisetti on rakennettu himmeli, joka joka kuukausi ylitti budjettinsa eli nilsiäläiset joutuivat maksamaan koko ajan lisää rahaa terveysmenojen kasvun takia - ei siis parantuneen palvelun tms tai ihmisten  lisääntyneiden sairastamisen takia. Terveysmenot kasvoivat vain lisääntyneen byrokratian takia. Kysterissä on sama vika.

Nyt haliitus on antanut lakiehdotuksen, jossa  pakotetaan vähintään 20 000 ihmisen yhteenliittymiin SOTE- palveluiden järjestämiseen.

Lain mukaan pitää liittyä isonpaan kaupunkiin tai tehdä himmeli. Sisä-Savon terveydenhuolto kuntayhtymähän oli liian pieni PARAS -hankkeeseen ja siksi se purettiin. Vesanto ja Tervo liittyivät kysteriin ja Rautalampi ja Suonenjoki jäivät roikkumaan ilmaan, koska Kuopio ei suostu ottamaan Rautalampea mukaan. Tosin rautalampilaiset eivät edes halua Kuopion alaisuuteen. Laki pakottaa Rautalammen Kuopion alaisuuteen. Suonenjoki menee kumppanuussopimuksella Kuopion SOTE -alaisuuteen jo tehdyn sopimuksen mukaan v 2015.  Kuntayhtymän jämä on toiminut ihan hyvin eikä ole edes ollut kallis. Lääkäriin on päässyt ja hoitoa saatu. Hallituksen mielestä tämä ei ole mahdollista.

Uutena valtuutettuna olen mukana antamassa lausuntoa keväällä  SOTE- yhteistyön tekemisestä ja syksyllä toista lausuntoa, että minkä kaupungin tai yhteenliittymän kanssa liitytään. Ensi vuotena ihan oikeasti päätetään Suonenjoen tulevaisuutta.

Huomasitteko, että kirjoitan sekaisin pakkoliitoksen ja SOTE - palveluiden järjestämisen. Hallitus on tehnyt päätöksen kuntien vähentämiseksi, mutta ei itsekään tiedä miten. Siitä pitäisi antaa lausunto. SOTE- lailla pakotetaan osa kuntien palveluista yhteen. Pikkukunnilta ja -kaupungeilta loppuu rahat palveluiden ostamiseen eli käy kuten Nilsiälle. Hallitus leikkaa kuntien valtio-osuuksia roimasti tällä hallituskaudella ja lisää pakkomenoja. Esimerkiksi ambulanssipäivystyksen muutos maksaa kunnille paljon.

Raha ja sen puute pakottaa kaupungit ja kunnat liittymään. Pakkoliitoksethan eivät ole lain mukaan mahdollisia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, suonenjoki, pakkoliitos, kunta

Hui hai Sote

Sunnuntai 16.12.2012 klo 10.56 - Pia P

Jaaha, hallituksen sote -lakiesitys pullahti ulos. Kukaan - ei edes tekijätkään- taida ymmärtää mitä esitetään, mutta hallituksen linjan mukaisesti se on fantsu, odotettu ja tarpeellinen.

Kukaan ei ole sanonut, että onko tässä järkeä, säästetäänkö tällä oikeasti rahaa, rikkooko tämä kuntien itsehallinto-oikeutta ja tärkeinpänä hyötyykö tästä jotenkin asiakkaat eli ihan tavalliset ihmiset.

Pääsääntöisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen edellytetään 50 000-100 000 asukasta. Eräät asiantuntijat ovat viitanneet jopa 200 000 asukkaaseen eli tässä tapauksessa Pohjois-Savon maakunta pitää liittyä johonkin suuntaan.

100 00 asukasta tulee väkisin puserretusta suur-Kuopiosta. Kuopiosta, joka on jo nyt hoipertelee velkamontun reunalla. Terveyspalvelut ovat kaaoksessa ja sosiaalipalvelut saavat jatkuvasti moitteita jonoista, käsittelytavoista ja palveluiden puutteista.

Pienten ja monien keskisuurtenkin kuntien on hakeuduttava sote-alueeseen "vastuukunnan" kylkeen eli palaamme torppariaikaan. Kun isommalle annetaan määräysvalta, niin harvoin se pienenmmän asioita murehtii.

Lakiesityksessä toivotaan lähipalveluja- ei siis määritellä kilometrejä palveluihin.

Lakiesitys ei ota kantaa isäntäkunnan laskutukseen eli mitä tämä maksaa torpparille. onko laskutus toteutuneiden kulujen mukaan, jyvitetäänkö asukkaiden mukaan vai mitä vaan. Yksi asia on varma jo nykypäivästä: Lisälaskua tulee joka vuosi. Yksikään himmeli ei ole pysynyt budjetissa.

Mitä tämä lakiesitys käytännössä tarkoittaa:

- Kuopio pakotetaan ottamaan Rautalammin SOTE:n hoidettavaakseen eli rautalampilaisten lääkäri- ja sosiaalipalvelut löytävät Suonenjoelta ja Kuopiosta. Yksityiset hoivakodit jäävät.

- Suonenjoki rimpuilee vähän aikaan terveyskeskuksella -tosin hyväksi havaittu oma lääkärijärjestelmä loppuu. Ensin häviää vkl- ja yöpäivystys, sitten lähtee hammaslääkärit ja työpaikkalääkärit ostetaan jatkossa Kuopiosta. Fysikaalinen hoito löytyy vain Kuopiosta ja yksityiseltä.

- Pieksämäen aluesairaala PAS lopettaa leikkaukset. Kohtuuttoman hyvin siellä jonö vetikin. Kaikki keskitetään KYS.ssin, johon ei saa kohta edes autoa jonoon.

- Kyytijärjestelmä ruuhkautuu koko ajan ja kuljetuskustannukset räjähtävät. Ja ihmiset odottavat kuljetuksia auloissa, kotona ja puhelinjonoissa. Sekaannuksia tulee koko ajan enemmän.

- Yksityislääkäriasemat valtaavat paikkakuntia. rahalla pääsee hoitoon ja saa hoitoon. Köyhempi väki istuu puolivuorokautta jonoissa...

- kansalaisten tulotasoon (varallisuuteen) sidottu terveyserot ja elinaika tulee jatkossakin kasvamaan.

- ns. Sossuun pääsee vain sähköpostilla. Mihin ei ole köyhällä edes varaa.

Tämäkö on sitä hyvinvointi - paremminvointi yhteiskuntaa? Olemmeko me ylpeitä kun romutamme vuosikymmenien työn tulokset ?

En hyväksy, mutta armaat lukjat,  vaikka otan itkupotkuraivarit lattialla, niin ei auta.Hallitus päättää, me piipitetään täällä maakunnissa.

Suomen hallituspuolueet, teidän syytä tulee olemaan tämä romutus!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, suonenjoki