Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:692489 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Pakkoliitos

Sunnuntai 11.3.2018 klo 3.37 - Pia P


Maakuntalakiin on tulossa arviointi - menettely. Jos maakunta ei pärjää valtion antamilla rahoilla, niin se liitetään toiseen maakuntaan.
Samaan aikaan kunnille jää niin vähän rahaa, etteivät ne pysty hoitamaan edes lakisääteisiä asioita (päivähoito, perusopetusta jne.), saatikka muita palveluita tai rakentamaan mitään (ei saa lainaa). Kuntiin ei tule pakkoliitoksia vaan ne pyytävät nöyrästi liitosta toiseen kuntaan. Uusissa maakunnissa moni pikkukunta tulee häviämään.
Alunperin arvioitiin, että SoTe -alueiksi riittäisi 5 erva- aluetta eli erikoissairaanhoidon ympärille olisi rakennettu perusterveydenhuolto.
Keskusta halusi kuitenkin ihan oman mallin eli 18 maakuntaa. Siis 18 puoli-itsenäistä maakuntaa, jolle valtio antaa rahaa x määrän, jolla pitäisi saada SoTe -hoidettua. Maakunta saa itse päättää miten ja mistä ostavat lakisääteiset palvelut. Maakunnat antavat palvelulupauksen, jolla he määrittelevät esim miten kaukana palvelut on. Kuulostaa niin mahtavalle. Onkohan rima niin korkealla, ettei itse yllä sinne vai onko lupaukset niin ympäri pyöreitä, että kuulostaa hyvälle, muttei oikeasti tarkoita mitään.
Rahan x määrän riittämättömyyden takia joudutaan supistamaan toimintoja eli lakkauttamaan terveysasemia. Samoin käy kun julkinen terveysasema ei kiinnosta ihmisiä vaan he hakeutuvat yksityiseen pörriäiseeen. Julkiselta puolelta pienenee rahoitus eli se kutistuu. Reuna-alueet tyhjentyvät palveluista. 
Uuden maakunnan päättäjät ovat isoista kaupungeista, niin on helppo lakkauttaa, supistaa jne "syrjäseudun" palveluita. Tuleehan tilalle terveysbussi kerran viikossa! 
Jotkut sanovat, että tulevissa vaaleissa pikkupaikkakunnalla pitää äänestää kaikkien samaa eli keskittää äänet. Mikä hyöty on siitä, jos se on hallituspuolueen edustaja? Hänhän tottelee mitä käsketään tehdä.
Tottelevaisuus näkyi Rautalammilla. Keskusta halusi selvittää yksityistämisen kuntavaalien alla. Oltiin torhakoita ja ärhäköitä oman kunnan puolustajia. Nyt vaalien jälkeen saatiin lukea paikkalehdestä miten Rautalammin keskusta on sitoutunut tulevaan maakuntamalliin. Yllätys? No, äänestäjät ainakin uskoivat, koska keskustan ylivalta jatkuu.
Sama on Suonenjoella. Keskusta kannattaa maakuntamallia ja SoTea, vaikka se ihan varmasti heikentää meidän paikkakunnan palveluita. Suonenjoen toimiva terveyskeskus romutetaan tulevassa mallissa. Tuleva maakunta vie 60% rahoistamme (SoTen järjestämisen rahat), päätösvallan monestakin asiasta ja katsomme vain vierestä mitä tapahtuu meidän terveyskeskukselle ja sosiaalipuolella. Ja keskusta äänestää kaikesta kyllä. Koska tämä on heidän puolueen ainutlaatuinen tilaisuus saada oma maakuntamalli läpi.
Palataan alkuun. Nyt on tarkoitus tulla siis 18 maakuntaa ja siellä vaaleilla valitut maakuntavaltuutetut ovat järjestämässä ja päättämässä maakunnan asioista. Ja jos homma ei onnistu, niin liitetään toiseen maakuntaan. Aatelkaa mikä ruljanssi on taas sovittaa kaikki uudelleen? Sitten vaalit käydään jo kahden maakunnan aluelle. Seuraavat jo kenties kolmen pakko-yhteenliitetyn aluelella.
Ketä oikeasti kiinnostaa maakuntavaalit, vaikka ne ovatkin hyvin tärkeät ihmisten elämään liittyvät vaalit? Kuka edes ymmärtää mistä äänestetään? Kuka edes ymmärtää miksi tälläinen himmeli pitää rakentaa?
Ai niin, se oli vastakiristys siitä, että Kokoomuksen taustarahoittajat saavat lakiin SoTe -valinnanvapauden. Suomalainen terveydenhuolto on kymmenien miljardien bisnes ja kyllä sille rahalle on ottajia.
Nyt romutetaan rahan ja vallan jaon takia paljon hyvääkin.
Onneksi PS on muistuttanut, että pk-sektori ( pien- ja keskisuuret yrityksen, esim yksityiset hierojat, jalkahoitajat ja pienet hoivakodit yms)  pitää ottaa mukaan valinnanvapauteen eikä vain tehdä mallia pörrriäisen ehdoilla.

Avainsanat: Maakunta, pakkoliitos, laki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini