Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:687289 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Murskaus ja junttaus- Suonenjoki

Lauantai 7.11.2020 klo 12.03 - Pia P


Moni ohiajaja on ihmetellyt vanhan jätevedenpuhdistamolla olevaa isoa paalutuskonetta ysitien vieressä. Pienen selvitystyön jälkeen selvisi, että kuopiolainen Junttan oy on tehnyt sopimuksen jonkun kanssa (ei selvennyt kenen), että saavat kokeilla myytäviä porapaalutuskoneita Suonenjoen vanhalla jätevedenpuhdistamon alueella. Luvan antanut virkamies on Kuopiossa, koska he päättävät Suonenjoen ympäristöasioista. Lupa on voimassa yli vuoden. Virkamiehespäätös on nähtävillä Kuopiossa ilmoitustaululla.

.

Porapaalutus alueella menee 15-20 metrin syvyyteen ja siinä apuna voidaan käyttää huuhteluaineitta. Suojamaa on noin kolmen metrin paksuinen. Ja sen alla on vaikka mitä kivaa ja vähemmän ”kivaa”.
Kyseessä on todellinen ympäristöriskipaikka. Maahan on vuosien aikana haudattu ja hautaantunut ympäristölle vaarallisia aineita liejuun ja tiiviiseen savipatjaan sidottuna. 
Lupa perustuu siihen, ettei se aiheuta ympäristölle vaaraa. Tässä tapauksessa vaara on jo siellä ja porapaalutus saa sen pintaan ja leviämään. Porauspaikat ei saa olla saastepaikoilla ja jos siellä porataan, niin se on puhdistettava ensin. Ööh, kuka uskoo?
Eli parempi pysyä vain muutamalla ”puhtaalla” alueella. Suonenjoelle tulee uusi luontoääni... Jumps, jumps, jumps. Lähimmissä taloissa kahvikupit hyppii pöydällä.
.
Jäteveden puhdistamon alueelle on haettu monen vuoden ajan rakennusjätteiden murskaamon lupaa. Lupa on ollut hakuvaiheessa, vaikka alueella on jo murskattu monen Suonenjoen rakennuksen tiilet  ja betonirakenteet. Nyt haetaan ihan uutta lupaa ja onneksi olkoon Suonenjoki! Alue sai luvan 5.11.2020 - alueelle on jo ajettu monen puretun rakennuksen betonia ja tiilet.
Saatu lupa on tiukempi kuin mitä haluttiin, esim muut toimijat ei saa tuoda purkujätettä alueelle.
.
Alueelle on ensin tehty koirapuisto  ja sitten koirien sijaan junttakoneet tulee harjoittelee sinne! 
Mitäs seuraavaksi keksitään? Pitää seurata Kuopion ilmoitustaulua! Ja kuunnella juoruja?


Avainsanat: murskaus, junttaus, Suonenjoki, melu, lupa, ympäristö


Kommentit

7.11.2020 12.39  P

Luvan Junttan Oy:lle porapaalausmenetelmän testaamiseen alueella oli Kuopion virkamies tosiaan myöntänyt ottamatta huomioon sitä, että alueella on monta kohtaa täyttömaan alla missä on saastunut lietekerros, joka kattaa noin kolmasosan koko alueesta. Tässä vaiheessa, kun lupa on jo myönnetty ELY keskus puuttui asiaan (tietenkin joku huolestunut kuntalainen oli ollut sinne
yhteydessä) ja rajoitti heti asiasta kuultuaan saman päivän aikana junttaustoiminnan vain niille alueille, joissa ei maaperän pilaantumistutkimusraportin mukaan tätä saastunutta lietettä ole.

Tässä nähdään mitä tapahtuu, kun luovutetaan päätösvaltaa kunnan ulkopuolelle. Ei Kuopiolaista virkamiestä kiinnosta suonenjokelaisten hyvinvointi ja toiminnasta aiheutuvat mahdolliset terveyshaitat. Mutta toisaalta, eipä se viime vuosina tapahtuneiden episodien perusteella taida kiinnostaa suonenjokelaista virkamiestäkään.

On hyvä, että sinä tuot näitä asioita julkisuuteen tässä blogissasi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini